Kevään ruokakirjat

 

Palasin vielä uutuuskirjakuvastojen pariin ja poimin kevään 2013 julkaisuista (minua) kiinnostavia ruokakirjoja:

 

Jouni Toivanen: Viettelevät villiyrtit (Teos)

Kasvatan mielelläni yrttikasveja ja haaveilen luonnonkasvienkin hyödyntämisestä. Ehkä tämä kirja kannustaisi tuumasta toimeen?

***

Mari Aulanko: Leivätön pöytä - gluteeniton ja hiilihydraattitietoinen ruokavalio (Gummerus)

Koska ruokavalioni on gluteeniton ja tiedän, että vähä- tai ainakin vähempihiilihydraattisuus sopii minulle. Kirja kuulostaa monipuoliselta mutta kiihkottomalta.

 

Olga Temonen: Emäntänä Olga (Tammi)

En ole seurannut Temosen blogia, mutta moni on kehunut sitä mukavaksi. Ruokapainotteinen kirja lapsiperheen maalaiselämästä kuulostaa ainakin mukavalta.

 

Tammelta ilmestyy myös muuta kiinnostavaa: mm. Elisabeth Johanssonin herkkukirja Jäätelö sekä Charlotte Gawellin Lammasruokakirja. Tietoa niistä ja muista Tammen kevään ruokakirjoista täältä.

 

 

Michael Harwood: Pirullisen kuuma chilikirja (Moreeni)

Chilikirja kuulostaa hyvin monipuoliselta. Se pääsi listalle siksi, että minusta olisi hauskaa kasvattaa chilejä - joskus olen onnistunutkin ihan mutu-menetelmällä keittiöikkunalla - ja mieheni on taas aikamoinen chilihullu.

 

Sinikka Piippo: Puhdasta ravintoa, foodistin käsikirja (Minerva)

Monet ovat kehuneet Piipon tietoa ja uskomuksia yhdistäviä kasvikirjoja, joten ruokakirjakin on luultavasti kiinnostava, vaikka foodisti-sana vähän tökkiikin trendikyydessään. Tämäkin kirja vaikuttaa monipuoliselta.

***

Caroline Hofberg: Runsaat salaatit (Otava)

Ruokaisat salaatit ovat suosikkiruokaani etenkin keväällä ja kesällä. Kirjassa on noin sata ohjetta. Mielestäni salaatteja on helppo tehdä ilman ohjeitakin, mutta olisi kiva perehtyä joskus niihinkin.

 

***

Teresa Välimäki, Johanna Lindholm: Purkissa! (Wsoy)

Pestoa, hilloja, ketsuppeja ja kastikkeita: säilöttäviä herkkuja itselle ja lahjaksi. Kuulostaa kivalta!

 

Luetko ruokakirjoja, käytätkö ohjeita ruokaa laittaessasi? Mikä on suosikkikeitto- tai ruokakirjasi? Ja: kiinnostavatko ruokakirjojen esittelyt tai arviot?

 

Minun suosikkini on Jamie Oliverin Jamien kotona, koska siinä on hyvä fiilis, kauniita kuvia ja paljon tietoa ruoan kasvatuksesta. Fanitan kirjaa aina vaan, vaikken ole tehnyt mitään ruokaa sen ohjeiden mukaan.;)

 

Kommentit

heta margareta
Viinillä

Haen ruokakirjoista inspistä makujen yhdistelyyn (Tampereelta harvemmin kuin useammin löytää kaikkea tarpeellista), mutta jälkkäreiden kohdalla ihan eksakteja ohjeita. Ja kiinnostaa ruokakirjaesittelyt, esimerkiksi Safkaa-kirjasta olisin toivonut myös hieman kriittisempää näkökulmaa, opus kun ei mielestäni ollut mitenkään itkettävän ihmeellinen...

tiia_

Pakko hankkia tuo Viettelevät villiyrtit! 

Mä kokkailen kyllä aika paljon keittokirjojen kanssa, ja olisin ehdottomasti kiinnostunut ruokakirjaesittelyistä. En tiedä, onko mulla mitään ikisuosikkia keittokirjojen suhteen, mutta ekaksi mieleen tuli The Silver Spoon, joka on tolkuton italialaisen keittiön tiiliskivi. Siinä on hirmuinen määrä perusreseptejä, jotka avaavat hyvin eri ruoka-aineiden ominaisuuksia. 

Kanelibasilika

Tuota villiyrtti -kirjaa hypistelin minäkin pari päivää sitten kirjakaupassa! Ehkä sellainen seuraava must have! :) Suosikki-ruokakirjojani ovat tällä hetkellä Anni Arron Sepamaa talu köök 1 & 2, virolaiset maalaishenkiset keittokirjat, joiden kaikki ohjeet on kirjoissa myös englanniksi. Raaka-aineet ovat läheltä, maalta ja metsistä :) 

Jenni S.

Heta margareta, en tunne Safkaa-kirjaa kuin ilmiönä, mutta kommentisi innoittamana googlailin eilen sen arvioita. Aikamoista ylistystä oli kyllä! En osaa tarkemmin arviota, onko kyseessä keisarin uudet vaatteet -tyyppinen kirjafanitus vai onko kirja oikeasti kaikista, paitsi sinusta, heh, niin mainio. Mulla on sama: pääruokiin en käytä ohjeita yleensä kuin ideatasolla, ainakaan jos olen jo kerrankin tehnyt samaa tai samantyyppistä ruokaa, mutta jälkkäriohjeita seuraan tunnollisiemmin. En leivo koskaan, joten sikäli ei ole tarvetta kovin tarkkoihin ohjeisiin.

Tiia, niin munkin! Onhan aiheesta ilmestynyt aiemmin kirjoja, mutta juuri tuo kirja näyttää hyvin houkuttelevalta. The Silver Spoon kuulostaa hyvältä, italialainen ruoka on ihanaa ja kirjan tyyli vaikuttaa hyvältä sekin.

Kanelibasilika, hauska suosikkikeittokirja sinulla! Oikein hyvältä kuulostaa tuonkin kirjan ruokafilosofia.

Tykkään eniten keittokirjoista, jotka sopivat sekä selailuun että käytännön toimiin. Eli arvostan kauniita kuvia ja fiilistelyä, mutta haluan myös toimivia ohjeita. Yksi suosikkini on Anna ja Fanny Bergenströmin Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla, jossa yhdistyvät juuri tuolla täydellisellä tavalla kauneus, tunnelmointi ja inspiroivat reseptit.

Ja luen myös mielelläni arvioita ruokakirjoista. Erityisen kivaa on, jos arviossa on testattu yhtä tai useampaa kirjan ohjetta.

heta margareta
Viinillä

No odotin, että Safkaa -kirjassa olisi ollut samanlaista hyväntuulisuutta, raikkautta ja rohkean uusia makuja, kuten Jamien kirjoissa, mutta muutaman kivan pastan lisäksi sivuilla vilahteli lähinnä lohiriisilaatikkoja ja silakkamössöjä... 

Jenni S.

Heta margareta, kieltämättä silakkamössötieto on... yllättävä, sillä ei vastaa mielikuvaani kirjan ruokaohjeista. Pitää hankkiutua selaamaan kirjaa lähiaikoina. Jamie Oliverin kirjoja mulla ei ole kuin yksi, mutta selaan sitä usein ja hihkun ja näytän valokuvia miehelle: "Katso mikä kasvimaa! Katso mikä ruoka!" Tosiaan hyväntuulinen kirja.

u (Ei varmistettu)

Olen samaa mieltä Safkaa-kirjasta kuin heta margareta, valitettavasti odotukset olivat ylistysten lukemisen jälkeen aika korkealla ja kirja ei kyllä ihan odotetulle tasolle yltänyt...

Jenni S.

U, samaa mieltä siis sinäkin. Yritän pitää Safkaa-asian mielessä, kun seuraavan kerran käyn kirjakaupassa ja vähän tutkia asiaa. :) Joskushan keittokirjat ovat houkuttelevia silloinkin, kun ne eivät ole oman ruokavalion tai maun mukaisia, mutta kenties tämä ei ole(kaan) mitenkään vastaanpanemattoman houkutteleva kirja. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.