Kirjahyllyn järjestämisen lyhyt oppimäärä

kirjahyllyjarjestely2.jpg

 

Esittelin huhtikuun alussa (!) vasta järjestetyn kotimaisen kirjallisuuden kirjahyllymme. Nyt vasta voin kertoa, että toinenkin kolmesta kotikirjahyllystämme on kuosissa (vuoroaan odottavat vielä tietokirjahylly sekä lastenkirja-sisustuskirjahylly, jota ei ole edes vielä olemassa). Tämän hyllyn järjestely ei mennyt kädenkäänteessä – vai pitäisikö sanoa tomuhuiskan heilautuksessa – mutta siitä huolimatta tai juuri siksi haluan nyt antaa ohjeet kirjahyllyn järjestämiseen. Kenties linjoilla on muitakin, joiden projektit saattavat jäädä aikomuksiksi tai jo alettuaankin veeeeenyyyyä.

Siispä:

 

Näin järjestät kirjahyllyn

 

kirjahyllyjarjestely4.jpg

 

1. Lajittele ja pinoa. Pura kirjahyllyn kirjat lattialle aakkosten mukaisiin pinoihin (mikäli haluat järjestää kirjasi aakkosten mukaan; aakkosjärjestyksestä on sekä iloa että riesaa, ks. kohta nro 7.)

 

kirjahyllyjarjestely3_0.jpg

 

2. Palaa lähtöruutuun. Jos et hoida järjestelyurakkaa kerralla loppuun, varaudu siihen, että lattiallasi saattaa olla aakkostettuja kirjapinoja usean päivän ajan. Jos saat yllätysvieraita, varaudu siihen, että voit joutua tunkemaan aakkostetut pinot takaisin hyllyyn seuraavaa siivouskohtausta odottamaan. Jos olet laiska kiireinen, varaudu siihen, että kirjapinot voivat joutua odottamaan siivouskohtausta hyllyssä jopa viikkoja, elleivät peräti kuukausia.

 

kirjahyllyjarjestely5.jpg

 

3. Älä hermostu. Seuraavan kohtauksen aikana jatka järjestelyä edellä annettujen ohjeiden mukaan. Säilytä malttisi, vaikka huomaisit, että hyllyssäsi on enemmän kirjojen irtokansia kuin kirjoja,

 

kirjahyllyjarjestely1.jpg

 

tai että sekalaiset kirjapinosi houkuttelevat kotonasi vierailevia pikkuisia ryhtymään kirjastonhoitajiksi. (Jos sinulla on kissoja, älä piittaa siitäkään, että ne kaatavat kirjapinoja ja tiputtelevat kirjoja öisin: ne haluavat vain köllötellä puolityhjässä kirjahyllyssäsi.)

 

kirjahyllyjarjestely6.jpg

 

4. Määritä kirjahyllysääntösi. Kirjapinoja kootessasi voit samalla tehdä kirjahyllypoliittisia linjauksia. Avainkysymys on, sallitaanko kirjahyllyssä muita esineitä kuin kirjoja. Milloin matkamuiston paikka on perustellusti kirjahyllyssä? (Vastaus: Esimerkiksi silloin, kun et vain voi vastustaa Meksikosta asti tuomiasi puisia kilpikonnia, koska ne ovat söpöjä ja muistuttavat ajasta, jolloin vietit lomallasi aikaa jossain muualla kuin omien kirjahyllyjesi luona.)

 

5. Ole rehellinen itsellesi: tarvitsetko todella kaikkia kirjojasi? Vaikka mielesi tekisi säästää kaikki omistamasi kirjat ja alkaa lukea niitä kaikkia sekaisin juuri tällä hetkellä, jatka järjestelyä tyynen rauhallisesti. Ole kylmäpäinen ja laita poistopinoon kaikki opukset, joiden omistamista harkitset edes hetken. (Jos et vie kirjoja kierrätykseen heti seuraavana päivänä, voit vielä tarkistaa poistopolitiikkaasi myöhemmin; jos sinulla on puoliso, voit poistaa myös hänen kirjojaan, mutta jätä edes muodon vuoksi muutama hänen omistamansa kirja hyllyyn ja kysy häneltä vielä ennen kirjojen kierrätykseen viemistä, haluaako hän käydä poistokirjapinon läpi.)

 

6. Siivoa. Tulipa kirjahyllyysi vain kirjoja tai sekä kirjoja että koriste-esineitä, imuroi kirjahyllyn hyllyt ja pyyhi ne sen jälkeen vielä kertaalleen mikrokuituliinalla. Imuroi kirjat päällisin puolin. Jotkut ahkerat tomuttavat kirjat sivu kerrallaan, mutta jos olet laiska ajattelevainen, muistat, että turha sivujen plärääminen rasittaa kirjoja ja voi päästää pölyä niiden väliin sen sijaan että vähentäisi kirjojen pölymäärää.

 

kirjahyllyjarjestely7.jpg

 

7. Älä soimaa itseäsi, vaikka epäilet, ettet osaa aakkosia. Kun kirjat ovat suurin piirtein paikoillaan, saatat huomata, etteivät aakkospinosi ole täydellisiä. Älä hermostu. Pyri hyllyttämään löyhästi juuri tällaisten tapausten – sekä tulevien kirjahankintojesi – takia, mutta jos jonkun kirjaimen kohdalle ei vain mahdu uusia kirjoja, voit laittaa aakkospinosta unohtuneet ja ensin hyllyttämättä jääneet kirjat ko. kirjaimen kohdalle lappelleen. Niin antikvariaateissakin tehdään. Ja tuovathan lappeellaan olevat kirjat tietynlaista visuaalista vaihtelua muuten (poikkeuksellisesti ja hetkellisesti) siistiin kirjahyllyyn, ehkä.

 

8. Iloitse. Kun kaikki kirjat ovat rivissä, omalla paikallaan ja pölyttömiä, ihaile näkyä ja nauti siitä.

 

kirjahyllyjarjestely8.jpg

 

Miten sinä siivoat ja järjestelet kirjahyllysi?

Kommentit (15)
 1. Taika / Kirjasfääri
  4.7.2013, 12:24

  Mä värikoodaan kirjallisuuslajien sisällä. Aakkosjärjestyksestä ei tule kuin vihaiseksi, kun ei sitä pysty kuitenkaan ylläpitämään.

  1. Taika, kiinnostavaa! Ja nyt kun yksi värikoodauksen puolustaja ilmoittautui, pitää heti kuulustella: Muistatko helposti, minkä värinen selkämys kirjassa on, eli löydätkö kirjat helposti? Tai, järjestätkö selkämyksen värin vai kannen yleisvärityksen mukaan? Tuleeko värikoodi paperikannesta vai kovasta kannesta? Eikö sinua harmita, jos ja kun saman kirjailijan eri teokset eivät päädy vierekkäin?

    

   Hyvin kiinnostavaa päästä haastattelemaan oikeaa värikoodaajaa!

 2. Satu - Satun luetut
  3.7.2013, 16:01

  Minä tykkään sen verran paljon kirjahyllyn järjestelemisestä että tekisi mieli pistää nykyinen järjestys uusiksi ihan vaan järjestelemisen ilosta! 🙂 Ihan pakko kokeilla joskus miltä värikoodattu hylly näyttää, vaikkei se pitempiaikaisena ratkaisuna houkuttelekaan.

  1. Satu, minusta värikoodaus sopii sellaiseen genreen, jota ei aio aakkostaa ja jota omistaa vain rajatusti. Minä aakkostan vain kaunokirjallisuuden, ja esim. kielitieteelliset kirjat on ryhmitelty löyhästi teemoittain sekä myös ulkonäöllisten seikkojen mukaan, ei kuitenkaan värien perusteella.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *