Kirjailijoiden täsmätoimeksiannot: tapaukset Kyrö ja Itkonen

 

puhtaastiparas.jpg

Tuomas Kyrön uusin julkaisu on Suomen Antidopingtoimikunnan uudesta oppaasta löytyvä kaunokirjallinen, urheiluaiheinen kertomus, joka on kaikkien luettavissa ilmaiseksi. 

 

Tuomas Kyrön ystäviä hemmotellaan tällä viikolla. Eilen ja vain eilen oli mahdollista saada hyppysiinsä kirjan ja ruusun päivä erikoiskirja Miniä. Tänään Kyrön tekstistä pääsevät nauttimaan kaikki, joilla on nettiyhteys. Kyrö on kirjoittanut Suomen Antidopingtoimikunnan ADT:n toimeksiannosta urheiluaiheisen kertomuksen ADT:n uuteen oppaaseen Puhtaasti paras   – Antidopingopas. Tiedote asiasta löytyy täältä ja itse opas on täällä.

ADT:n tiedotteessa Kyrö kommentoi: ”Dopingista on syntynyt viime vuosikymmenten suurimpia mediatapahtumia ja inhimillisiä tragedioita. Kirjailijana ja penkkiurheilijana olen koettanut hahmottaa mistä oikein on kysymys, niin käytössä, valvonnassa kuin käyttöön ja käryihin liittyvissä moraalisissa kysymyksissä. Siksi lähdin mukaan kirjoittamaan ADT:n oppaaseen: ymmärtääkseni mikä kenties ajaa urheilijan kielletylle alueelle.”

Teksti vaikuttaa kyrömäiseltä – olen tosin lukenut Kyröltä vain yhden kirjan – ja  sopivan fiksulta: asiaakin on mukana, mutta paasaus puuttuu.

 

Kirjallisuuden hyöty- vai väärinkäyttöä?

 

Kun kuulin ADT:n projektista, ajatukseni kulkivat vähän samaa rataa kuin Miniän kanssa: Mitä, miksi? Ja sitten: miksei? Lopulta olin sitä mieltä, että tuollainen täsmätoimeksianto on hyvä idea ja kirjailijalle suuri kohteliaisuus.

Se todistaa, että kirjailija passaa muuallekin kuin tv-ohjelman mielipideautomaatiksi tai kolumnistiksi. Kaikki kunnia em. toimille; se, että kirjailijoiden kuvitellaan voivan vastata kaikkiin maailman kysymyksiin ja vielä tv:ssä on aina kauhistuttavaa ja kunnioitettavaa. Miten ne pystyy?

Aina parempi, jos kirjailijalta kuitenkin halutaan lisää sitä itseään eli kirjallisuutta, vaikka pieninä annoksina ja täsmäteemasta. Täsmäkirjallisuuden tilaaja luottaa kirjailijaan ja kirjallisuuden voimaan. Hienoa, kiinnostavaa, lohduttavaa, liikuttavaa, ainakin lukutoukasta.

Tapaus Kyrö ei ole ainoa lajissaan. Aikaisemmin ainakin Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on hyödyntänyt tkirjailija  Juha Itkosen ammattitaitoa. Itkoselta on tilattu fiktiota EVAn  Globaalit skenaariot – tulevaisuuden pelikentät -raportiin, jossa kartoitetaan, millainen maailma on talouskriisin jälkeen ja miten se voisi kehittyä vuoteen 2020 mennessä.

Niin ikään Itkosen kirjallinen täsmätuotos Pelin henki löytyy netistä PDF-muodossa, täältä. Ote siitä löytyy bloginakin, täällä on raportti jonka kylkiäinen Itkosen spekulaatio on, lisäksi hankkeesta on artikkeli, jossa kirjailija Itkonenkin on mainittu.

Tapaukset Kyrö ja Itkonen eivät ole varmasti – toivottavasti! – ainoita lajissaan. Osaako joku vinkata muusta täsmäkirjallisuudesta? Muistan, että Tuomas Vimma oli joskus kaunokirjoittanut kauppakeskus Kämpin joulukatalogiin, mutta se teksti meni vähän eri lokeroon kuin nämä vakavista aiheista tai ainakin vakavia tahoja edustavat tekstit.

Vai onko joku sitä mieltä, että kirjailija istukoon työpöytänsä ääressä, elättäköön itsensä kirjoilla ja muuttakoon maailmaa niillä: kaikkeen nuo kirjailijarentut ovatkin houkuteltavissa?

kulttuuri kirjat uutiset-ja-yhteiskunta tyo
Kommentit (10)
  1. Onhan näitä yritysten tilaamia numeroituja kirjoja, joiden ”jälkimarkkkinat” silloin tällöin toimivat hyvinkin korkeaan hintaan esim. Huutonetissä.

  2. Reeta Karoliina, voi ei, nyt alan muistaa paremmin. Harmi ettei mainosta ainakaan mun hauilla löydy netistä. Hauskaa pohdintaa, keneltä vastaava ”mainosnovelli” nyt pyydettäisiin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *