Kirjastorakkautta! Kaisa-talo ja Helsingin yliopiston kirjasto

Modernia arkkitehtuuria, raikkautta, valoa, designtuoleja, lukunurkkauksia, työpöytiä, kokoustiloja, lehtiä - ja kirjoja, kirjoja, kirjoja! Kävin tutustumassa Kaisaniemen Kaisa-taloon ja Helsingin yliopiston juuri avattuun uuteen kirjastoon. Upea! Ihana! Inspiroiva! Kirjaudun jatko-opiskelijaksi, että saan luuhata tuolla kaiket päivät.

 

 

Ylimmästä kerroksesta löytyi sympaattinen ulkoterassikin.

Pää meni pyörälle! Siksi jätän kerrankin lätisemättä sen enempää ja vinkkaan vain, että lisää tietoa sekä kirjastosta että siellä vielä huomenna järjestettävistä tutustumiskierroksista saa täältä.

P.S. Se pitää kuitenkin vielä sanoa, että kirjastossa oli tosi paljon opiskelijoita ja lisäksi kaltaisiani ihmettelijöitä. Rajasin heidät kuitenkin pois kuvista.

Kommentit

Satu Pakarinen

Itse kävin myös tänään tutustumassa Kaisa-taloon ja palauttamassa samalla pahasti myöhässä olevia kirjoja. Kätevää ettei nykyään tarvitse hinata kirjakassin kanssa ympäri kaupunkia, vaan kirjat voi palauttaa yhteen osoitteeseen. Ja upea ja avarahan se Kaisa-talo oli, kuten mainitsit. Kyllä luulisi yliopisto-opiskelijoiden saavan lisäpuhtia lukuhetkiin noin upeassa miljöössä! Itse etäopiskelijana inspiroiduin jo selaamaan opinto-opasta siihen malliin, että ehkä tänä syksynä jotain konkreettista saadaan aikaiseksi.

Jenni S.

Satu, kyllä tosiaan luulisi opintojen sujuvan! :) Tai ainakaan ei ole tosiaan puitteista kiinni. Miljöö oli "hieman" kehittynyt minun opiskeluajoistani, jolloin taisteltiin paikoista lukusalissa, kirjaston hissi oikutteli ja suuri osa ainakin minun tarvitsemistani kirjoista oli tavallaan kiehtovassa mutta silti epämääräisessä kellarissa/arkistossa... Uusi kirjasto oli paitsi upea myös yllättävän monimuotoinen, kaikki hengailusta kokoustamiseen ja hiljaisuuteen vetäytymiseen näytti onnistuvan. Ja kirjoja oli pyörryttävät määrät!

Aion palata lehtihyllyjen äärelle ja soluttautua lueskelemaan opiskelijoiden joukkoon.:)

Tsemppiä opintoihin, opinto-oppaat ovat innostavia!

Jossu (Ei varmistettu)

On muuten tosi valoisan oloinen kirjasto ja mielenkiintoisia yksityiskohtia olet saanut napattua kuviin. Kyllä tuolla kelpaa opiskella! Pitää varmaan itsekin mennä käymään, kun Helsingin suunnalla seuraavan kerran pyörin. :)

Jenni S.

Jassu, kannattaa käväistä kirjastossa, jos satut seuduille! Yksityiskohtia olisi ollut vaikka kuinka, jos ei olisi ollut niin paljon ihmisiä ja jos olisi ollut parempi ja rohkeampi kuvaaja. Ja suuret näkymät vasta kiinnostavia olisivat olleetkin, jos niitä olisi saanut jotenkin ikuistettua... Summa summarum: livenä vielä paljon houkuttelevampi paikka! Google-kuvahaulla "Kaisa-talo" löytyy aika huikeita kuvia etenkin ulkoa.

Piti muuten kehua vielä sitä, että olen iloinen, kun Kaisa-talon arkkitehtitoimistoksi on valittu suomalainen yritys. Toivotaan, että keskustakirjaston arkkitehtikilpailunkin voittavat suomalaiset, Suomenhan pitäisi olla arkkitehtuurimaa!

Jenni S.

Kiinnostavia kotimaisia kirjastorakennuksia kuvien kera on muuten listattu tänne.

Helmi-Maaria Pisara (Ei varmistettu)

Wau. Harmi, etten ole enää opiskelija!

Anna Elina (Ei varmistettu)

Onpa tyylikäs ja hieno kirjasto! Pitääkin käydä seuraavalla Helsingin reissulla tutustumassa.

Miia_pau
Kolmas linja

Olin hiukan vastahakoinen tätä kirjastouudistusta kohtaan (pidin kovasti keskustakampuksen pienistä kirjastoista, esim. Topelian oli näppärä kooltaan ja sijainniltaan, oli tylsää että ne lopetettiin), mutta on kyllä tosiaan sanottava, että rakennus ja miljöö ovat tässä uudessa tosi onnistuneita. Nyt olen ihan tyytyväinen, että olen vitkastellut gradun kanssa niin, että pääsen kirjoittamaan sitä uuteen kirjastoon :D Gaudeamuksen kuppilakin on kiva!

Riina/upotus.blogspot.com (Ei varmistettu)

Kävin eilen itse ekaa kertaa uudessa kirjastossa. En ehtinyt käväistä muualla kuin K3-kerroksessa, mutta HUHHUH sitä nostalgian määrää! Kävin siellä viimeksi opintojeni alussa vuonna 2008, kun harhailin uutena jännittyneenä opiskelijana pitkin hiljaisia ja korkeita hyllyrivistöjä. Ollapa uudestaan niin nuori ja intoa täynnä :) Odotan malttamattomana, että pääsen tutustumaan perusteellisesti jokaiseen ihanan valoisaan kerrokseen. Sama juttu kuin Miia_pau, gradun kirjoittaminen ajoittui sopivasti tälle vuodelle! On kuitenkin hieman ikävä kotoisaa Metsätalon kirjastoa, olin jopa pienesti järkyttynyt kun tajusin, että se suljetaan lopullisesti. Voi mitä muistoja siihenkin paikkaan liittyy.

Reeta Karoliina, http://kertomusjatkuu.com (Ei varmistettu)

Ihana! <3

Mutta onko kaikki muut kirjastot siis lakkautettu? Aikoinaan gradua tehdessäni manailin sitä, kun kirjoja piti metsästää 8 eri kirjastosta ympäri Helsinkiä. Siis Yliopiston kirjastoja kaikki, humanistisen, valtsikan ja teologisen. (Paljonko niitä kaikkia muita sitten olikaan?!) Onko tuolla nyt sitten kaikki tästä lähtien yhdessä paikassa? Ihmeellistä! :-D

Täällä Oslossa muuten odotetaan kielipitkällä uutta keskustakirjastoa, jonka rakentaminen alkaa parin vuoden päästä. Kirjasto itse on valmis aikaisintaan vuonna 2016. Nykyinen pääkirjasto on söpö, mutta aivan älyttömän vanhanaikainen. Suomalaisiin kirjastoihin tottuneena en väsy hämmästelemään tuota Oslon ankeaa pääkirjastoa.

Kyllä kirjastot vaan on ihania! :-D

Jenni S.

Kiitos kaikille kommenteista! Niitä lukiessani aloin muistella ja kaivata suomen kielen laitoksen kirjastoa ja Porthanian kirjastotiloja... Mutta EN kaivannut vanhaa opiskelijakirjastoa, joka oli tuossa nyt Kaisa-taloksi nimetyssä rakennukessa enkä esim. Domman lukusaleja (onkohan niitä vielä?), kun näin, millaisia yksilö- ja ryhmätyöskentelytiloja uudessa kirjastossa on. Kadehdin teitä kaikkia, jotka voitte kirjoittaa siellä gradua.;) Toivon kuitenkin - en ole ihan kartalla asiasta - että edes joitakin sivukirjastoja on säilytetty, tai ainakin lukemis- ja työskentelypaikkoja laitoksien yhteydessä. (Eivätpä ne laitoksetkaan ole enää ennallaan, kun vertaa minun opiskeluaikoihini...)

Vanhanaikaiset kirjastot ovat houkuttelevia ja sympaattisia ja jännittäviä ja ties mitä, mutta opiskelu sujunee paremmin tuollaisessa selkeässä ja monipuolisessa paikassa kuin hämärässä arkistotyyppisessä kompleksissa. Onneksi kirjastoja on moneen lähtöön!

Sara/Saran kirjat (Ei varmistettu)

Haluan kanssa mennä pian tutustumaan yliopiston uuteen kirjastoon. Ihanalta vaikuttaa! Mutta menen sitten, kun on varsinaista kirjastoasiaa ja Jenni siitä vaan hakemaan jatko-opiskeluoikeutta!

Vierailija (Ei varmistettu)

En ole itse tutustunut uudistuneeseen kirjastoon, mutta kuvista päätellen näyttää juuri niin penseältä kuin pelkäsinkin. Samankaltainen interiööri tullee olemaan myös tulevassa keskustakirjastossa.

Toteat, että onneksi näitä "vanhanaikaisiakin" kirjastoja vielä löytyy. Juurihan täälläkin useampi totesi, että nämä wanhat sivupisteet on lakkautettu (tai tullaan lakkauttamaan).

Itse en kaipaa mitään muuta kuin oikeasti hiljaista nurkkausta jossa voi mahdollisimman anonyymisti ja privaatisti lukea/tehdä duunia.

Ei tällaisia tiloja löydä pian enää mistään kun kaikki muutetaan yksi kerrallaan aneemisen valkoisiksi, steriileiksi ja ylivalaistuiksi, yleishälyisiksi akvaarioiksi joissa keskittyminen on jokseenkin mahdotonta.

Jenni S.

Sara, kerro sitten mitä kirjastoihmisenä pidit uudesta kirjastosta!

Vierailija, ymmärrän pointtisi mutta olen eri mieltä. ;) Minusta opiskelua varten on hyvä tuollainen tehokirjasto; vapaa-ajan kirjastona vanha, tunnelmallinen kirjasto on sympaattisempi. Tuolla Kaisa-talon kirjastossa on siis sekä avointa tilaa että "eriasteisia" hiljaisia tiloja eli kokoustiloja, ryhmätyötiloja ja hiljaisia koppeja. Paljon enemmän työskentelytilaa kuin vanhassa samassa paikassa olleessa kirjastossa. Tuonne on keskitetty keskustakampuksella tai sen lähellä olleet pienemmät kirjastot, muuten kirjastotoimipisteitä on vielä tämän uuden kirjaston lisäksi neljä muutakin. Ks. http://www.helsinki.fi/kirjasto/

Minusta olisi kauheaa, jos vaikka Rikhardinkadun kirjasto tai muu arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen kirjasto tai mikä tahansa muu vanha tila pilattaisiin modernisoimalla, mutta vanha Kaisaniemen opiskelijakirjasto ei ollut erityisen kiinnostava arkkitehtonisesti eikä erityisen toimivakaan, joten sen remontoinnin sallin, heh. Ja kun rakennetaan uutta, niin mielestäni saakin näyttää uudelta ja modernilta, restaurointi on sitten eri asia. Tietenkin on aina hankala punnita, mikä on säilyttämisen arvoista ja mikä ei. Keskustakirjastohanketta seuraan kiinnostuneena. Toivon, että arkkitehtikilpailun voittaa jokin yllättävä ehdotus, ainakin kilpailuun osallistui kaikenlaisia suunnitelmia.

 

 

minä taas (Ei varmistettu)

Otin asiakseni käydä itse tiirailemassa uudistunutta kirjastoa hieman sen jälkeen kun olin asiaa pelkkien kuvien perusteella täällä kommentoinut.

En kuitenkaan muistanut enää palata asiaan joten teen sen nyt.

Voin kertoa, että peräänkuuluttamiani hiljaisia soppia ei tarvitse pääkirjastosta etsiä - niitä kun ei ole, kuten ei myöskään näkösuojia sivuille. Missään.

En puhunutkaan ryhmätyötiloista kun en sellaisia ole vielä tähän päivään mennessä koskaan edes tarvinnut eikä sattumanvaraisten mutta säännöllisten kokemuksieni mukaan tunnu kaipaavan juuri muutkaan.

Monelle opiskelijalle pääkirjasto varmasti kelpaa nykyisellään ja miksei kelpaisikin kun tilat ovat kokonaisuutena monin tavoin vanhoja toimivammat (henkilökohtaisesti vanhassa Kaisa-talossa ei juuri säilyttämisen arvoista ollutkaan). Siksi, ja koska muitakaan vaihtoehtoja ei enää ole.

Jos ja kun keskustaan jäi pääkirjaston lisäksi toinen sivupiste niin kyllä tavanomaisen logiikan mukaisesti täytyy pitää kirjastojen faktista karsimista käyttäjän näkökulmasta huonontumisena eikä minään parannuksena.

Kenties jään ajatusteni kanssa yksin (mistä en toisaalta ole yhtään yllättynyt).

Muutaman pienen privaatin lukunurkkauksen toteuttaminen oli joko arkkitehdeille/tilaajille liikaa tai niitä ei yksinkertaisesti kukaan älynnyt edes ottaa mukaan suunnitelmiin.

En tiedä itkeäkö vai nauraako, mutta tuloksena on tila joka sopii kyllä ihmisten tiirailuun ja joka palvelee käyttäjää - kunhan hän on samanlainen ihminen kuin kaikki muutkin.

Siksi pelkään, että myös Keskustakirjastossa sorrutaan samaan syntiin. Tila on toimiva ja estetiikka miellyttävä kun Arkkitehti niin sanoo ja kun massat yhtyvät tähän kuoroon.

Varmaan niitä hiljaisia soppia lisäillään sitten mahdollisuuksien ja kysynnän mukaan... Vaikka todellisuus on tähän päivään asti ollut aina se, että se joka ei nykytiloissa viihdy jää kotiin tai etsiytyy muualle.

Siispä tosiasialliset valinnanmahdollisuudet vähenevät vähenemistään. Etsintä tulee käymään aina vain vaikeammaksi.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta hiljaiseen työskentelyyn himasta käsin vaikka tarve siihen näyttäisikin olevan kasvussa. Luurit/earit korvilla pakon vuoksi ei varmaan edistä minkään työn tekemistä (hyvin).

Mutta lapsellista kitinää ja mussutustahan tämä vain on kun tosiasiassa kaikki on nyt - ja myös tulee olemaan - paljon paremmin.

Aamen.

Jenni S.

Vierailija, juttelin juuri opiskelevan ystäväni kanssa tästä uudesta kirjastosta ja hän sanoi sen olevan hyvä uudistus varsinkin ryhmätyötilojen ansiosta (kirjojenkin ja muiden palvelujen, mutta puhuimme erityisesti työtiloista). Ryhmätöitä on kuulemma pitänyt tehdä välillä ulkonakin, kun ei ole löytynyt sopivaa paikkaa... Hän sanoi myös että kirjasto on niin suuri, että sieltä löytyy rauhallisia paikkoja. Käväisin itse siellä eräänä lauantaina ja silloin oli ainakin hipihiljaista, vaikka väkeä oli suht paljon silloinkin liikkeellä. Sivummalla olevat työnurkkaukset ja työpöydät olivat tyhjiä, joten ainakin silloin olisi ollut työrauhaa. Pahimpaan opiskelijoiden ruuhka-aikaan en pääse vakoilemaan tilannetta, kun olen päivät töissä.

Kirjastoilija (Ei varmistettu)

Muistutan vaan: Jos Kaisa-talo tuntuu liian meluisalta, uudenaikaiselta tai avaralta, niin 2-3 minuutin kävelymatkan päässä on kaikille avoin Kansalliskirjasto eli yliopiston vanhan pääkirjasto, se Engelin piirtämä. Siellä on perinteistä henkeä ja hiljaisia soppia - itse käytän molempia kirjastoja fiiliksen ja tarpeiden mukaan. Eivät onneksi sulje toinen toisiaan pois :)

http://www.kansalliskirjasto.fi

päivän hesarin innoittamana tulin taas paikalle... (Ei varmistettu)

Jenni:

Let's just say we agree to disagree, shall we?

Kirjastoilija:

Mainitsemasi Kansalliskirjasto on itselleni ollutkin se kirjasto jossa olen parhaiten viihtynyt - vaikka en sieltä kyllä mitään varsinaisia soppia ole onnistunutkaan löytämään.

Mitä ilmeisemmin sinun (ja monen muun) privaatin sopen käsitys eronnee jollain perustavalla tavalla omasta määritelmästäni.

Itse olen suosiolla paennut Kansalliskirjastossa ylimpään kerrokseen. Siellä jengiä käy niin harvakseltaan, että suurimmaksi osaksi saa olla ihan rauhassa. Mutta ei sielläkään mitään privaatteja soppia ole...

Ja ei, en mä vastusta uudenaikaista (mitä ikinä sillä sitten halutaankaan sanoa) suunnittelu - ainoastaan huonoa sellaista. Ja huono tässä tapauksessa on sellaista jossa otetaan vaan yhdenlainen ihmistyyppi huomioon.

PS. Toivotaan, toivotaan, että tämän postauksen jälkeen mun ei enää tarvitse tulla tänne oikomaan harhaisiksi syystä taikka toisesta jääneitä käsityksiä. Kehotan epäileviä tuomaita edelleen vierailemaan itse Kaisa-kirjastossa jotta ei tarvitse mutuilla. Ei niitä soppia nyt vaan sieltä löydy. Piste.

Joka tapauksessa hyvvee kevään odottelua ihan kaikille ihmisille sukupuolesta ja muista vaivoista riippumatta.

PPS. Jenni: pyysin vanhalta seniililtä (no, ei oikeasti ole) äidiltäni joululahjaksi lainaamaan paikallisesta kirjastosta tuon Susan Cainin riipustuksen introverteista (kun helmet -kirjastoista ao. kirjan olisi saanut käsiinsä varmaan jo heti vuonna 2017). Anywho, luin sen parissa päivässä ja kyllä se kolahti itsellenikin - vaikka olenkin suulas ja muutenkin ärsyttävä piruparka. Eihän tuota tieteelliseksi rigidiksi voi kukaan väittää, mutta hemmetin hyvä yleisesitys aiheesta kuitenkin ja vieläpä sellainen opus joka tarjoaa monia mielenkiintoisia kysymyksiä/olettamuksia/uskomuksia aiheista joista harvemmin puhutaan - tai on haluttu puhua. Kyllä tuota ihan tärkeäksikin kirjaksi/puheenvuoroksi voisi väittää. Suosittelen muitakin lukemaan vaikkei introverttia itsessään niin näkisikään...

Jenni S.

Kirjastoilija, hyvä muistutus tuo Kansalliskirjasto. Se tuntuu jotenkin niin akateemiselta, että helposti ajattelee, että sinne "saavat" mennä vain tutkijat, mutta onhan se kaikille avoin! Itse olen käynyt siellä lähinnä vain näyttelyissä ja paikkaa ihailemassa.

Päivän Hesarin jne. OK, kukin pitäköön kirjastomielipiteensä.:) Mielenkiintoista kuulla Susan Cain -lukukokemuksesta. Tässä asiassa olen aivan samaa mieltä: tosiaankin hemmetin hyvä yleisesitys ja minusta erittäin hyödyllistä luettavaa monenlaisille ihmisille. Kirjasta oli juuri juttua Luetut, lukemattomat -blogissakin.

Kommentoi