Lastenkokoinen kirjakauppa - tutustumassa Suomen lastenkirjakauppaan

 

Helsingin Kampissa on kauppa, joka on kuin iloinen lastenhuone - paitsi että aikuisenkin tekisi mieli mennä sinne lukemaan ja leikkimään. Suomen lastenkirjakauppa avasi ovensa viime syksynä, ja omistaja Matias Saarni sekä myymälästä vastaava Jonna Lehtinen ovat tyytyväisiä. Pieni kirjakauppa on tullut tutuksi niin lapsille ja heidän vanhemmilleen kuin kirja-alan ihmisille sekä ammattikasvattajillekin.

 

Esteetöntä ja kaksikielistä palvelua

Matias on kasvatustieteilijä ja Jonna sekä äidinkielen että luokanopettaja. Matiaksella on lisäksi kirja-alan kokemusta. Alusta asti molemmille oli selvää, ;että omassa kirjakaupassa palvellaan erityisesti lapsia.

Tärkein asiakas on lapsi", Jonna sanoo. Se näkyy paitsi leluina ja pieninä kärpässienituoleina erityisesti kirjavalikoimassa. Kirjoja löytyy suomeksi ja ruotsiksi. Muunkinkielisiä kirjoja on  jonkin verran, ja valikoimaa kasvatetaan jatkuvasti. "Meille on tulossa kansainvälinen hylly", Matias vinkkaa.

Kirjavalinnoissa painotetaan muitakin kuin uutuuksia, sillä eräänä perusideana on myös kirjan iän pidentäminen. Hoksaan heti pari nostalgista kirjaa lapsuudestani, enkä ole kuulemma ainoa aikuinen, joka ihastuu klassikkovalikoimaan. Yleisesti ottaen hyllyistä löytyy kuulemma kirjoja, joiden tarinat kestävät useamman lukukerran. Kirjan elinkaaren pidentämistä sekin.

Hiljattain järjestetyssä satutapahtumassa osa ohjelmasta viitottiin. Myymälä on suunniteltu myös esteettömäksi, niin että sinne voi tulla vauvanrattaiden kanssa ja pyörätuolilla. "Ja hyllyt ovat matalia ja kaikkeen saa koskea", Matias lisää.

 

 

Tapahtumia, kirjavinkkausta, yhteistyötä

Kirjojen myynnin ohella tässä kaupassa järjestään siis tapahtumia. Muutaman ensimmäisen kuukauden aikana on ollut jo mm. satupäivä, musiikkiesityksiä, kirjanjulkistustilaisuuksia ja kirjailijavierailuja. Lasten kirja-aiheisia synttäreitäkin on pilotoitu. Kirjasynttäreillä kuunneltiin ja keksittiin satuja, tutustuttiin myymälän yhteydessä olevaan kuvitustaidetta esittelevään galleriaan ja kuultiin, miten kirjat syntyvät. Kuulemma lapset viihtyivät, ja aikuisillakin oli luullakseni hauskempaa kuin pallomerisynttäreillä.

Matias ja Jonna tuntuvat olevan jonkinlaisia kirjakonsultteja. Kirjakauppa tekee yhteistyötä esimerkiksi koulujen kanssa. Koulu voi pyytää vinkkejä esimerkiksi koulukiusaamista tai mitä tahansa muuta aihetta käsittelevästä kirjallisuudesta. "Meillä käy paljon ammattikasvattajia", Jonna kertoo.

Moni asiakas on myös ostamassa kirjaa lahjaksi. Silloin käydään yhdessä lahjanantajan kanssa läpi, millainen lukija on kyseessä, ja lahja valitaan sitten lapsen persoonaan eikä niinkään esim. iän mukaan.

Uusi yhteistyömuoto on Annantalon kanssa yhdessä järjestetty lukulähettilästoiminta. Lukulähettiläät kiertävät kuukausittain esimerkiksi sairaaloissa ja lukevat satuja lapsille, jotka eivät niitä ehkä muuten kuulisi. Lisäksi Suomen lastenkirjakauppa on näkyvillä mm. Annantalon kirjakahvilan tapahtumissa.

Varsinainen hyvän mielen paikka siis!

Lisää tietoa kaupan ja gallerian toiminnasta sekä kirjavinkkejä löytyy Suomen lastenkirjakaupan nettisivuilta ja Facebookista (Facebook.com/lastenkirjakauppa). Matias ja Jonna vinkkaavat, että Facebookista saa kätevimmin tietoa mm. kirjakaupan tapahtumista. 

 

Seuraava tapahtuma on Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Elli ja Tuttisuu -kirjan kuvitusnäyttelyyn liittyvä kirjailija- ja kuvittajatapaaminen 6.3. klo 14.30-17.30. (Simonkatu 9, Hki)

 

Kommentit

Voi että miten sympaattisen ja houkuttelevan näköinen liike!

Kirsin kirjanurkka

Loistava juttuidea! Olin syksyllä kirjakaupan ennakkoavaijaisissa, ja on mahtavaa kuulla, että homma on lähtenyt hyvin liikkeelle. Kauppa on sisustettu onnistuneesti, kauniisti ja miellyttävästi, ei niinkään kaupallisuus edellä. Menestystä Suomen lastenkirjakaupalle!

Voi että miten upea idea! Tuolla on ehdottomasti pistäydyttävä ja käytävä viimeistään joulun alla etsimässä miehen kummitytölle luettavaa.

Kaunis sisustuskin ja kaikkea. Lisää tällaista, kiitos jutusta Jenni!

Sara / Saran kirjat (Ei varmistettu)

Hei Jenni, Suomen lastenkirjakauppa on ihana paikka ja hienoa, että tällainen on perustettu pääkaupunkiseudulle. Lasten- ja nuorten kirjakauppoja pitäisi olla enemmänkin muualla Suomessa! Täytyy taas käydä tuolla joku päivä. :)

Jenni S.

Kiitos kommenteista kaikille! Kauppa on tosiaan sympaattisen huipentuma, alkaa aina hymyilyttää, kun sen ohi kulkee. Ja minuakin ilahdutti kovasti, että kauppa on saanut noin hyvän startin - sen toiminta on sympaattisuuden lisäksi myös todella tärkeää. Olen samaa mieltä, lasten- ja nuortenkirjakauppoja samoin kuin muitakin erikoiskirjakauppoja saisi olla enemmänkin. 

Vaikka olen lapseton aikuinen, voisin ihan hyvin järjestää tuolla kirjasynttärit. :D

Maria/Sinisen linnan kirjasto (Ei varmistettu)

Ihana postaus ja upeat kuvat! Käydään niin harvoin Helsingin keskustassa (varsinkaan koko perheellä) että en ole päässyt tutustumaan kauppaan edes itse, lapsista puhumattakaan, mutta näyttää kyllä niin suloiselta paikalta! Pitää kyllä laittaa "sightseeing-suunnitelmaan", kun osutaan niille kulmille :).

Maria/Sinisen linnan kirjasto

Jenni S.

Maria, kiitoksia! Paikka on tosiaan suloinen, kannattaa käydä edes nopeasti kurkkaamassa. :)

Kommentoi