Lastenkokoinen kirjakauppa – tutustumassa Suomen lastenkirjakauppaan

lastenkirjakauppa1.jpg

 

Helsingin Kampissa on kauppa, joka on kuin iloinen lastenhuone – paitsi että aikuisenkin tekisi mieli mennä sinne lukemaan ja leikkimään. Suomen lastenkirjakauppa avasi ovensa viime syksynä, ja omistaja Matias Saarni sekä myymälästä vastaava Jonna Lehtinen ovat tyytyväisiä. Pieni kirjakauppa on tullut tutuksi niin lapsille ja heidän vanhemmilleen kuin kirja-alan ihmisille sekä ammattikasvattajillekin.

lastenkirjakauppa2.jpg

 

Esteetöntä ja kaksikielistä palvelua

Matias on kasvatustieteilijä ja Jonna sekä äidinkielen että luokanopettaja. Matiaksella on lisäksi kirja-alan kokemusta. Alusta asti molemmille oli selvää, ;että omassa kirjakaupassa palvellaan erityisesti lapsia.

Tärkein asiakas on lapsi”, Jonna sanoo. Se näkyy paitsi leluina ja pieninä kärpässienituoleina erityisesti kirjavalikoimassa. Kirjoja löytyy suomeksi ja ruotsiksi. Muunkinkielisiä kirjoja on  jonkin verran, ja valikoimaa kasvatetaan jatkuvasti. ”Meille on tulossa kansainvälinen hylly”, Matias vinkkaa.

Kirjavalinnoissa painotetaan muitakin kuin uutuuksia, sillä eräänä perusideana on myös kirjan iän pidentäminen. Hoksaan heti pari nostalgista kirjaa lapsuudestani, enkä ole kuulemma ainoa aikuinen, joka ihastuu klassikkovalikoimaan. Yleisesti ottaen hyllyistä löytyy kuulemma kirjoja, joiden tarinat kestävät useamman lukukerran. Kirjan elinkaaren pidentämistä sekin.

Hiljattain järjestetyssä satutapahtumassa osa ohjelmasta viitottiin. Myymälä on suunniteltu myös esteettömäksi, niin että sinne voi tulla vauvanrattaiden kanssa ja pyörätuolilla. ”Ja hyllyt ovat matalia ja kaikkeen saa koskea”, Matias lisää.

 

lastenkirjakauppa3.jpg

 

Tapahtumia, kirjavinkkausta, yhteistyötä

Kirjojen myynnin ohella tässä kaupassa järjestään siis tapahtumia. Muutaman ensimmäisen kuukauden aikana on ollut jo mm. satupäivä, musiikkiesityksiä, kirjanjulkistustilaisuuksia ja kirjailijavierailuja. Lasten kirja-aiheisia synttäreitäkin on pilotoitu. Kirjasynttäreillä kuunneltiin ja keksittiin satuja, tutustuttiin myymälän yhteydessä olevaan kuvitustaidetta esittelevään galleriaan ja kuultiin, miten kirjat syntyvät. Kuulemma lapset viihtyivät, ja aikuisillakin oli luullakseni hauskempaa kuin pallomerisynttäreillä.

Matias ja Jonna tuntuvat olevan jonkinlaisia kirjakonsultteja. Kirjakauppa tekee yhteistyötä esimerkiksi koulujen kanssa. Koulu voi pyytää vinkkejä esimerkiksi koulukiusaamista tai mitä tahansa muuta aihetta käsittelevästä kirjallisuudesta. ”Meillä käy paljon ammattikasvattajia”, Jonna kertoo.

Moni asiakas on myös ostamassa kirjaa lahjaksi. Silloin käydään yhdessä lahjanantajan kanssa läpi, millainen lukija on kyseessä, ja lahja valitaan sitten lapsen persoonaan eikä niinkään esim. iän mukaan.

Uusi yhteistyömuoto on Annantalon kanssa yhdessä järjestetty lukulähettilästoiminta. Lukulähettiläät kiertävät kuukausittain esimerkiksi sairaaloissa ja lukevat satuja lapsille, jotka eivät niitä ehkä muuten kuulisi. Lisäksi Suomen lastenkirjakauppa on näkyvillä mm. Annantalon kirjakahvilan tapahtumissa.

lastenkirjakauppa4.jpg

Varsinainen hyvän mielen paikka siis!

Lisää tietoa kaupan ja gallerian toiminnasta sekä kirjavinkkejä löytyy Suomen lastenkirjakaupan nettisivuilta ja Facebookista (Facebook.com/lastenkirjakauppa). Matias ja Jonna vinkkaavat, että Facebookista saa kätevimmin tietoa mm. kirjakaupan tapahtumista. 

lastenkirjakauppa5.jpg

 

Seuraava tapahtuma on Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Elli ja Tuttisuu -kirjan kuvitusnäyttelyyn liittyvä kirjailija- ja kuvittajatapaaminen 6.3. klo 14.30-17.30. (Simonkatu 9, Hki)

 

Kommentit (7)
  1. Maria, kiitoksia! Paikka on tosiaan suloinen, kannattaa käydä edes nopeasti kurkkaamassa. 🙂

  2. Maria/Sinisen linnan kirjasto
    6.3.2012, 06:26

    Ihana postaus ja upeat kuvat! Käydään niin harvoin Helsingin keskustassa (varsinkaan koko perheellä) että en ole päässyt tutustumaan kauppaan edes itse, lapsista puhumattakaan, mutta näyttää kyllä niin suloiselta paikalta! Pitää kyllä laittaa ”sightseeing-suunnitelmaan”, kun osutaan niille kulmille :).

    Maria/Sinisen linnan kirjasto

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *