Lempikirjailijan ominaisuudet

Mistä on lempikirjailijat tehty?

Tällä kirjapinokokemuksella on vaikea nimetä yhtä lempikirjaa. Yhden lempikirjailijankin ilmoittaminen tuottaa hankaluuksia, mutta lempikirjailijan ominaisuudet osaan määritellä. Kirjoittajasuosikkini ovat ironisenkin huumorin taitavia realisteja, jotka näkevät ihmisen ja maailman samaan aikaan tarkasti ja lempeästi. He kirjoittavat usein omaelämäkerrallisesti tai ainakin aiheista, jotka tuntevat hyvin. He ovat viisaita mutteivät paasaa. Heidän kielensä on harkittua, samalla kaunista ja hauskaakin. Siksi pidän mm. Tove Janssonista, Märta Tikkasesta ja Minna Canthista. Ihailen suuresti myös niitä kirjoittajia, joiden tarinat ovat ikuisia ja kaikenikäisille sopivia – Janssonin ohella esimerkiksi Astrid Lindgrenin ovat. Ylipäätään arvostan kirjailijoita, jotka käyttävät kieltä taidokkaasti ja luovat todentuntuisia maailmoja, mistä kirjoittavatkin. 

Yllä mainitut kirjailijat ovat siitä helppoja valintoja, että olen lukenut heitä kauan ja jokaista melkein koko tuotannon verran. Viime aikoina olen kuitenkin miettinyt, voiko lempikirjailijan tittelin saada lyhyenkin tuttavuuden jälkeen, vai pitääkö kirjasuhteen olla pidempi ja syvempi. Ainakin tällä hetkellä olen valmis julistamaan lempikirjailijoikseni myös Ingmar Bergmanin kahden kirjan perusteella, Yasunari Kawabatan samoin kahdella teoksella, Haruki Murakamin kolmella. Doris Lessingin laajasta tuotannosta olen lukenut vain osan, se osa on ollut vaikuttava. Entä voiko vain yksi hyvä kirja oikeuttaa lempikirjailijan titteliin, vaikkei muu tuotanto olisi niin sykähdyttänyt? Jos voi, myös Jeffrey ”Middlex” Eugenides pääsee listalleni.

Paras tai ainakin kätevin lempikirjailija on kuollut kirjailija. Silloin ei nimittäin tarvitse miettiä, pitääkö lempikirjailijalle olla uskollinen, vaikkei innostu uudesta tuotannosta. Tuotannon määräkään ei paisu yli äyräiden. Luin joskus mm. jokaisen Anna-Leena Härkösen teoksen, samoin Juha Itkosen. Oikeasti ajattelin, että jos omistan jonkun kirjailijan kaikki teokset, minun on ostettava ja luettava kaikki uutuudetkin, vaikken enää itse niin välittäisi niistä kirjoista, syystä tai toisesta. Sitten jätin Härkösen kirjan ostamatta, tyydyin lainaamaan Itkosen uutuudenkin vain kirjastosta, eikä mitään tapahtunut. Tällä kirjapinokokemuksella osaan sanoa senkin, että hyvänkään kirjailijan kaikkia teoksia ole pakko omistaa eikä edes lukea, ei ainakaan heti kun ne ilmestyvät. On hienoa, että jotkut julkaisevat vuosittain, mutta se voi myös aiheuttaa lukijalle kirjaähkyä ja lukupaniikkia.

Tiedän, että heti kun julkaisen tämän kirjoituksen, mieleeni tulee ainakin kaksikymmentä kirjailijaa, jotka olisi ollut pakko mainita lempikirjailijakirjoituksessa. Mutta ei se mitään. Vaikka suosikkeja on monia, monia, kaikilla rakastamillani ja/tai arvostamillani kirjailijoilla on yksi tai useampia lempikirjailijan ominaisuuksista.

Kuka on lempikirjailijasi ja miksi? Onko suosikkikirjailijoillasi yhdistäviä piirteitä? Miten kirjarakkaus syttyy ja pitääkö lempikirjailijalle olla uskollinen?

Kommentit (9)
 1. Mielenkiintoista, miten se vain usein on niin, että tärkeät kirjailijat ovat samaa sukupuolta kuin lukijakin, vaikken sen pitäisi mitenkään lähtökohtaisesti olla niin.  Taas tuli paljon tuttuja nimiä listalla!

  Hieno tuo Reetan luokittelu, erityisesti ”lämpö ja pisteliäisyys samassa pakkauksessa”. 🙂

 2. Reeta - Les! Lue!
  5.11.2012, 11:22

  Minä olen huomannut, että monet lempikirjailijoistani ovat naisia.

  Tykkään:
  -Villistä tyttöyden kuvauksesta ja vähän haastavastakin kielestä (Monika Fagerholm, Vigdis Grimsdottir)
  – Vanhoista viisaista naisista (Kyllikki Villa, Eeva Kilpi, Vivi-Ann Sjögren)
  – Lämmöstä ja pisteliäisyydestä samassa pakkauksessa (Tove Jansson, Margaret Atwood)
  – Kirjoista jotka pakottavat ajattelemaan (Leena Krohn, Doris Lessing)
  – Kirjoista, jotka pakottavat tuntemaan (Elina Hirvonen, Markus Nummi <- oho, mies!) Luen sujuvasti ja mielelläni kaikkea muutakin, mutta nämä ovat kaikista rakkaimmat! <3 Olen myös miettinyt samaa eli voinko sanoa, että Arundhaty Roy on lempikirjailijoitani, kun olen lukenut häneltä vain yhden kirjan?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *