Lukuromaanit: mitä suosittelet, mitä luettaisiin yhdessä?

 

Olen viime aikoina pyöritellyt mielessäni paria asiaa: mistä on hyvät lukuromaanit tehty ja olisiko joku vanha suosikkikirja kiva lukea yhdessä, lukupiirimäisesti? 

 

Miellyttävämpää kuin kaunokirjallisuus?

 

Lukuromaaniaihe on saanut pontta, kun olen siivoillut kirjahyllyjä ja löytänyt vanhoja suosikkejani. Toisaalta tämän kevään uutuuksissakin on vielä monia, joiden lukemista odotan jo siksi, että olen saanut muiden arvioista käsityksen, että kirjat vievät mennessään sellaisella upottavalla tavalla, niin kuin lukuromaanit vievät. Teksti on laadukasta ja sujuvaa, luottamusta herättävää, ihailtavaa ja ihastuttavaakin. Tarinassa voi olla rankkojakin käänteitä ja rumia asioita, mutta kauheuksilla ei mässäillä. Minulle lukuromaani-sana ei merkitse  juonivetoista ja viihteellistä naistenromaania (kaikki kunnia niillekin!), vaan kirjaa, jossa kieli ja tarina ovat tasapainossa. Usein lukuromaaneihin liittyy jonkinlainen elokuvamaisuus, kohtaukset ovat kiinnostavia yhdessä ja erikseen. Tietenkin lukuromaania(kin) on vaikea määritellä täsmällisesti, sillä se, miten kunkin kirjan milloinkin kokee, riippuu aika monesta seikasta, omista fiiliksistä ja elämäntilanteesta lähtien.

On myös melko vaikeaa sanoa, miksi kaikki kaunokirjallisuus ei mielestäni istu "lukuromaanin" kategoriaan. Monet lempikirjailijani ovat esimerkiksi ehkä hieman enemmän kieli- kuin juonipainoitteisia, ja heidän teoksensa enemmän "kaunokirjallisia" kuin lukuromaaneja, jos lukuromaaneihin liittyy tietynlainen miellyttävyys ja helppous - ymmärtääkö kukaan, mitä yritän sanoa?

 

Lukuromaanisuosikkeja - mikä luettaisiin huhtikuussa?

 

Hiljattain lukemistani lukuromaani-kategorian kirjoista tulee mieleen tietenkin Katja Kallion hienostunut Säkenöivät hetket. Historialliset romaanit ovat muutenkin usein hyviä lukuromaaneja, muiden hyvyyksiensä ohella. Olen palannut usein mielessäni tapaninpäivän suururakkaani, Kaari Utrion Sunnevaan: sen lukeminen oli yksinkertaisesti ihanaa. Aina kehumani Jeffrey Eugenidesin teokset, etenkin Middlesex, ovat oivallisia myös lukuromaaneina. Kirjahyllyraivauksen yhteydessä olen törmännyt kirjoihin, joita olen ainakin aikoinaan pitänyt juuri oikeanlaisina lukuromaaneina ja jotka kaikki haluaisin joskus lukea uudestaan. Esimerkiksi:

 

Virpi Hämeen-Anttila: Alastonkuvia

Zadie Smith: Kauneudesta

Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin

Audrey Niffenegger: Aikamatkustajan vaimo

Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin

 

Kuten huomaatte, Jumalat on löytynyt!  Hirveän sekoiluraivon jälkeen se havaittiin sekä minun että toisen siskoni kirjahyllyssä. Olen jo lukemassa kirjaa (se on edelleen ihana, kirjoitan pian!), joten rajaan sen ulos lukupiirikysymyksestä, mutta muiden listaamieni kirjojen osalta kysyn: kiinnostaisiko jotakuta muutakin lukea Alastonkuvia, Kauneudesta, Kaikki mitä rakastin tai Aikamatkustajan vaimo? Jos olet kiinnostunut jostakin em. teoksesta, kerro se kommenttilaatikossa viimeistään ke 10.4., ja lupaan lukea eniten kiinnostusta herättäneen kirjan huhtikuun loppuun mennessä. Olisi hauskaa, jos edes muutama muu innostuisi lukemaan saman kirjan, niin voitaisiin sitten keskustella siitä yhdessä.

Idean tällaiseen kimppalukuun olen saanut arvatenkin Lilyn lukupiiristä, joka jatkuu taas tällä viikolla. Ajattelin, että olisi hauska lukea yhdessä myös jokin vähän vanhempi kirja, sellainen, joka löytyy jo monen hyllystä tai ainakin kirjastosta.

 

Vinkkaa oma suosikkisi

 

Miltä kuulostaisi? Kerro ainakin oma lukuromaanisuosikkisi. Ties vaikka siitä tulisi vaikka toukokuun kimppalukukirja, jos muutkin innostuvat kirjasta.

Kommentit

Saga (Ei varmistettu)

Just alotin uudestaan Kaikki mitä rakastin. Oon lukenut kirjan viimeksi ehkä kolme vuotta sitten ja silloin se teki minuun suuren vaikutuksen ja nyt jo parin kuukauden ajan kirja on pyörinyt mielessäni. Ihanaa lukea se taas uudestaan ja katsoa, vieläkö toimii.

Taru_ (Ei varmistettu)

Minun on pitkään pitänyt lukea tuo Aikamatkustajan vaimo, joten annan sille ääneni! Kirjakin odottaisi valmiiksi hyllyssä. :)

Omia lukuromaanisuosikkejani voisi olla esimerkiksi juuri tuo Jumalat juhlivat öisin. Vanhoihin britti-kartanoihin sijoittuvat historialliset mysteerit ovat viime aikoina myös olleet kova juttu, joten lisätään listaan esim. Sarah Watersin Vieras kartanossa ja Kate Mortonin tuotanto (suomennettu tähän mennessä Paluu Rivertoniin).

Kiitos muuten laadukkaasta kirjallisuus-blogista, olen täällä usein käynyt postauksia lukemassa, mutta en aiemmin ole tullut kommentoineeksi.

Not another GIF Blog

Mulla on ollut Aikamatkustajan vaimo englanninkielisenä pokkarina hyllyssä jo monta vuotta. Jos se valikoituisi lukupiirin kirjaksi, saisin vihdoinkin hyvän syyn tarttua kirjaan ja lukea sen pois sen sijaan, että annan muiden kirjojen kiilata aina ohi.

Elokuvaakaan en ole katsonut nyt hetkeen, joten aika olisi otollinen Aikamatkustajan vaimolle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tartin Jumalat juhlivat on hyllyssäni lahjaksi saatuna viime syksynä ja eilen satuin huomaamaan sen. Kiinnostaa kovastikin. Sirinkin voisi lukea uudestaan, mutta ei se Hämeen-Anttila kiinnosta kovinkaan paljoa.
raha

Kuutar (Ei varmistettu) http://kuutarlukee.blogspot.com/

Kaikki mitä rakastin ja Kauneudesta kuuluvat myös omiin suosikkeihini. Ja jos A. S. Byattin Riivaus lasketaan lukuromaaniksi, niin sekin on suosikkini. Myös Sarah Watersin kirjoista olen pitänyt kovasti. Vieras kartanossa on tosin edelleen lukematta.

Noista listaamistasi kirjoista eniten kiinnostaisi lukea tuo Aikamatkustajan vaimo, sillä sitä en ole vielä lukenut, mutta olen kyllä aikonut.

Luru / Lurun luvut (Ei varmistettu) http://lurunluvut.blogspot.com

Tarun mainitsema Vieras kartanossa oli minullekin ihanasti upottava lukukokemus!

Listasi kirjoista olen jo lukenut Hämeen-Anttilan, Smithin ja Tarttin, joten äänestäisin noita kahta muuta. Ne nimittäin odottavat minunkin hyllyssäni lukuvuoroaan. En rohkene lupautua kimppalukuun, mutta harkitsen ainakin. :)

Jos päädyt johonkin noista kolmesta muusta, niin minun muistikuvissani Hämeen-Anttila on niistä viihteellisin (taitaa olla myös sivumäärältään kevyin?), Tarttissa vetosi vahva tunnelma ja Smithissä jonkinlainen polveilevuus - eli kaikissa on kyllä vetävän lukuromaanin aineksia. Minä pidin eniten Tarttista.

Jenni S.

Kiitos kaikille kommenteista! Kivaa, että täältä saa myös uusia kirjavinkkejä. Vieras kartanossa on kyllä tuttu kirja, mutten ole lukenut sitä.

En halua vaikuttaa äänestykseen, mutta sanonpa vain, ettei minua haittaa, jos Aikamatkustajan vaimo kiinnostaa. ;)

Suklaamuffinssi

Kirjavinkki: Lionel Shriverin Kaksoisvirhe.

nansk

Oih, Jumalat juhlivat öisin on loistava. Luin melkein yhdeltä istumalta koko kirjan läpi, kun oli niin mukaansatempaava!

Salla/kompastelu (Ei varmistettu) http://kompastelua.blogspot.com

Jos Jumalat juhlivat öisin tulee lukupiirikirjaksi, olen varmasti mukana! Se on nojaillut yöpöydällä vuoroaan odotellen jo yli vuoden päivät.

Minulle tulee lukuromaaneista mieleen ensimmäisenä John Irvingin kirjat, vaikkapa Kaikki isäni hotellit tai Garpin maailma.

SallaP (Ei varmistettu)

Viimeksi hurmaannuin Chad Harbachin Pelin henki-kirjasta, siinä oli todellista lukuromaanin henkeä. Kirja toi paljon mieleeni Eugenidesin Naimapuuhia. Muuten mainitsitkin jo monet suosikeistani, samoin kuin jotkut kommentoijista. Mm. John Irving, Sarah Waters, Zadie Smith ja Carol Shields toimivat aina. Shields onkin yksi pitkäaikaisimmista suosikeistani.
Aikamatkustajan vaimoa en ole vieläkään lukenut, vaikka pitkään se onkin ollut tarkoituksena.

Aliena (Ei varmistettu)

Täältä kanssa ääni Sarah Watersille yhtenä älykkäiden lukuromaanien kuningattarista. Mahtavia kirjoja! Aikamatkustajan vaimon lisäksi Niefeneggerin toinen romaani Her Fearful Symmetry on kanssa mukavaa luettavaa. Niin ja tietysti muutaman vuoden takainen jättimenestys Kolmastoista kertomus.

vierailija (Ei varmistettu) http://nukkasurruutin.blogspot.fi/

Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo on suosikkini, ja vie mukanaan samalla tavalla kun ne öisin juhlivat Jumalat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aikamatkustus, jumalten juhlinta ja kauneus kiinnostavat, alastonkuvat ja menneet rakkaudet eivät enää/vielä :)

-maruna

Jenni S.

Kiitos kaikille! Tulee ihana olo jo ihanien kirjojen ajattelusta. Luulenpa, että haluan lukea näistä kirjoista ainakin pari, kolme lähiaikoina ja yhden sitten kesällä. Palailen huomenna tarkempiin suunnitelmiin.:)

Mietin ensin, voisiko Shriverin mitään kirjaa mainita lukuromaanina, kun hän kirjoittaa kuitenkin aika kriittisesti ja ilkeästikin toisinaan. Syntymäpäivän jälkeen on kuitenkin romaani, jota luin yötä päivää kuin upottavinta lukuromaania ja lukemisen jälkeen "pakotin" ystäviäni lukemaan ko. kirjan. Eli sitä ainakin suosittelen, jos lukuromaanin vaatimuksiin ei kuulu romanttisuus.

Vislaava (Ei varmistettu)

Ihana postaus! Alkoi tuntua, että kirjamakuni on nimenomaan lukuromaani. Haluan vielä korostaa, että nimitys ei vähennä kirjan taiteellista arvoa! Itse en miellä ominaisuudeksi välttämättä miellyttävyyttä ja helppoutta sellaisella tasolla, että kirjoittaja tekisi (ideaalitapauksessa) kompromisseja kirjan laadun suhteen, vaan että hyvä (luku)romaani on niin hallittu, että se ei kolise, pysähdy paikoilleen tai ala itseriittoiseksi. Sen sijaan kieli on tarkkaa ja tilanteeseen sopivaa, mahdollisesti eleetöntä sikäli, että se antaa tilaa tarinalle. Kuulostaa mahdollisimman kuivalta...

Omia suosikkejani ovat:
Evelyn Vaugh: Mennyt maailma
Melkein kaikki Ian McEwanilta
Siri Hustvedt
Juha Itkonen
Michael Ondaatje: Englantilainen potilas
A.S.Byatt
Monica Fagerholmin Säihkenäyttämö-sarja
Neil Gaimanin American gods

Kommentoi