Mauri Kunnas: Aarresaari

"Merirosvot ryöstää aina vaan!" Näin kuului nelivuotiaan, purjelaivoista ja merirosvoistakin innostuneen siskonpoikani kiteytys Mauri Kunnaksen Aarresaaresta. Keräsin tätipisteitä, kun menin eilen siskolle yökyläilemään ja vein mukanani seikkailukirjan. Sitä luettiin eilen illalla, siitä juteltiin eilen illalla, ja tuo Aina vaan -käyttökokemus kuului heti aamulla, kun poika oli herännyt merirosvot mielessään.

En ihmettele, että kirja oli niin mieluinen. Olen itsekin Mauri Kunnaksen fani. Ihailen kaikkia, jotka pystyvät luomaan kaikenikäisille sopivia kirjoja, ja Kunnas jos kuka pystyy. 

Oli kuitenkin hauska huomata, miten eri lailla kirjat aukeavat lapselle ja aikuiselle. Minusta tarina oli paikoin aika hurja, mutta pieni lukija ei kiinnittänyt huomiota esimerkiksi siihen, että eräs hahmoista joi monta pulloa rommia, kiljahti ja kaatui kuolleena maahan. Hänestä oli vain hauskaa sekin, että merirosvosaarelta löytyi pääkallo. Huhhahhei ja rommia pullo, mahtavan hauska seikkailu!

Minusta mahtavinta oli kuvitus: Kunnaksen piirroksia voisi tarkastella vaikka kuinka. Nyt tarkastelimme parin lukukerran aikana lähinnä yleisnäkymiä ja teknisiä seikkoja ("Miten matalaa pitää olla, että purjelaiva jää kiinni merenpohjaan?") sekä etsimme Herra Hakkaraista. Joka aukeamalla oli ainakin yksi Hakkarainen milloin maassa, puussa tai tynnyrissä haahuilemassa. En ole lukenut niin monia Kunnaksen kirjoja, että olisin osannut odottaa saati etsiä Hakkaraista, mutta onneksi nelivuotiaat tietävät paremmin.

Oma Kunnas-suosikkini on arvatenkin Koirien Kalevala.

Entä sinun - luetko tai keräiletkö Mauri Kunnaksen kirjoja?

 

Mauri Kunnas: Aarresaari. Otava, 2012

Kustantajan kirjaesittely

Kunnaksen nettisivut

Kommentit

Mamma N (Ei varmistettu)

Ylläri, ylläri, minun lempi Kunnakseni on Koiramäen Martta ja Tiernapojat! Kuvitus kun on Porvoon Vanhaa Kaupunkia :) T. Mamma N.

kultahillokala

Kunnaksen kuvitukset <3

LinaS
iivents

Meillä poitsun hylly notkui Maurin kirjoja, nyt täytettyään 10v. sai sitten päähänsä siivota ne pois kirjahyllystään. Toki kirjoja on jo yllikyllin ja tilaa ei ole ainakaan toistaiseksi tulossa lisää, joten ihan hyvä että vähän katsoo mitä nykyään lukee ja karsii sen mukaan. Mutta en tietenkään pistä kiertoon Kunnaksen kirjoja, vaan säästän. Ne ovat niin ihania - kuvitus vailla vertaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mauri Kunnas on ollut suosikkini lapsesta saakka. Omat lempparini olivat Kaikkien aikojen avaruuskirja ja Koiramäen talossa. Suuri urheilukirja taisi kuitenkin olla ylitse muiden, sillä sitä piti lukea minulle ja serkulleni mummolassa lähes joka ilta ja koska meitä kiinnosti eri urheilulajit tuli luettavista kohdista helposti kinaa. Kirjaparka on kokenut kovia ja siitä puuttuu sivuja ja joistain on jäljellä vain puolet. Ehkäpä se pitäisi päivittää uuteen, mutta vanhaa ei missään nimessä heitetä pois :)

Tytöt tykkäsivät kovasti Koiramäki -yhteisniteestä, sitä tarkasteltiin ja luettiin pitkään ja hartaasti! Minua miellyttää myös Vampyyrivaarin tarinat, jonka voisin lainata uudelleenkin...

Sara/Saran kirjat (Ei varmistettu)

Olen keräillyt jonkin verran Kunnaksen kirjoja ja lapset kyllä tykkäävät niistä kovasti! Tuo Aarresaari täytyy ehdottomasti hankkia, kun kaikkia kiinnostavat merirosvot! :)

Saila R
S-palsta

Mahtavaa! Kunnas-fani täälläkin. Viimeksi ostin Mauri Kunnaksen lintukirjan kohta 60 vuotta täyttävälle, lintuja harrastavalle ystävälle. Ja olihan se pakko ensin tietysti lukea itse... Siinä oli muualtakin tuttu silinterihattuinen pölypallo (?), noita tuttuja hahmoja on kiva löytää monista kirjoista. Herra Hakkarainen on ihana, hänellä on varmaan paljon faneja niin on hyvä idea, että hän seikkailee vähän kaikissa Kunnaksen kirjoissa!

Reeta Karoliina, http://kertomusjatkuu.com (Ei varmistettu)

Totta kai! &lt;3 Meidän nelivuotias ei vielä kaikkia (esim. Koiramäki-kirjoja) jaksa, mutta "Riku, Roope ja Ringo"-kirjat sekä "Yökirja" ja "Hui kauhistus!" ovat suosikkeja. Muistan itsekin tykänneeni noista lapsena. Lisäksi rakastin "Koiramäen lapset kaupungissa" -kirjaa, kun siinä oli niin kauniita vaatteita ja tavaroita!

Mauri Kunnas on kyllä nero. Ihanaa, että meillä Suomessa on tuollainen lastenkirjailija, joka kirjoittaa niin hauskasti aiheesta kuin aiheesta, joulupukista avaruuteen ja viikinkeihin ja erityisesti tutustuttaa lapset vanhoihin suomalaisiin perinteisiin ja klassikkoihin! Ei sellaista kaikkialla ole!

Oletko muuten lukenut miehen elämäkertaa? Itse en ole, mutta monet ovat kehuneet sitäkin kovasti.

Matteus
Oisko tulta?

'Yökirja' on ehdottomasti oma lempparini. Mieleen voi helposti palauttaa rekkamiehet taukopaikalla, nukkuessaan hampaitaan narskittavan leijonan tai lentokentän vilinän. Hyvänä kakkosena 'Hui kauhistus!'.

Jenni S.

Ihanan paljon löytyi Mauri Kunnaksen ystäviä, pahoitteluni, että vastaan teille vasta nyt! Lintukirjasta en äkkiseltään muista kuulleenikaan, mutta tiedänpä heti pari ihmistä, joille se olisi varmasti todella mieleen. Ja Urheilukirja-kommentista muistui mieleen, että minullakin on Urheilukirja. Pelastin sen pari vuotta sitten eräästä kuolinpesästä, pitäisikin lukea se ja muut pelastetut kirjat. (Niin, tämä kommentti kertoo, että olen kova haalimaan kirjoja ja keräämään kirjapinoja pölyttymään.)

Olen lukenut Kunnaksen omaelämäkerran, ja se oli sekä kiinnostava että tosi sympaattinen. Suosittelen! Kirjoitukseni kirjasta löytyy vanhan blogini puolelta, täältä.

Stazzy
Stazzy

Joskus junnuna, silloin 80 -luvulla, sain suurimman osan ilmestyneistä Kunnaksen kirjoista lahjaksi. Suosikiksi nousi varmaankin Etusivun juttu, joka kertoo sanomalehden toimituksen päivästä ja jossa on mukana se tehty lehti, ihan oikeana sanomalehtenä. Yläasteikäisenä kirjoitin kirjeen Kunnakselle, joka siihen ystävällisesti vastasi. Olisin halunnut tehdä kirjailijakansion hänestä, mutta se ei sitten kelvannutkaan äidinkielenopettajalle, kun ne eivät olleet "oikeita kirjoja", ts. romaaneja. Harmittelin pitkään.

Kommentoi