Mitä Turku tarjoaa kirjanystävälle?

Mitä kaikkea Turku tarjoaa lukutoukalle? Ainakin jokirannassa olevia Risto Rasan runojen innoittamia neulegraffiteja, 

hienon pääkirjaston, jonka sisäpiha-alue on inspiroiva,

Sammakon sympaattisen kirjakaupan 

sekä mahdollisesti vieläkin sympaattisemmalta näyttävän Turun sarjakuvakaupan.

Haahuilin perjantaina tunnin verran Turun keskustassa, kun odottelin autoilevaa ystävää hakemaan minut mökkireissulle. Ennen näiden kuvien nappaamista ehdin kulkea Turun Akateemisen kirjakaupan (Stokmannin yhteydessä) sekä Pienen kirjapuodin ohi. Silloin en ollut vielä saanut äkillistä havahtumiskohtausta "Ai niin, olen kirjabloggari, äkkiä kamera esiin!" joten edellä mainitut kirjakohteet jäivät kuvaamatta. En myöskään tajunnut, että olisin voinut käydä luppoaikana tutustumassa Kirjakahvilaan, vaikka se on jo parin vuoden ajan väijynyt mielessäni suorastaan pyhiinvaelluskohteena.

Suunnittelen palaavani Turkuun kesällä ihan ajan kanssa. Kysynkin siis, millaisia kirjallisia menovinkkejä ja visiteerauskohteita Turku ja sen lähiseutu tarjoavat. Mitä suosittelet? Google tiesi kertoa ainakin sen, että kesällä järjestetään mm. opastettuja kirjallisia kävelyretkiä.

Paras lukemani Turku-kirja on muuten 1700-luvun Turkuun sijoittuva murhamysteeri, Jyrki Heinon Kellari. Ja parhaimmat kirjalliset matkavinkit ympäri Suomea antaa kauniisti kuvitettu tietokirja Haltiakuusen alla - suomalaisia kirjailijakoteja. Suosittelen!

Kommentit

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kirjakahvilaan olen minäkin suunnitellut meneväni jo iät ajat, en tiedä, miksi en ole jo käynyt. Siitä on ehkä tullut mielessäni niin erityinen kohde, ettei sinne voi noin vain piipahtaa. Olen asunut Turussa kaksitoista vuotta, enkä ole koskaan käynyt Kirjakahvilassa, vaikka kirjat & kahvi ovatkin niin lähellä sydäntäni. Tämän kesän to do -listalla tuo käynti kuitenkin on. 

Pääkirjasto on aivan huippu niin kuin jo mainitsitkin, ja nyt on ollut tosi kivaa, kun on saanut viedä vauvaa kirjaston lastenosastolle ihmettelemään. Siellä vasta onkin vaikka mitä!

Turusta kertoo myös mielenkiintoinen teos Naisten kaupunki - Turkulaisten naisten historiaa (Anu Lahtinen, Sini Ojala & Kirsi Vainio-Korhonen). En ole lukenut sitä vielä kokonaan, mutta vaikuttaa aika kiinnostavalta!

Jenni S.

Kahvittelija, kiitos kommentista! Hauska kuulla, että Kirjakahvila näyttäytyy muillekin niin kiehtovana kohteena, ettei sinne voi melkein mennäkään. Erikoista - paitsi minunkin mielestäni aivan ymmärrettävää. :) Minunkin elämässäni on lähes kaikki oleellinen, kunhan on kirjoja ja kahvia. 

En käynyt tällä(kään) Turun-piipahduksella pääkirjastossa, mutta kiersin sen ja vaikutti kiinnostavalta ja monipuoliselta sekä kirjaston palvelujen/toimintojen että arkkitehtuurin suhteen. Kirjasto on ilmeisen suosittu, kun netissä sitä luonnehdittiin Suomen vilkkaimmaksi tms.

Kiitos kirjavinkistäkin! Naisten kaupunki kuulostaa kiinnostavalta. Tekijät ovat eri, mutta liekö teos kuitenkin "sukua" Naisten Helsingille?

NN (Ei varmistettu)

Omituiset Opukset -antikvariaatti! Puutorilta Sibeliuksenkadulta löytyy. Ihana paikka.

Jenni S.

NN, oi että! Tuohon antikkaan on päästävä kurkistamaan jo sen nimen takia. Omituiset Opukset, todella sopiva nimi antikvariaatille!

Ahmu (Ei varmistettu)

Minäkin suosittelen Omituisten opusten kirjakauppaa sekä Pääkirjastoa. Näiden lisäksi reissu kannattaa ajoittaa heinäkuun 12-14. päivien paikkeille, jolloin Puutorilla on antikvaarinen kirjatori Booktori. Tapahtuma on varsin hauska ja omaleimainen ja siellä pääsee tekemään hienoja kirjalöytöjä (ainakin jos säät sallivat). Kannattaa myös shoppailla Sammakon kirjakaupasta paikallisen runoilijan runokirja (sillä runous kukoistaa Turussa!) ja istahtaa jokirantaan lukemaan. Sarjakuvien ystävän kannattaa sarjakuvakaupan lisäksi piipahtaa kahvilla Forumin Cosmic Comis Cafessa ;)

Toukokuussa olisi ollut Kirja irti -tapahtuma (http://kirjairti.wordpress.com/kirja-irti/), mutta sen missasin itsekin.

Jenni S.

Ahmu, suurkiitokset vinkistä! Olen luultavasti heinäkuussa lomalla ja saattaisin päästäkin turkuilemaan juuri Booktorin aikoihin. 

Viime perjantaina ei ollut aikaa istuskella missään päin Turkua, mutta eräs parhaista kesämuistoistani on jo vuosien takaa, kun matkustin varhaisella aamujunalla Helsingistä Turkuun, ostin aamiaista ja nautin sen itsekseni Aurajoen varrella. Sitten vietin oikein kunnon turistipäivän, oli hyvin hauskaa. Turussa ei ole mielestäni muuta vikaa kuin se, että aina kun käyn siellä, haluaisin muuttaa sinne. Ehkä vielä joskus...

No, meni vähän sivuraiteille, mutta kiitos joka tapauksessa kaikista vinkeistäsi!

Vierailija (Ei varmistettu)

Pieni kirjapuoti on erittäin sympaattinen, ja Kansallinen kirjakauppa Linnankadulla paikallinen (siksi suosin sitä). Kirjakahvilassa olen opiskeluaikoinani ollut päivystämässä sekä kirjakaupan että kahvilan puolella - kivaa oli! Kaari Utrion kirjojen Turku-kuvaukset ovat aina olleet viehkeitä. Ja suosittelen ihanaa Eeva Tenhusen kirjaa nimeltä Rakas perhe; 60-luvun opiskelijaelämää Turussa (sen syystä, tai ansiosta, olen aikoinani tullut Turkuun opiskelemaan suomenopeksi).

Vierailija (Ei varmistettu)

Vielä jatkoa tuohon äskeiseen...suosittelen lämpimästi kolmen Turun kaupunginkirjaston kirjastonhoitajan toimittamaa kirjaa Turku - kirjailijan kaupunki (SKS). Se on todella hieno! https://kirjat.finlit.fi/index.php?showitem=2101

Jenni S.

Kiitos, vierailija! Kansallisessa kirjakaupassa olen joskus käynytkin, ja tuo Kirjailijan kaupunki -kirjasarja on hyvin viehättävä, juuri sellainen että herättää sekä luku- että keräilyhimon. Pitäisikin hankkia tuo Turku-osa ja lähteä viettämään turistipäivää, jollaista kuvailen yllä Ahmulle osoittamassani kommentissa. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.