Omituisin lukemispaikka?

Perjantaipöllöilyä tälläkin viikolla! Viime viikolla arvuuttelin, miten kirjavalinta vaikuttaa deittailtavuuteen, ja nyt ajattelin kysyä, mikä on hassuin tai kummallisin paikka, jossa olet lukenut joskus tai luet säännöllisesti.

En kyllä osaa oikein itse vastata, sillä äkkiseltään minulla ei tule mieleen paikkaa, jossa lukeminen olisi hassua - lukeminenhan on aina suotavaa ja järkevää. Jonkun muun mielestä on ehkä hassua, että olen seisoskellut jumppasalin ovella tuntia odotellessa kirja kädessä; siellähän kuuluu selata aikakauslehtiä, venytellä ja verrytellä tai jutella muiden kanssa. Tai että (tutussa paikassa) kyläillessä saattaa käydä niin, että lupaa kysymättä menen kirjahyllylle, otan kirjan ja alan lukea. Se ei ole epäkohteliasta, vaan päinvastoin hyvä merkki: minulla on kotoisa olo!

Mitä rentouttavampi ympäristö, sen mukavampi siellä on mielestäni lukea. Kirjojen kunnossapidon kannalta ei ole hyvä, että pidän saunassa ja jopa kylvyssäkin lukemisesta. Kesällä unohdin kirjan usein pihallemme, taisipa joku opus olla siellä yötäkin.

Itse olin kerran yötä sairaalassa. Lähtiessäni sairaalaan pakkasin pikaisesti parissa minuutissa "kaiken tarvittavan". Kertonee jotain ei välttämättä niin imartelevaa minusta, että muistin kirjan, mutta unohdin hammasharjan. 

Lopuksi vielä tunnustan, että olen joskus lukenut salaa töissä. Lapsena lempipaikkani lukemiseen oli puunlatvassa.

Kommentit

Katri / La petite lectrice (Ei varmistettu)

Oudoin paikka on varmaan suihkussa ja kyllä, siis suihkussa ei kylvyssä. Olin totaalisessa koukussa Pottereihin enkä kyennyt hetkeksikään olemaan lukematta, joten kirja käteen ja suihkuun. Vähän kädet muistaakseni väsyi kun pidin käsiä mahdollisimman kaukana vesisuihkusta. Ja kyllä kirja hieman pisaroita sai, muttei kastunut niin pahasti, kuin voisi kuvitella :D Olin tuolloin noin 15, ehkä alle ehkä päälle, tarkkaa ikää en muista.

Joskus olen lukenut tietokoneella kun meillä oli vanha tietokone, niin luin aina sen ajan, kun kone latasi uutta sivua auki. Nykyään uuden koneen kanssa ei ole tarvetta.

hdcanis (Ei varmistettu)

Ok, minusta ajatus lukemisesta suihkussa, saunassa, kylvyssä yms on kauhea, ei vettä lähelle minun kirjojani, kiitos.

Hivenen ulkopuolisten kummastelua on saanut ajoittaiset "introvertti on melkein sosiaalinen"-vedot eli mennään perjantai- tai lauantai-iltana baariin ja kaivetaan siellä kirja esiin...(enkä selvästikään ole lukenut tarpeeksi deittailtavia kirjoja).

Unni (unnilukee.blogspot.fi) (Ei varmistettu)

Tunnustan lukeneeni useinkin saunassa, tosin en enää viimevuosina. Kirjan sidos tosin saattaa hieman kuumuudesta kärsiä, joten kirjaston kirjat on syytä jättää pukuhuoneen puolelle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ala-asteikäisenä kävin monesti koulusta tullessa kirjastossa, jos tiesin ettei kotona ole ketään. Sitten kun tulin kirjasaaliin kanssa kotiin riisuin kengät, takin ja repun (kaikki kasoiksi lattialle) ja istuin itse lukemaan kirjaa naulakon alle. En siis malttanut mennä olohuoneen sohvalle tai omaan huoneeseeni, vain jäin siihen eteisen lattialle, koska hinku päästä lukemaan oli niin kova. Siellä naulakon alla istuen, talvitakkeihin nojaten tuli luettua monta hyvää kirjaa.

Jenni S.

Katri, suihkussa? :D No tuo kieltämättä on aika omituinen lukemispaikka. Lukutoukkana ymmärrän kyllä hyvin, mikä tuollaiseen käytökseen ajaa! Ja tietokoneella lukeminen on hyvä vinkki: tosiaan, rakkineelle rähjäämisen ja verenpaineen nostattamisen sijasta voisi lukeakin.

Hdcanis, riippuu kirjasta! Eikä kirjasaunassa kyllä heitetä löylyä, ja kylpyyn pääsevät vain ei niin tärkeät pokkarit. Mutta silti - miten voi rentoutua, jos ei lue?

Baarilukeminen on aika erikoista, ainakin jos kyse on tosiaan viikonloppuillasta. En ole kokeillut enkä muista nähneeni ketään bilettämässä kirjan kanssa. :D Olin itse mielestäni kerran kovin paheellinen, kun join viiniä ja luin kirjaa keskellä päivää yksin ravintolassa. Kukaan ei tainnut edes huomata minua, mutta omasta mielestäni olin erittäin boheemi... Mitä introverttiuteen tulee, niin olen juuri lukemassa aiheesta kertovaa tietokirjaa, joka on niin kiinnostava, että odotan kaiket päivät, että pääsen kotiin jatkamaan lukemista. Vähemmän introvertisti olen piinannut läheisiäni esitelmöimällä jatkuvasti, millainen mantelitumake intoverteilla on. Kunhan saan kirjan luettua, esitelmöin täälläkin. (Kyllä, kirjassa sanotaan, että monet introvertit lukevat kirjoja ja roikkuvat netissä...)

Jenni S.

Unni, ahaa, toinen (parantunut) saunalukija!

Ja vierailija, voin niin hyvin kuvitella, miten olet lukenut naulakon alla!  Ihana, sympaattinen lapsuudenmuisto, kivaa että kerroit sen.:)

kultahillokala

Mäkin luin puissa, meillä oli mökkitontilla valtava tammi, ja sen paksut oksat oli täydellisiä lukupaikkoja:)

Vitamiini

Minulle ei ainakaan heti tule mieleen mitään todella erikoista lukupaikkaa, mutta muistan pienenä usein istuneeni kirjoituspöytäni alla lukemassa. Se oli ilmeisesti lapsen mielestä hauskaa ja jännää. Minulla on edelleen sama pöytä, mutta en enää viitsi ängetä sinne lukemaan! ;)

Amma (Ei varmistettu)

Minä kyllä luen edelleen saunassa silloin tällöin. Siis silloin harvoin, kun pääsen yksin saunaan ilman lapsia, niin otan kyllä kaiken ilon irti ja kirjan mukaan jos oikein koukuttava teos on menossa. Olen miedon lämmön ystävä, enkä heittele pahemmin löylyä, joten en ole huomannut kirjojeni siitä juurikaan kärsivän. Varmuuden vuoksi en toki lainakirjoja saunaan sentään vie! Vietin lapsuuteni karjatilalla ja silloin luin usein pellolla lehmien keskellä vettä juoma-astiaan laskiessani :) on muuten upea lapsuusmuisto!

Jemina
No Sex and the City

Minäkin luen saunassa! Hirmulöylyjä en ota koskaan, vaan enpä kirjoja mitenkään erikoisesti varjelekaan. Minusta kirjoissa saavat näkeä käytön jäljet, eivätkä vaikkapa vähän kipristyneet sivut haittaa ollenkaan, kunhan teksti on lukukelpoista.

Olen myös lukenut baareissa minäkin. Joskus sitä vain tahtoo päästä pois kotoa hetkeksi, kun on viettänyt koko päivän sisällä tietokoneen ruutua tuijotellen. Silloin saatan lähteä lähibaariin yhdelle ja lukea samalla kirjaa. Pointtina kun on rentoutua, ei olla sosiaalinen. Tai siis näin on yleensä aikomukseni - jostain syystä kirja kädessä tuntuu aina vetävän puoleensa jos jonkinlaista juttelijaa.

Ihmettelin tätä ilmiötä kerran ääneen ystävälleni, ja tämä katsoi minua kuin poikkeuksellisen hölmöä lasta: "Mutta kirja kädessä baarissa istuminenhan on kutsu: että tulkaa juttelemaan, tulkaa kysymään mitä luen! Kirja auttaa tekemään sinusta kiinnostavamman näköisen." Minä siihen, silmät pyöreinä, että jaa niinkö. Viattomana kun olin ihan tosissani ajatellut vain meneväni lukemaan!

Mulle joskus mies sanoi, että "siellä missä sinä et voi lukea ei ole ihmisen tarkoituskaan lukea" - marisin sille juurikin suihkussa lukemisen hankaluutta, ja sitä, että hiuksia kuivatessa menee hyvää lukuaikaa hukkaan.

Mäkin luen saunassa, jos joskus pääsen sinne yksin, mutta tosi harvoin pääsen. Lisäksi luen töihin metrolta kävellessä (ja tietty metrossa, mutta se ei ole yhtään omituista, kävely sen sijaan ilmeisesti on.)

Helmi-Maaria Pisara (Ei varmistettu)

Kaikista eksoottisinta on ollut lukea hevosen selässä :D

Minullekaan ei tule mieleen mitään kovin eksoottisia lukupaikkoja. Kaikki paikat, missä pystyy lukemaan, ovat ihan luonnollisia lukupaikkoja. 

Minuakin aina harmittaa, jos hyvää lukuaikaa tuhlaantuu, koska ei vain pysty lukemaan. Esimerkiksi kävellessä en osaa lukea.  (Olen kokeillut.) Mutta esimerkiksi vaatteita pukiessa, leipätaikinaa alustaessa, hampaita pestessä tai tiskikonetta tyhjetäessä voi vallan hyvin lukea. Harrastan myös tuota Katrin mainitsemaa lukemista tietokoneen latautumista odotellessa, jos kone esimerkiksi pitää buutata tms.

Baarilukemisesta tuli mieleen, että näin juuri baarissa pariskunnan, joista molemmat lukivat omaa kirjaansa.  Vaihtoivat välillä jonkun sanan, ja syventyivät sitten taas kirjoihinsa.

Anna/Lukemisen kartasto (Ei varmistettu)

Hmm. Ihan kauhean omituisia paikkoja ei kyllä tule mieleen. Joskus lapsena kokeilin puussa lukemista (luultavasti jonkun ihanan kirjan sankarittaren innoittamana), ja mielestäni se oli äärimmäisen epäkäytännöllistä. Etenkin, kun puuhun kiipeämisen pointti oli mielestäni se kiipeily, ei puussa kököttäminen...

Maalaistyttönä kaikenlaisissa hommissa on yritetty lukea, yleensä työnantajat (äiti ja isä) ovat kyllä ehdottaneet että mitä jos hoidettais työt ensin ja luettais sitten. Mutta ainakin yhtä 150 neliön kasvihuonetta purkaessa olen lukenut kirjaa - muistan että jotain keltaista kirjastoa se oli, mutta en että mikä kirja.... Samalla työmaalla kudoin kyllä myös polvisukkia. Ilmeisen rentoa purkamista ollut siis...

annemi

Hahaa, nyt kun Katri tuolla ensimmäisenä uskalsi myöntää lukevansa suihkussa, uskallan minäkin ;)

Suihkussa  lähes aina, tuppaa vaan suihkujen pituus olemaan aika pitkä jos on jännä kirja kesken :D

Anni/ Ajatuksia kirjamaasta (Ei varmistettu)

"Lopuksi vielä tunnustan, että olen joskus lukenut salaa töissä."
Tää on kyllä iha työpaikasta riippuvaista. Itse luen myös, aika useinkin kun on hiljaisempaa, ihan julkisesti ja häpeilemättä ;)

Eipä tule omista lukupaikoista mtn erikoisuuksia mieleen.. Edes lapsuudesta.. Kävellessä?? :D:D

Vattu

Eksäni kanssa asuessa lukittauduin aina vessaan kirjan kanssa. Istuin matolla lattialla (lattialämmitys<3) ja nojasin päätäni patteriin. Saatoin lukea siinä tunteja. Olisin varmasti nauttinut hetkistä muuallakin, toiletti vain sattui olemaan ainut paikka jonka kyseisessä huoneistossa sai lukkoon ja jossa sai olla rauhassa. 

Riina / upotus.blogspot.com (Ei varmistettu)

Asuessani hiljaisemmalla paikkakunnalla luin aina kävellessäni bussista kotiin. Nykyään se on melko mahdotonta, koska törmäisin varmasti ainakin muutamaan ihmiseen.

Luen myös aina salilla ennen ryhmäliikuntatunnin alkua. Esim. bodypumpiin tykkään mennä reilusti etuajassa, kerätä kaikki painot valmiiksi ja istua nenä kirjassa ihan siihen asti, kun opettaja alkaa aloitella tuntia. Aiemmin luin myös juoksumatolla, mutta nykyisellä salilla niissä ei ole tarpeeksi hyvää tukea kirjalle.

Mutta lukutoukille taitaa muutenkin olla melko arkipäiväistä vetää kirja esille aina, kun siihen tarjoutuu edes muutaman minuutin mahdollisuus, oli se sitten missä tahansa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ainii ja vielä bodypumpissa: Yleensä lopussa täytyy tehdä lankkuasento, eli staattinen vatsalihasliike, jossa ollaan paikallaan kasvot lattiaa kohden, ja silloin on hyvää aikaa lukaista muutama rivi. Siinä ei myöskään tajua ajatella sitä, miten paljon vatsiksiin sattuu eikä anna välttämättä niin helposti periksi kuin ilman kirjaa, kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Jenni S.

Hihii, näiden vastauksien lukeminen on tosi hauskaa! Myönnän olevani edelleen ällistynein suihkulukemisesta: en ollut ajatellutkaan, että niin voisi tehdä. Pitää ehkä kokeilla. ;) Bodypumpissa lukeminen vaatii paljon enemmän asennetta kuin jumppasalin ovella tai esim. juoksumatolla lukeminen! 

Osuin kerran samaan bussiin ystävän kanssa. Hän kuulemma tunnisti minut siitä, että vaikka bussimatka oli lyhyt, mulla oli kirja mukana ja olin ihan uppoutunut siihen...

Vierailija (Ei varmistettu)

Olipas hauska tulla lukemaan näitä!

Ja siis suihkuun ei tosiaan kannata ottaa lainakirjoja vaan itsekin ihan oman jo hieman muutenkin koljuja saaneen Potterin otin. Olen joskus miettinyt, että pitäisi olla joku sellainen suoja, missä kirjaa voisi pitää suihkussa, mutta kaikkiin ideoihin tuli ongelmaksi se, miten kääntää sivua...

Ja saunassakin olen lukenut! Sellaisissa kevyissä lämmöissä on parasta lukea. Harmi, ettei ole omaa saunaa.

Katri/ La petite lectrice (Ei varmistettu)

Äskeinen siis minulta!

J-a-a-k-k-o (Ei varmistettu)

Omituisinta paikka kysyttäessä ei tule varsinaista paikkaa mieleen, koska ehkä omituisimmat "paikkani" ovat olleet kovin liikkuvia.

Eli autolla ajaessa. Kirjaa pidin rattia vasten, oli rauhallinen tie ja mielenkiintoinen kirja kesken, kun piti lähteä ajamaan. (Totesin hyvin pian vaaralliseksi.)

Ja tänä kesänä kokeilin lukea juostessa. Jälkikäteen laskin, että onnistuin olemaan sen verran nopea lukija juostessakin, että olisin edistynyt kirjassa vähemmän, jos olisin juoksun ajan kuunnellut äänikirjaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minun poikani, 8- ja 10-vuotiaat, lukivat tänään tramboliinissa loikoillen . Hyvä tapa nauttia kirjasta ja viimeisistä lämpimistä aurinkopäivistä ennen ihan todellista syksyä .

Reeta Karoliina, http://kertomusjatkuu.com (Ei varmistettu)

Häissä. En tosin omissani ja vasta, kun seremonia oli ohi. Hih…

Niin ja kävellessä lukemista harrastan lähes joka päivä.

Saunassa olen minäkin joskus lukenut, tosin sauna oli kylmä ja luettavana oli koulukirja. Sauna oli ainoa paikka, jossa pystyin lukemaan kokeisiin täysin rauhassa ;) Kylvyssä luin silloin kun asuimme mieheni kanssa kylpyammeellisessa asunnossa. Lämpimässä saunassa tai suihkussa en ole uskaltautunut lukemaan. Miksei sellaisia vauvojen kylpykirjoja voisi kehitellä aikuisillekin, kysyn vain ;)

Minä käytän hyväkseni pienetkin hetket, jolloin voin lukea. Olen jossain muussa yhteydessä tainnut mainitakin, että luen hammaspesun aikana. Eipähän tule pestyä liian nopeasti, erityisesti jos on hyvä kirja kesken niin hampaiden pesuun kuluu huomaamatta pitkäkin tovi ;)

Velma (Ei varmistettu)

Vähän lukevat ihmiset pitää sitä outona, että mulla on kirja käytännössä aina mukana ja luen joka välissä. :D Mutta oikeasti se on ihan normaalia, ei mulle tule mieleen omasta mielestä outoja paikkoja. Saunassa luen kyllä suht usein enkä ota mitä tahansa kirjaa mukaan tai heitä löylyä. Samoin mulla on kotona vessassa aina kirja odottamassa, kun muuten pesisin hampaita liian vähän aikaa. Kävellessä lukemisesta olen pääosin luopunut ja jos on lukutarve, niin otan mukaan äänikirjan.

Jemina
No Sex and the City

Huffington Postissa ilmestyi keväämmällä Where I Like To Read -sarja, jossa kirjailijat Margaret Atwoodista kertoivat lukupaikoistaan. Valitettavasti juttuja on nettisivuilla vain viisi, mutta kannattaa se silti kurkata. (Margaret Atwood! William Gibson!) Sarja löytyy täältä.

Jenni S.

Ihanaa, että keskustelu jatkuu, näitä on hauska lukea. Kiitos kaikille omituisuuksista kertoneille! :) Olen selvästi ihan amatööri lukijana, kun en ole lukenut koskaan häissä, autoa ajaessa tai juostessa... Äh, tulee suorastaan sellainen olo, että haluan kokeilla mahdollisimman kummallisessa paikassa lukemista, kunhan vain keksin ensin sen paikan.;) Jeminalle kiitos artikkelivinkistä, kurkkaan ehdottomasti!

Luru / Lurun luvut (Ei varmistettu)

Hih, mahtavia lukupaikkoja tosiaan! Suihkussa lukeminen ällistytti minuakin (siis miten sivun kääntäminen onnistuu niin ettei kirja kastu?), ja saunassa olen lukenut vain lehtiä. Ilta- ja aamutoimet minulla sen sijaan tapaavat venyä lukemisen takia. Tukka kuivuu tosi hyvin ja hampaat jynssätään varmasti kunnolla, jos kesken on mielenkiintoinen kirja.

Jenni S.

Luru, mulla ei ikinä ehdi kirja mukaan aamutoimiin, mutta iltatoimet venähtävät ja meinaavat jopa jäädä tekemättä melkein joka päivä kirjan ääressä tai tietokoneella roikkumisen takia.;)

Minä olen kerran lukenut salaa sijaistamispäivänä niin, että kirja oli piilossa oppikirjan takana. Hyi minua.

Ja kirjahan pitää olla mukana joka paikassa. Myös esim. baarissa, kauhean kätevä lukea kun muut luuhaavat kymmentäkin minuuttia tupakkapaikalla. Pankkipalveluja jonottaessa on myös hyvää lukuaikaa. Kylvyssä luin joskus kirjan pudottamista peläten Hugon Kurjia.

Lukiessani Jal Salmisen Äidinmaata minut yllätettiin lukemasta liikennevaloista.

Ja vessassa on sarjakuva hammaspesuaikaa varten. 

Ja mitä näitä muita on? :D

Närhi (Ei varmistettu)

Itse luin lapsena lukemattomia kertoja _kävellessäni_ koulusta kotiin :D Eihän sitä vain voinut jättää kesken! En kertaakaan onneksi kompastunut tai törmännyt mihinkään.

Miuli (Ei varmistettu)

Oi, tää on mahtava keskustelu! Ja onneksi meitä outoja on muitakin.

Olen useinkin lukenut saunassa tai kylvyssä silloin kuin pääsen (kotona ei ole kumpaakaan). Myöskin uima-altaassa reunalla roikkuen. Kävellessä varsinkin nuorempana ja muistaakseni myös polkupyörän sarviin kirjaa nojaten.

Hevosen selästä mieleeni tuli yksi reppureissu, jossa olin viiden päivän kamelisafarilla aavikolla - ja kamelin selässä oli vallan mainio lukea, tasainen kyyti kuin olisi keinutuolissa istunut!

Lukuisten urheilukenttien laidalla pelien aikana ja baareissa myös, ravintoloissa (yksin) syödessä.

Jenni S.

Lapsena luettiin salaa peiton alla, aikuisena salaa töissä. :D Aikamoisen erikoiselta kuulostaa myös kamelin selässä lukeminen. Sitä en varmaankaan pääse itse kokeilemaan lähiaikoina, mutta kävelylukemista voisin. Olen lukenut kävellessä vain tekstiviestejä, ihan tylsää... 

Kommentoi