Onnea Rosa Liksom!

liksomhytti.jpg

 

No niin, Finlandia-voittaja on tiedossa ja luulenpa, että se on hyvä tai ainakin kiinnostava voittaja. Olin voittajauutisen tullessa juuri Helsingin keskustassa ja kävin nappaamassa Hytti nro 6:n itselleni Akateemisesta. En ihan nähnyt Rosa Liksomin haastattelua myymälässä, se alkaa vasta reilun puolen tunnin päästä. 

Minulla ei ollut tänä vuonna ennakkosuosikkia enkä osannut veikata, kuka voittaisi. Nyt Liksom tuntuu hyvältä valinnalta. Persoonallinen taiteilija ja pitkä ura, se on aina hienoa. 

Lisäksi – melko ulkokirjallinen syy, mutta silti – Hytti nro 6 on kovin sympaattinen ja kutkuttava esineenä. Pelkistetty pokkari, helposti lähestetyttävän näköinen ja kannessa kiehtova lause: Juna kiitää kohti itää ja kaikki odottavat aamua.

Kurkkasin jo vähän kirjan ensisivullekin. Odotin puolittain jotain ylitaiteellista ja epäymmärrettävää, siis jotain kummallista. Ihan kunnon tekstiltähän tämä vaikuttaa:

MOSKOVA PAINAUTUI maaliskuun kuivassa pakkasilmassa kyyryyn, suojeli itseään jäisen, punaisena laskevan auringon kosketukselta. Tyttö nousi junan häntäpään viimeiseen matkavaunuun, etsi hyttiään, hytti numero kuusi, ja hengitti syvään.

Venäjä on minulle vierasta aluetta kaikin tavoin, mutta kyyryyn painuva Moskova houkuttelee. Laitan kirjan kuitenkin vielä sivuun, sillä muutama muu kirja on kesken. Tulen joka tapauksessa lukemaan Hytti nro 6:n, sillä lukupiiritraditioihini kuuluu lukea Finlandia-voittaja aina joulu- tai tammikuussa.

Onko joku muu lukenut Findanlia-voittajan tai ylipäätään Liksomia? Kirja tai kirjailija eivät ole mielestäni olleet kovin paljon (lue: ollenkaan) esillä ainakaan kirjablogipiireissä.

Kommentit (12)
  1. Helmi-Maria Pisara, oi, olet tehnyt tuon reissun, joka on niin monen unelma! Sitten Hytti nro 6 on sinulle suorastaan pakollinen luettava. 🙂

  2. Helmi-Maaria Pisara
    2.12.2011, 21:00

    Minä vaikutuin Liksomista yläasteikäisenä, kun koulussa luettiin eräs hänen novellinsa. Hytti nro 6 kiinnostaa senkin takia, että tekemäni Trans-Siperian reissu oli yksi mahtavimmista matkakokemuksistani. Pakko siis lukea ja onnea Liksomille!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *