Pyydä tai anna kirjavinkki

cisulukee3.jpg

Hyvää liputuspäivän iltaa! Ajattelin ensin kirjoittaa Minna Canthin päivän kunniaksi kotimaisista  klassikoista, mutta olen jo bloggaillut mm. tärkeimmistä suomalaisista kirjoista, ja toisaalta kaikki varmaan tietävätkin, että Minna Canth on suosikkejani ja muutenkin pidän suomalaisista realistisista, ajattomista klassikoista. Niinpä siis tasa-arvon päivän kunniaksi hieman horjuvaa aasinsiltaa pitkin kirjavinkkausteemaan.

Kirjabloggauksen paras puolihan on lukukokemusten ja sitä myötä toivottavasti myös lukuvinkkien jakaminen. Aika usein tuo jakaminen tapahtuu kuitenkin blogilähtöisesti: kommentoidaan sitä, mitä bloggari on lukenut. Nyt ajattelin, että kaikki voisivat kysyä ja antaa kirjavinkkejä tasa-arvoisesti!

Eli: jätä kommentti ja kerro, millaisen kirjan haluaisit lukea, ja minä tai kuka tahansa muu saa vinkata, mikä olisi hyvä kirja juuri kyseiseen lukuhaluun. Toivon, että keksimme monia kirjakategorioita, ja että voin koostaa myöhemmin kirjavinkeistä listan vähän samaan tapaan kuin koostin aiemmin listan lukemisen syistä.

En ole varma, osasinko selittää systeemin tarpeeksi selvästi. Havainnollistan ideaa ja käytän esimerkkeinä kirjoja, jotka olen juuri lukenut tai jotka ovat parhaillaan kesken eli joista on tulossa lähiaikoina kirja-arvioitakin. Nämä kaikki kirjat ovat omalla tavallaan myös pakahduttavia.

 

Kun haluat lukea…

romanttisen klassikon, lue Leo Tolstoin Anna Karenina

parvepuutarhurillekin sopivan kasvikirjan lue Anne McIntyren Parantavat kasvit ruukussa (varo kauheaa kevätkaipuuta, jonka se herättää!)

– läpileikkauksen kotimaisten naisnykykirjailijoiden tyylistä, lue 16 tarinaa toivosta (Tammen julkaisema kertomuskokoelma, osa tuotosta annetaan Roosa nauha -syöpäsäätiölle)

viehättävää ja elokuvamaista, lue Katja Kallion Säkenöivät hetket (jos ajattelen aiempia lukukokemuksiani, suosittelisin Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexanderia, jonka yhdistelmä kauneutta ja vanhanajan tapoja sekä rumuutta, jopa rujoutta, oli minusta omalla tavallaan hyvin viehättävä)

koskettavaa mutta raikasta, lue John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe, kahden nuoren syöpäpotilaan ystävyys- ja rakkaustarina

– jotain viisasta, lue Hannu Mäkelän Ääni joka etsi laulua, kaikenikäisten satu

 

Mitä olisit vastannut itse, jos sinulta olisi kysynyt em. kategorioihin sopivia kirjavinkkejä?

Entä mitä vinkkaisit minulle, kun haluaisin lukea a) jotain mahdollisimman hauskaa, b) kiinnostavan elämäkerran, c) mahdollisimman kaukaisen maan kirjan, siis jotain yllättävää mutta kuitenkin suomennettua?

 

P.S. Helmi K:n palstalla kysellään myös lukuvinkkejä ja Helmi myös arpoo viisi kappaletta omaa ihanaa, kaunista, viisasta Kotiin-novellikokoelmaansa (joka näemmä sujahtaa monen kirja-adjektiivin kaveriksi).

 

 

Kommentit (17)
 1. Vieras, kiitos hienosta vinkistä, tuo Valasratsastaja kuulostaa todella kiinnostavalta! En ole varmaan koskaan lukenut mitään Uudesta-Seelannista tai mitään sinne sijoittuvaakaan.

  Reeta, Charles Chaplinin elämäkerran olenkin joskus ajat sitten lukenut, kiitos muistutuksesta! Ja kiehtovan kuuloinen tuo Otonkosken toimittama novellikokoelmakin.

   

 2. Reeta / Les! Lue!
  2.4.2013, 07:33

  a) Umayya Abu-Hanna ”Nurinkurin”

  b) Charles Chaplin ”Oma elämäkertani”

  c) Lauri Otonkosken toimittama ”Ilon ja kivun kääntöpiiri – Afrikkalaisia novelleja Sharasta etelään”

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *