Saamelaisuus nykykirjallisuudessa?

saamelandia.jpg

 

Olin ajatellut kirjoittaa tänään aivan muusta. Ehkä sen vielä teenkin, mutta ensin on pakko kysyä eilen alkaneen, nykysaamelaisista humoristisesti kertovan Märät säpikkäät -televisiosarjan innoittamana: Tiedättekö nykykirjoja, joissa kuvataan (hyvin) saamelaisuutta tänä päivänä? Tai jopa: tiedättekö saamelaisia kirjailijoita?

Oma vastaukseni molempiin kysymyksiin on: En tiedä, mutta haluaisin tietää. 

Aion ehdottomasti lukea norjalaisen Magne Hovdenin tänä keväänä ilmestyvän esikoisromaanin Saamelandia. Kirjassa kaksi saamelaisnuorukaista päättää ottaa turisteilta rahat pois ja perustaa elämyspuiston. Kustantajan kirjaesittelyssä mainostetaan: Turisteille porosoppaa, joikua, lapinasuja ja katajavotkaa! Kuulostaa siis hieman samalta kuin Märät säpikkäät, jossa niin ikään iloitellaan saamelaisstereotypioilla ja pyritään samalla muuttamaan niitä.

Lukisin mielelläni vakavampaakin saamelaista tai ainakin saamelaisuudesta kertovaa kirjallisuutta, mutta ideat ovat nollilla. Google löysi tosin ensimmäiseksi saamelaiseksi naiskirjailijaksi luonnehditun Kirste Paltton kotisivut. Hänen tuorein julkaisunsa näyttäisi olevan parin vuoden takainen novellikokoelma lapsille; sivuilta löytyy tietoa myös käännöksistä ja ylipäätään monenlaisista julkaisuista, pitää tutustua joskus ihan ajan kanssa.

Äkillisessä saamelaiskirjallisuudentarpeessa tuli myös mieleen: tässähän olisi aihe, josta voisi kysyä kirjastonhoitajalta!

Kirjastokäyntiä odotellessa kysyn kuitenkin palstan lukijoilta. Jos ei ole antaa kirjavinkkejä, kerro, kiinnostaako edes saamelainen kulttuuri ja kirjallisuus. Tai mitä mieltä olet Märistä säpikkäistä? Minusta ohjelma oli paikoin tekohauska ja ärsyttävä, varmasti tahallisesti, mutta myös kiinnostava ja omalla tavallaan virkistävä.

Kommentit (29)
  1. Kiitos kirja-,  kirjakauppa- ja etenkin Kaltio-artikkelivinkistä! Mielenkiintoisia teoksia ja kiinnostavaa tietoa, pitää tutustua vielä ihan ajan kanssa. Tuon Kaltion jutun olen lukenut nyt parikin kertaa, pistää miettimään saamelaiskirjallisuuden asemaa ja mitä sille voitaisiin tehdä.

  2. http://www.kaltio.fi/vanhat/indexb6d7.html?22

    Irene Piippolan juttu saamelaisesta kirjallisuudesta

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *