Siri Hustvedt: Living, Thinking, Looking

hustvedt_living.jpg

 

Tällaista on vieraalla kielellä lukeminen, pelkkää pahoittelua. Ensin piti pyytää anteeksi Lionel Shriverilta, ettei hänen uutuusromaaninsa houkutellutkaan englanniksi. Nyt sitten tunnustan, ettei Siri Hustvedtin uusin kirja, esseeteos Living, Thinking, Looking sekään oikein innostanut. Selasin kyllä koko kirjan, mutta luin kunnolla vain sieltä täältä.

Tällä kertaa syy ei kuitenkaan oikeastaan ollut englannin kielessä. Enkuksi lukeminen tuntuu edelleen etäisemmältä kuin omalla äidinkielellä lukeminen, mutten tuntenut tämän teoksen kanssa ylipäätäänkään suurta läheisyyttä. Siri Hustvedt on yhtä fiksu, tarkka ja oppinut kuin aina ennenkin, mutta jos on lukenut koko hänen suomennetun tuotantonsa ja muutaman haastattelun siihen päälle, on lukenut tavallaan tämän kirjankin. Vapisevan naisen jälkeen ei tehnyt enää mieli lukea terveydestä. Taidetta käsittelevät esseet olivat kiinnostavia, mutta en jaksanut paneutua… Eli aika huolimattomalle luvulle jäi tämä kirja.

Mutta oli siinä yksi ihanakin essee, On Reading! Ei haitannut, vaikka olen lukenut aiemmin myös Hustvedtin lukemisajatuksia, kun ne ovat aina niin hyviä. Esimerkiksi:

 

Openness to a book is vital, and openess is simply a willingness to changed by what we read. This is not as easy as it sounds. Many people read to solidify thei own views.- – 

ja: Reading is not a purely cognitive act of deciphering signs; it is taking in a dance of meanings that has reaonance far beyond the merely intellectual.

 

Hustvedt kirjoittaa myös siitä, miksi kirjojen uudelleen lukeminen kannattaa: vaikka teksti on sama, se ei tunnu samalta eri lukukerroilla. Hän pohtii, miksi jotkut teokset ovat vain hienoja, toiset myös koskettavia.

Siri Hustvedt on jotenkin täydellisen oloinen ihminen. Onneksi hänkin tunnustaa kuitenkin, että ”it happens that i find myself half-reading”.

Ehkä hän antaa anteeksi, että minunkin lukukokemukseni jäi nyt puolittaiseksi. Kunhan kirja on suomennettu, lukaisen sen toisenkin puolikkaan verran.

 

Siri Hustvedt: Living, Thinking, Looking (2012)

kustantamon kirjaesittely

 

Kommentit (4)
  1. Satu, kiitos kommentista ja pahoittelut hieman viivästyneestä vastaamisesta. Lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa, joka ei olekaan saanut tätä luettua. Aion kyllä pitää kirjan omassa hyllyssä, mutta mieluummin luen vaikka jonkun Hustvedtin romaanin uudelleen kuin tartun tähän uudestaan ihan lähiaikoina.

  2. Minäkin ostin tämän teoksen muutama kuukausi sitten, mutten vieläkään ole lukenut sitä. Raahasin Hustvedtin kirjan viime kuormassa mukanani Pariisiin, mutta siellä se edelleen nököttää kirjapinon päällä. Ja totta, Hustvedtin romaanit ovat niin asiapitoisia, että juuri tänä pimeänä ajanjaksona sitä todellakin kaipaa pakoa arjesta fiktion maailmaan kuin asiapitoisen tekstin äärelle – ja vielä englanniksi. Toisaalta pitäisi jaksaa tarttua tähän, varsinkin kun Hustvedt lukeutuu suosikkikirjailijoihini, ja ainakin hänen taidetta käsittelevä asiateos oli ihan helmi. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *