Viikon sitaatti: kirjamatkailu vs. oikea matkailu

Glorian Antiikin (1/2013) sivulta sattui silmään Rene Descartesin sitaatti, joka muistutti asiasta, josta olen ainakin yhden lukutoukkaystävän kanssa usein puhunut: lukeminen on lähes samaa kuin matkustaminen. Kun lukee, kokee niin paljon jo kotona kökkiessä, ettei ole aina lomalla pakottavaa tarvetta matkustaa jonnekin, niin kuin monilla on. Usein puhutaan siitä, että kun on fiktiivistä seuraa, ei ole koskaan yksin (ymmärrän tämän ajatuksen, mutten oikein pidä siitä: en ole koskaan kokenut lukevani siksi, ettei minulla ole muuta kuin kirjallista seuraa). Mutta miten on: voiko kirjamatkailu korvata oikea matkailua? Voiko lukemista ja matkustamista edes rinnastaa?

Kommentit

honeychile

Aikamatkustaminen on vähän vaikeaa, että siinä mielessä kirjallisuus on parempi vaihtoehto jos haluaa eri vuosisatojen kanssa seurustella :) En sanoisi, että kirjat korvaisivat täysin matkustamista, mutta voivat kyllä herättää halun mennä jonnekin paikkaan. Harmi vain, että monesti ne herättäisivät halun käydä siellä menneisyydessä, Scarletin syvässä etelässä tai Harpo Marxin iloisella 20-luvulla...

Jenni S.

Honeychile, joo, aikamatkailu onnistuu kirjojen kautta melko hyvin, ja samoin vissiin antiikin keräämisen kautta. :) Minullekin nousee jostain kirjasta joskus hyvinkin voimakas matkakuume, mutta toisaalta haluan minäkin usein paikkoihin, jonne ei voi päästä - paitsi kirjan kautta, joten lukeminen sekä ruokkii että tyydyttää monenlaista matkaamisen ja ylipäätään kokemisen halua. Ja toisaalta jos lomasuunnitelmiin kuuluu aina se, että haaveilee rauhaisasta lukuajasta, ei ole kauheaa tarvetta tehdä matkavarauksia (vaikka oikeasti luen lomalla yleensä aina vähemmän kuin arkena: lukemishaaveilu on vain osa lomaan valmistautumistani).

Ahmu (Ei varmistettu) http://www.vinttikamarissa.blogspot.com

Täytyypä vinkata blogipostaukseeni, jonka aiheena oli nojatuolimatkailu: http://vinttikamarissa.blogspot.fi/2012/08/nojatuolimatkalaisena.html

Minä luen itse usein romaaneja karttakirjan tai googlemapsin kanssa. Siinä tulee samassa lukukokemus ja nojatuolimatka. Melkein yhtä kivaa kuin oikea matkailu ;)

Jenni S.

Ahmu, kiitos linkkivinkistä! Ja ihailtavan paneutuvaa lukemista sinulla, olen ihan kade. Minä vain ahmin kirjoja enkä malta tutkia niiden teemoja ja tapahtumapaikkoja kuin satunnaisesti jälkikäteen. Sain kyllä juuri käsiini erään suomalaisen tietokirjan, joka taitaa vaikuttaa ensi kesän kotimaanmatkailuun, ainakin pieniin päiväreissuihin. Siitä lisää viimeistään huomenna.

Kommentoi