Perjantaipullo: Terres de Berne 2019

Erittäin jälkijunassa toivottelen vielä täällä bloginkin puolella hyvää juhannusta! Huh hellettä, näillä keleillä toivottavasti kukaan ei ole kovin paljoa kaipaillut blogiluettavaa, vaan olette nautiskelleet kesäisestä säästä kuten myös allekirjoittanut. Nyt on mökiltä palattu, ja pystyy taas hetkiseksi siirtämään ajatukset työasioihin.

Juhannusviikon perjantaipullo oli Côtes de Provencessa viljelty ja valmistettu Terres de Berne 2019. Olen tutustunut kyseiseen viiniin viisi vuotta sitten, kun olimme koko mieheni suvun voimin Etelä-Ranskassa juhlimassa yhden hänen serkkunsa häitä. Yhden Nizzassa vietetyn yön ja Mougins’ssa sijaitsevassa, aivan upeassa Le Manoir d L’Etang’ssa järjestettyjen häiden jälkeen jatkoimme vielä lomaa Montauroux-nimisessä pikkukylässä, lähellä Verdonin kansallispuistoa.

Montauroux’n huoneistohotellissa tutustuimme respassa työskentelevään omistajan poikaan, ja päädyimme useampana iltana istuskelemaan hänen kanssaan viinilasit kourassa hotellin pihalla. Siellä siemailtiin tätä Terres de Berneä, ja isäntämme kehui kovasti viinitilaa eli Michelin-oppaassakin mainittua Château Berneä – viinitilan lisäksi siellä on hotelli, kylpylä ja ravintola. Château olisi ollut tunnin ajomatkan päässä, mutta aikataulu- ja ajoneuvoteknisistä syistä emme tuon loman aikana päässeet sinne asti. Viikkoa myöhemmin kun palasimme Suomeen, pyörähdin kotimatkalla Arkadian Alkossa ja siellähän se tuttu neliskanttinen pullo nökötti hyllyssä. Muistaakseni oli aluksi tilausvalikoiman tuote, mutta nykyään Berne on vakiovalikoimassa.

Terres de Berne 2019 on jälleen kerran tyylipuhdas esimerkki provencelaisesta roseeviinistä. Rypäleinä on käytetty alueelle tyypillisiä grenachea, cinsaultia ja syrahia, jotka ovat saaneet kumppanikseen vielä cabernet sauvignonin. Täysin kuiva viini on väriltään persikkainen ja vaalea. Tuoksussa on mehevää, kypsää hedelmäisyyttä – aprikoosia, joka voisi olla hillottua tai karamellisoitua, valko- ja punaherukkaa, makeaa mausteisuutta ja meriveden suolaista aromia.

Viinissä on pehmeä, kevyt hapokkuus, joka osaltaan korostaa makean mausteista ja kypsän hedelmäistä aromimaailmaa. Se tekee myös suutuntumasta mehevän ja leveän. Pieni viskositeetti ja lämpönä suussa tuntuva alkoholi (13,5%) lisäävät mehukkaan täyteläisyyden ja mausteisuuden tunnetta, mutta viini pysyy silti raikkaana. Loistava seurustelujuoma (kokemusta on!), joka ruokapuolelta sopii erityisen hyvin pikkunaposteltavien kuten oliivien, anjoviksen ja muun antipasti-tyyppisen syötävän kylkeen.

Terres de Berne 2019 on Alkon vakiovalikoimassa, ja hintaa sillä on 17,98€
Viini on saatu arviointikappaleena maahantuoja Amkalta.

kulttuuri ruoka-ja-juoma

Perjantaipullo: Château Ksara Sunset Rosé 2018

Tämän viikon perjantaipullona on roseeviini hieman vähemmän tunnetusta viinimaasta, Libanonista. Oikeastaan omalla kohdallani pitää puhua torstaipullosta, sillä perjantaille tästä ei riittänyt! Château Ksara Sunset Rose 2018 on Libanonin vanhimman viinitalon Château Ksaran tyylinäyte, jonka rypäleet on viljelty Bekaan laaksossa – lähes kaikki Libanonin viinintuotanto on keskittynyt sinne. Château Ksaran ovat perustaneet jesuiittamunkit jo 1800-luvun puolivälissä. Viini on voittanut kultaa ranskalaisessa Le Mondial du Rosé -kilpailussa. Videoarvio on katsottavissa Instagramissa, k18-ikärajan takia tilini vaatii nykyään sisäänkirjautumisen Instagramiin, joten ilman käyttäjätunnuksia videoita ei enää pysty katsomaan.

Sunset Rosé on valmistettu cabernet franc ja syrah -rypäleistä saignée-menetelmällä eli ”verestämällä”. Saignée on punaviininvalmistuksen sivutuote: rypäleet murskataan, ja muutaman tunnin maseroitumisen jälkeen osa rypälemehusta valutetaan pois, jotta jäljelle jäävästä ja punaviiniksi käyvästä osasta tulisi intensiivisemmän makuista ja väristä. Pois valutetusta, verestetystä mehusta valmistetaan roseeviiniä.

Château Ksara Sunset Rosé 2018

Château Ksara Sunset Rosé 2018 on saignée-roseelle tyypilliseen tapaan väriltään melko tummaa, vadelmanpunaista joka auringonlaskuun viittaavan nimen mukaisesti taittaa hieman lämpimään. Tuoksustakin on löydettävissä vadelmaa, lisäksi siinä on mustaherukkaa ja vesimelonia. Hedelmäinen aromikkuus saa ryhtiä syrahille tyypillisestä mustapippurista, merellisen suolaisesta mineraalisuudesta sekä greipin kuoren aromeista.

Kuiva maku on tuoksun kanssa samoilla linjoilla, myös siinä on marjoja, mausteisuutta ja mineraalisuutta. Suutuntuma on melko täyteläinen, siinä tuntuu tanniininen vivahde sekä myös alkoholi suun takaosaa lämmittävänä. Kokonaisuutta raikastaa sitruksinen hapokkuus, jossa tuntuu greipin kuorta sekä kuoren kitkerää vaaleaa osaa. Tässä on taas sellainen punaviinin ystävälle sopiva rosee.

Maahantuojan sivuilla viiniä suositeltiin monenlaisille ruoille: kalat, äyriäiset, salaatit, grilliruoka, itämainen ruoka tai ihan vaan seurustelujuomana. Kävin itse hakemassa kesäiselle piknikille mezejä lähimmästä libanonilaisesta ravintolasta Zeytuunista, ja kuten arvata saattaa niin yhdistelmä oli oikein toimiva. Annoksessa oli mm. falafelejä, tabboulehia, viininlehtikääryleitä, baba ghanoushia ja vuohenjuustoa.

Château Ksara Sunset Rosé 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja sillä on hintaa 14,99€. Oman pulloni pyysin arviointikappaleena maahantuoja Vinetumilta.

kulttuuri ruoka-ja-juoma