Perjantaipullo: Domaine de l’Idylle Rosé 2018

Olen ainakin Instagramin puolella aikaisemmin kertonut sekä rakkaudestani provencelaiseen roseeviiniin että muutaman aikaisemman kesän ”talon viini”-projektista. Olemme siis mieheni kanssa kesän alussa maistaneet muutaman meitä eniten kiinnostavan roseen, ja valinneet niistä ”talon viinin” jota olemme sitten varastoineet useamman pullon ja nauttineet kesän mittaan. Tällä viikolla Perjantaipullo on viime kesän suosikki, Domaine de l’Idylle Rosé 2018. Jos muistan oikein, niin viini oli viime vuonna osa jotakin Alkon erikoiserää, mutta on nyt vakiovalikoimassa. Oman pulloni pyysin tuotenäytteenä maahantuoja Arvid Nordquistilta.

Domaine de l’Idylle Rosé 2018 on tuotettu Ranskan ja Sveitsin rajan tuntumassa, Alppien alarinteillä sijaitsevalla AOC Savoien alueella. Alue on vähemmän tunnettu, ja niputetaan usein laajemman Jura-Savoien alle. Viinin on käytetty punaisia mondeuse ja gamay -rypäleitä. Näistä mondeuse on alueelle tyypillinen oma rypäle, joka makuprofiililtaan on punamarjainen, kukkainen ja mausteinen. Gamay puolestaan on enemmän tunnettu Beaujolais’n alueen punaviineistä. Väriltään viini on lämmin, keskivahva lohenpunainen.

Tuoksu on runsas ja mehevä, siinä on kypsiä hedelmiä kuten nektariinia, jotain vähän hunajamelooniin tai cantaloupeen vivahtavaa trooppista sävyä sekä vadelmaa. Ruusun ja orvokin kukkaisia aromeita. Tuoksussa on myös kermaisia, voimaisia vivahteita, joka saa minut tuumimaan onko viinissä mahdollisesti sallittu malolaktinen käyminen. Kokonaisuus on melko leveä ja mehukas, ja nostaa veden kielelle.

Myös maku on herkullisen mehevä ja hedelmäinen. Siinä korostuvat makeat, kypsät hedelmät. Maltillinen hapokkuus korostaa viinin leveää, paksua yleistuntumaa, ja maussa kermaisuus tuo mieleen miedon, pehmeän brie-juuston. Suutuntuma on silkkisen pehmeä. Herkullinen ja tasapainoinen viini!

Minulla on tapana juoda roseeviinit mahdollisimman nuorena, ja olinkin hieman skeptinen kun Domaine de l’Idyllestä ei ollut saatavilla vuosikertaa 2019. Läpinäkyvässä pullossa oleva roseeviini pilaantuu valon vaikutuksesta nopeammin kuin tummasta lasista valmistetussa pullossa olevat viinit, ja roseiden kepeä primääriaromeihin pohjautuva profiili ei hyödy pullokypsyttämisestä. Tämä viini oli kuitenkin kestänyt hyvin talven yli. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viini, jossa on loistava hinta-laatu-suhde.

Domaine de l’Idylle Rosé 2018 on Alkon vakiovalikoimassa, ja sillä on hintaa 14,99€

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Etäviinitasting: Kesäiset mökkiviinit

Tervetuloa mukaan ensimmäiseen Korkin päällä -etätastingiin, jonka aiheena ovat kesäiset mökkiviinit! Pohdin pitkään live-tastingin järjestämistä, mutta päädyin kuitenkin kuvaamaan perus-videon jonka voi kukin katsoa omalla ajallaan koska haluaa. Tasting-video löytyy Facebookista tämän linkin takaa, videon pystyy katsomaan ilman kirjautumista ja sen pystyy myös tarvittaessa laittamaan tauolle sekä kelaamaan eteen- tai taaksepäin. Videon pituus on vajaat 18 minuuttia, ja maistelun tahti melko tiivis.

Tastingia varten tarvitset:

  • Tastingiin valitsemani viinit*, tai vaikka vain yhdenkin niistä:
    o Ferraton La Tournee 2018, 14,90€ – kesäinen, kevyt ja raikas eteläranskalainen valkoviini, joka on valmistettu vermentino- ja viognier-rypäleistä. Laiturinnokkaan, riippumattoon tai kevyiden salaatti- ja kasvisruokien kanssa
    o Heinrich Naked White 2017, 19,50€ – biodynaaminen alkuviini Itävalloista. Viini on suodattamaton ja hieman samea, valmistaja suosittelee ravistamaan pulloa! Chardonnay-pohjainen useamman rypäleen blendi, joka sopii vaaleille liharuoille
    o Altamente Monastrell 2018, 13,95€ – o Altamente Monastrell 2018 – pehmeä ja makean mausteinen punaviini Koillis-Espanjasta, monipuolinen kumppani erilaisille grillatuille lihoille ja voimakkaammille tapaksille
  • Kolme viinilasia, mielellään samanlaisia – tai yhden lasin ja huuhteluvettä
  • Halutessasi paperia ja kynän muistiinpanoja varten

*Viinit ovat Alkon tilausvalikoimassa, omani olen saanut maahantuoja Viinitieltä näytekappaleina

Valkoviinien suositeltava tarjoilulämpötila on noin 10 astetta, punaviini voi olla hieman viilennetty eli noin 16-18 -asteista. Voit säilyttää valkoviinit jääkaapissa ja ottaa ne huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tastingia – punaviinin puolestaan voit säilyttää huoneenlämmössä, ja laittaa jääkaapiin puoleksi tunniksi ennen tastingia.

Videolla minulla on käytössä Casa Stockmann -merkkiset punaviinilasit, jotka muodoltaan muistuttavat Iittala Essence -laseja. Mikä tahansa lasi käy, mutta eri muotoisista- ja kokoisista laseista korostuvat eri tyyppiset aromit, joten viinit voivat maistua hyvinkin erilaisilta. Älä siis hämmästy, jos koet näiden viinien aromimaailman erilaisena kuin minä 🙂

Viiniä maistettaessa lasia ei kannata täyttää aivan täyteen, vaan sopiva määrä on noin sormen paksuudelta lasin pohjalle.

Lyhyesti maistamisesta: Viiniä kannattaa pyöritellä lasissa ihan kunnolla, jotta se saa happea ja tuoksu sekä maku avautuvat. Eron huomaa, jos viiniä haistaa ennen ja jälkeen pyörittelyn. Tuoksun avulla arvioidaan viinin kunto, ja voidaan tehdä päätelmiä esimerkiksi viinin iästä. Tämän tastingin viinit ovat kaikki aika nuoria, joten niissä on lähinnä ns. primääriaromeita eli rypäleiden omia aromeita.

Kun viiniä maistetaan, otetaan pieni kulaus suuhun ja pyöritellään viiniä suussa. Halutessaan voi myös vähän purskutella ja ryystää varovasti ilmaakin suuhun. Kuten videolla huomaat, en itse ole purskuttelija vaan imaisen vain hieman ilmaa suuhun. Ilma voimistaa ja avaa viinin aromimaailmaa suussa. Maistellessa voi tunnustella myös viinin rakennetta: tuntuuko se esimerkiksi täyteläiseltä, hapokkaalta, ohuelta tai öljyiseltä.

Näillä vinkeillä tasting-videon pariin! Tää oli ensimmäinen kokeilu ja tietenkin itse jälkikäteen katson sitä tosi kriittisesti – niinpä ottaisin tosi mielelläni vastaan palautetta videon ja kirjallisten ohjeiden toimivuudesta. Olisiko nämä blogissa olevat vinkit ollut parempi käydä läpi videolla? Vai toimiiko tämmöinen, että video on tiiviimpi ja ohjeisiin voi tutustua etukäteen? Kaikki kommentit ovat erittäin tervetulleita! Vastaan myös kysymyksiin sekä blogin, Facebookin että Instagramin puolella.

Kulttuuri Ruoka ja juoma