Perjantaipullo: d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2018

Marraskuun viimeinen perjantaipullo on marraskuussa Alkon vakiovalikoimaan tullut uutuuspunaviini Australiasta. Viini on tuotettu McLaren Valessa Adelaiden eteläpuolella. Alue on kesällä varsin kuuma, vaikka sitä viilentääkin meren läheisyys ja erityisesti St.Vincentin lahdelta puhaltavat merituulet, joten se soveltuu hyvin lämpimän kasvukauden vaativille lajikkeille kuten shirazille, joka onkin alueen viljellyin rypäle yli 50% osuudella koko tuotannosta. Erittäin kuivat kesät vähentävät tautipainetta alueella, ja monet erityisesti laatuun panostavat tuottajat ovat osittain tämän ansiosta siirtyneet luomu- ja biodynaamiseen viininviljelyyn.

d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2018 on perheomisteisen d’Arenbergin tilan tuottama luomuviini. Viiniä tilalla on valmistettu jo vuodesta 1912, ja nyt vetovastuussa on sitä pyörittävän Osbornen perheen neljäs sukupolvi. Tarhat ovat luomusertifioituja ja viinit viljellään biodynaamisesti, viinintekijä Chester Osbornen mukaan biodynaamisuus korostaa maaperän vaikutusta viinin makuun. Tarhoja muun muassa lannoitetaan lehmänsarvessa maahan haudatulla lannalla, joka maan alla talvehdittuaan sekoitetaan veteen ja aktivoidaan muodostamalla veteen pyörre ja kääntämällä sitten pyörteen suuntaa. Kaikki työ tarhoilla tapahtuu kuunkiertoon perustuvan biodynaamisen kalenterin mukaisesti. Lisäksi tämä viini on vegaaninen, eli sitä ei ole kirkastettu eläinperäisillä aineilla.

Australia on tullut tunnetuksi hyvin teknisestä viinintekemisestä, mutta d’Arenbergillä on hauskasti säilytetty perinteisempiä menetelmiä kuten rypäleiden polkeminen jaloilla ja vanhanaikaisten koriprässien käyttö.

Viini on väriltään vielä nuorekas, hieman liilaan taittava ja intensiivisen tumma. Voimakkaassa, maanläheisessä tuoksussa on sekä punaisia että tummia marjoja: karpaloa, kypsää tummaa kirsikkaa, karhunvadelmaa ja luumuakin. Shirazille tyypillinen pippurinen potku on myös mukana. Viini on kypsynyt 18 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä, ja se tuo viiniin lisää mausteisuutta ja myös rakennetta. Tuoksussa on myös tuntuvaa eukalyptusta, joka usein australialaisissa viineissä johtuu eukalyptuksen kasvamisesta tarhojen läheisyydessä. Kokonaisuus on tumma, mehevä ja syksyinen.

Suutuntuma kertoo viinin nuoruudesta: tanniinit ovat vielä varsin napakat, särmikkäät ja hieman rakeiset. Viinissä on mukavan raikas hapokkuus. Tummat marjat korostuvat maussa enemmän kuin tuoksussa, kypsää ja lähes hillomaista tummaa kirsikkaa ja karhunvadelmaa. Neilikkainen, pippurinen tammen aromikkuus on hienosti tasapainossa hedelmäisyyden kanssa, ja eukalyptuksen yrttinen tuntuma nostaa muuten hyvin täyteläistä yleisfiilistä.

Hyvin tähän syystalven viileyteen sopiva runsas viini, joka sopii niin pihveille kuin meheville lihapadoille. Miksei myös täyteläisille, rasvaisemmille kasvisruoille, kun viini on vieläpä vegaanisesti tuotettu.

d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2018 on Alkon vakiovalikoiman uutuustuote, ja hintaa sillä on 15,90€

Viini on saatu tuotenäytteenä maahantuoja Vinetumilta.

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Perjantaipullo: Ricossa Barbera Appassimento 2019

Tämän viikon perjantaipullo on hieman epätavallinen viini Piemontesta, pohjois-Italiasta. Törmäsin viiniin ensimmäistä kertaa loppukesästä Wine with Hannahin Instagram-tilillä, Hannah oli tuonut viinin Italiasta. Kun huomasin, että viini on myös lähi-Alkoni hyllyssä, se oli suorastaan pakko napata maistoon.

Ricossa Barbera Appassimento 2019 on barolostakin tunnetun Ricossan punaviini, jossa alueelle tyypillinen mutkattomiin ja ruokaystävällisiin viineihin käytettävä barbera-rypäle on käsitelty Veneton alueella kehitetyn appassimento-menetelmän mukaan. Rypäleet on kerätty käsin, ja kokonaiset rypäletertut on aseteltu ilmavasti kuivumaan parin viikon ajaksi ennen murskaamista ja viininvalmistusta. Kuivuessa rypäleistä haihtuu vettä, ja muut ainesosat tiivistyvät. Lopputuloksena on hieman korkeampi alkoholipitoisuus, usein muutama gramma jäännössokeria, sekä tiivis, intensiivinen maku. Usein viineihin kehittyy myös rusinaisia kuivattujen hedelmien aromeita. Menetelmä on tutuin Veneton amarone-viineistä, mutta myös eteläisen Italian Pugliassa tuotetaan appassimentoja primitivo ja negroamaro -lajikkeista.

Ricossan barbera on vielä väriltään nuorekkaan liilaan taittava, tumma mutta läpikuultava. Tuoksu on mehevä, hillomainenkin, ja siitä on löydettävissä tummaa kirsikkaa, hapankirsikkaa, luumua, kuivattua timjamia sekä veikeän makeaa mausteisuutta. Mausteisuus ei tässä yhteydessä selity tammen käytöllä, sillä viini on käynyt ja kypsynyt terästankeissa. Myös kuivattujen hedelmien aromeita, ainakin kuivattua karpaloa ja viikunaa.

Suutuntuma on runsas ja kypsän hedelmäinen. Maussa korostuu tuoksua enemmän kuivattujen hedelmien tuntu, se kuivattu karpalo ja viikuna. Myös muhevat, lähes hillomaiset kirsikan ja luumun maut ovat mukana. Mausteisuus tuo lisäulottuvuutta muuten hedelmävetoiseen makuun. Runsasta suutuntumaa keventää barberalle tyypillinen raikas hapokkuus, joka saa myös melko korkean 14g/l sokeripitoisuuden integroitumaan kokonaisuuteen.

Helposti lähestyttävä, appassimento-viinien ystävälle varmasti hyvin uppoava perjantaipunkku, jonka ruokasuosituksena tällä kertaa perjantaipizza tai pasta bolognese. Takkatulen lämmössä, villasukat jalassa. Myös loppusyksyn mökkireissulle.

Ricossa Barbera Appassimento 2019 on Alkon vakiovalikoimassa, nyt jouluisessa lahjapakkauksessa, ja hinnaltaan 14,98€

Kulttuuri Ruoka ja juoma