Näin kokoat juustotarjottimen markettijuustoista

Rakastan pikkukauppoja ja kauppahalleja. Minusta on ihanaa välillä päästä hypistelemään tavaroita, juttelemaan asiantuntevan myyjän kanssa ja saada apua tuotteiden valitsemiseen. Rakastan myös sitä, että minulle suositellaan asioita – esimerkiksi Tampereen kauppahallin Juustosoppi on aivan ihana paikka, juustoja pääsee usein maistamaan ja myyjät kertovat niistä osaavasti ja ajan kanssa. Usein todellisuus on kuitenkin (ainakin meillä perheellisillä) se, että kun illanistujaiset pitäisi järjestää niin aika on kortilla, ja helpointa on suunnata lähimpään Prismaan. Niinpä olen viime vuosina ahkerasti maistellut läpi markettien juustotarjontaa, ja löytänyt sieltä ilahduttavan monia laadukkaita juustoja! Ajattelin nyt jakaa vinkkini näyttävän juustotarjottimen kokoamiseen – kaikki tuotteet löytyvät isoimmista marketeista.

Teen tässä postauksessa samoilla juustoilla kaksi erilaista tarjotinta. Suolainen tarjotin sisältää juustojen lisäksi antipasti-tyyppistä tarjottavaa, ja on ”grazing table”-tyyppinen ratkaisu alkuruoaksi tai jos tarkoituksena ei ole varsinaisesti ruokailla vaan istuskella kevyemmin iltaa. Makea tarjotin puolestaan sopii jälkiruokana tarjottavaksi. Juustoina ovat Président Brie Gourmet, intensiivisen makuinen mutta pehmeä brie, Castello Marquis, täyteläinen ja maukas punakittijuusto, Old Amsterdam, pitkään kypsytetty hollantilainen gouda, sekä Aura Gold, tavallista Aurajuustoa pidempään kypsytetty pehmeän voimakas sinihomejuusto.

Kun ryhdyin suunnittelemaan tätä juustopostausta, pyysin Vinetum Finlandilta viinisuosituksia ja tuotenäytteitä iltaa varten. Halusin maksimissaan 15€ hintaisia viinejä, joissa olisi kattava myymäläsaatavuus ympäri Suomen. ”Prisma-äidin juustoillan” suositusviinit ovat kuvissa näkyvät Umani Ronchi Vellodoro Pecorino 2019, 11,98€, raikas ja aromikkaan hedelmäinen valkoviini Italian itärannikolta, sekä punaviininä Verrochio Valpolicella Superiore Ripasso 2017, 14,98€, joka on ripassoksi hieman kevyempi ja siten mainiosti seurusteluun sopiva.

Suolainen juustotarjotin

Näyttävän tarjottimen salaisuus on ”enemmän on enemmän”, tavoitteena on täyttää tarjoiluastia ääriään myöten. Aloita sijoittamalla juustot astiaan, itselläni tässä iso puinen leikkuulauta. Kovat juustot kuten Old Amsterdamin voi paloitella pienemmiksi suupaloiksi, pehmeät juustot jätän useimmiten kokonaisiksi. Jätä juustojen väliin reilusti tilaa.

Ryhdy täyttämään tarjoiluastiaa valitsemillasi leikkeleillä. Minulla oli tässä valmis lajitelma Cavazzuti Antipasto misto, josta löytyi salamia, parmankinkkua ja coppa-kinkkua, sekä Lecker minisalameja. Sijoittele lihat tasaisesti ympäri tarjotinta. Tässä vaiheessa lisäsin tarjottimelle myös viinirypäleitä korkeassa drinkkilasissa.

Lisää suolakeksejä, hilloja ja mahdollisesti kippoon laittamasi naposteltavat. Tarjottimen keskellä on Bon Rill -merkkistä possurilletteä, myös hummus tai muu tahna sopisi tarjottimelle loistavasti. Suosikkikeksini markettivalikoimasta ovat Kantolan Valitut spelttikeksit sekä ihanan väriset Tesco Finest punajuuri- ja siemenkeksit. Myös Kantolan valmiit keksilajitelmat ovat hyviä. Hilloista suosikkejani ovat St.Dalfour-merkin hillot, joita saa kivoissa pikkupurkeissa, juustoille sopivat parhaiten viikuna ja aprikoosi.

Nyt on aika tuoda tarjottimelle raikkaita värejä ja täyttää kaikki tyhjä tila. Täyttämiseen voi käyttää erilaisia hedelmiä ja marjoja, suolakurkkuja, oliiveita tai vaikka värikkäitä vihannestikkuja. Omalla tarjottimellani on Felix Special minikurkkuja, viinirypäleitä, viikunoita, mansikoita ja erillisessä astiassa Herkku Bella di Cerignola -oliiveita. Tykkään myös kreikkalaisista Gaea-oliiveista basilika-sitruunamarinadissa!

Ostoslista:
– valkohomejuustoa
– punakittijuustoa tai kermajuustoa kuten Västerbottensost
– sinihomejuustoa
– kypsytettyä kovaa juustoa kuten goudaa
– suolakeksejä, mahdollisesti erilaisia
– juustolle sopivaa hilloa
– leikkeleitä tai makkaroita
– oliiveita, suolakurkkuja tai muita antipasteja
– viinirypäleitä, marjoja ja hedelmiä
– halutessasi vihannestikkuja varten esim. porkkanaa, kurkkua, varsiselleriä ja paprikaa

Makea juustotarjotin

Makea tarjotin on koottu saman ”enemmän on enemmän”-periaatteen mukaisesti. Juustot, Kantolan spelttikeksit, hillot, viinirypäleet ja marjat pysyvät samoina. Niiden kaveriksi lisäsin koukuttavan hyvää Taffel Kartanon Almond Crunch pähkinäsekoitusta, joka on siis sellaisia makeansuolaisia ja hieman tahmeita pähkinäsekoituksesta tehtyjä suupaloja, Biscottificio Belli cantuccineja, jotka voisi joulun alla korvata pipareilla, sekä Rainbow’n pehmeitä kuivattuja aprikooseja. Muutkin kuivatut hedelmät tai vaikkapa taatelit kävisivät tähän hyvin. Lisäksi minulla sattui olemaan kaapissa Finnish Plant -merkkistä ruusunlehtihilloa.

Ostoslista:
– valkohomejuustoa
– punakittijuustoa tai kermajuustoa
– sinihomejuustoa
– kypsytettyä kovaa juustoa kuten goudaa
– suolaisia ja makeita keksejä
– pähkinäsnackseja tai karamellisoituja pähkinöitä
– juustolle sopivaa hilloa
– tuoreita ja kuivattuja marjoja sekä hedelmiä

Toivottavasti tästä ohjeistuksesta oli apua seuraavan viini- ja juustoillan suunnitteluun!

Viinit saatu.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Tutoriaalit

Alkon marraskuun 2020 erikoiserät

Marraskuun ensimmäinen torstai tuo taas erikoiserät Alkon myymälöihin, ja tällä kertaa minulla oli mahdollisuus käydä maistamassa muutamia myyntiin tulevia tuotteita ennakkoon Alkon mediapruuvissa. Marraskuun teemoja viinien osalta ovat Klassikkoja pikkupulloissa sekä Klassinen Rioja, joiden lisäksi myynnissä on kotimaisten pienmanimoiden oluita, perinteiset pienerät sekä väkevien erikoiserät. Pienerät eivät olleet pruuvissa tarjolla, koska näiden viinien saatavuus on niin rajallinen.

Klassikkoja pikkupulloissa -satsissa kuusi 0,375l pulloon pakattua viiniä joista kaksi on kuohuvia, kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä. Omat suosikkini tulivat tällä kertaa Ranskasta, ykköseksi nousi Bouchard Aîné & Fils Hautes-Côtes de Beaune 2019 – hyvin klassinen Bourgognen pinot noir, jonka mausta löysin puolukkaa, kirsikkaa, kukkaisuutta ja syksyn lehtiä. Hyvin tyylikäs, mausteinen ja pitkä jälkimaku. Hinta-laatu-suhde kympin pikkupullossa on ilahduttavan hyvä! Mainio pari vaikkapa riistalinnuille karpalo-voikastikkeen kanssa tarjoiltuna.

Niin ikään pikkupulloon pakattu ranskalainen J.Moreau & Fils Chablis 2018 oli myös positiivinen yllätys. Voimaisen paahteinen, jo hieman kehittynytkin tuoksu tarjoili omenan ja sitruunan ohella mantelimaisia ja pähkinäisiä vivahteita. Viinin lämmetessä siitä avautui vielä kypsempää hedelmäisyyttä. Suutuntuma on erityisen onnistunut, malolaktisesta käymisestä ja kahdeksan kuukauden hiivasakkakypsytyksestä johtuen se on paksu ja kermainen.

Klassinen Rioja -teemaan on nostettu useampia punaviinejä sekä yksi valkoviini kenties Espanjan tunnetuimmalta viinialueelta. Teeman ja samalla koko tastingin suosikkiviinikseni nousi Ontañon Reserva 2010, tempranillon ja gracianon blendi Rioja Bajasta. Viinitarhat sijaitsevat Sierra Yergan rinteillä 700m korkeudessa, korkeus auttaa rypäleiden raikkaan hapokkuuden säilymisessä. Maanläheinen ja mehevän hedelmäinen viini, jossa oli kypsän karhunvadelman, karpalohillon ja kuivattujen karpaloiden sekä viikunoiden sävyjä, kuivattuja yrttejä, tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta ja jo tuntuvaa nahkaisuutta. Runsaat mutta kypsät tanniinit, tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus. Muistiinpanoihini olen kuvaavasti kirjoittanut ”Osta tätä, kaikki tähdet kohdallaan”.

Toinen suosikkini Riojan viineistä on niin ikään tempranillo-blendi, Rioja Vega Gran Reserva 2013. Vuonna 1882 perustettu Bodegas Rioja Vega on Riojan vanhimpia tuottajia, ja se pääsi viime kuussa Wine & Spirits -kilpailun vuoden parhaiden punaviinintuottajien listalle. Pitkästä tammikypsytyksestä huolimatta viinissä on raikas tuoksu, josta on löydettävissä karhunvadelmaa, luumua, tummaa kirsikkaa, minttua ja tuntuvaa tammen tuomaa mausteisuutta. Tyylikäs kokonaisuus, jota raikas hapokkuus keventää – tammi on prominentti, mutta pysyy kuitenkin balanssissa. Mieletön pituus ja runsaus.

kuva: Alkon mediapankki

Pieneriä en tosiaan päässyt maistelemaan, siellä näyttäisi olevan runsain määrin skotlantilaisia single malt -viskejä, erilaisia punaviinejä Piemontesta sekä useampi australialaisen Penfoldsin laatuviini. Piemontesta esimerkiksi Sordo Giovannin baroloita on useampi erilainen, hinnaltaan 60€ molemmin puolin. Erikoisempaa Piemonten tuotantoa edustaa Cuvage Nebbiolo d’Alba Millesimato Rosé Brut 2016, eli nebbiolo-rypäleestä valmistettu roseekuohuva. Jenkkichardonnayn ystävänä iskin silmäni myös reilun neljänkympin hintaiseen Hahn Estate Lucienne Lone Oak Vineyard Chardonnay 2017, saman tuottajan pinot noirista olen kovasti tykännyt.

kuva: Alkon mediapankki

Arvokkaammasta päästä pieneristä löytyisi erityisen pitkään hiivasakkojen kanssa kypsynyt Bollinger R.D. Champagne Extra-Brut 2004, joka olisi aika mieletön herkku tuleviin joulun ja uudenvuoden juhlintoihin – ehkä näin erikoistilanteessa voi hieman normaalia isommin panostaa laatuun. Näitä pitkän sakkakypsytyksen viinejä ei kannatakaan säilöä kellarissa sen pidempään, ne oksidoituvat tavallista vintageskumppaa nopeammin ja kannattaa nauttia melko pian. Espanjan huipputuottajilta pieneriin on löytänyt tiensä Vega-Sicilia Unico 2009, noin 300€, sekä lähes tonnin hintainen Pingus 2017.

Kulttuuri Ruoka ja juoma