Perjantaipullo: Mud House Sauvignon Blanc 2019

Tämän viikon perjantaipullo on tyylipuhdas sauvignon blanc Uudesta-Seelannista. Alun perin Ranskasta lähtöisin oleva sauvignon blanc on voimakkaan aromaattinen ja hapokas valkoinen rypäle, jonka tuoksu on helposti tunnistettavissa: siihen liittyy aina lehtimäistä vihreyttä, esimerkiksi nokkosta, herukanlehteä tai tomaatinlehteä, sekä kirpakan pistävää hedelmäisyyttä joka voi ilmetä karviaisen, passionhedelmän, raparperin tai ananaksen kaltaisina aromeina. Ranskassa rypälettä viljellään Loiren laaksossa ja Bordeaux’ssa, ja siitä tehdään sekä kuivia että makeita viinejä.

Myös Uusi-Seelanti on erityisen tunnettu sauvignon blanc -valkkareistaan, ja se onkin saarivaltion viljellyin rypälelajike. Uusi-Seelanti on ilmastoltaan viininviljelyn näkökulmasta varsin viileä, ja soveltuukin hyvin pohjoisemmasta Ranskasta ja Saksasta tutuille lajikkeille. Tyyliltään uusiseelantilainen sauvignon eroaa merkittävästi ranskalaisesta, ja on omasta mielestäni kaikkein helpoin viini tunnistaa sokkona. Siinä missä ranskalainen sauvignon on usein hillityn vähäeleistä, mineraalista ja viiltävän hapokasta, Uuden-Seelannin viineissä on lähes trooppinen fiilis. Tuoksu pomppaa lasista voimakkaana, ja ainakin minulle tulee siitä mieleen rehevänä kohisten kasvava sademetsä.

Mud House Sauvignon Blanc 2019 on malliesimerkki Uuden-Seelannin tyylistä. Rypäleet on viljelty Marlborough’ssa eli eteläisemmän saaren pohjoiskärjessä, joka onkin merkittävä tuotantoalue erityisesti sauvignon blancille. Viini on väriltään hyvin vaalea ja aavistuksen vihertävään taittava. Tuoksu on avoin ja voimakas, siinä on reheviä herukanlehden ja tomaatinlehden aromeita sekä hieman pistävää passionhedelmää, raakaa ananasta ja karviaistakin. Myös limeä ja greippiä löytyy.

Suutuntumaltaan viini on silkkisen tuntuinen, siinä on aavistuksen verran viskositeettia, ja voimakas hapokkuus nostaa veden kielelle. Ihan rutikuiva tämä viini ei ole, sokeria on 3g/l ja se omalta osaltaan aavistuksen pehmentää tuota hapokkuuden tuntua. Maku on tuoksun kanssa samoilla linjoilla, raikasta trooppisuutta, sitruksisuutta ja yrttimäistä lehtevyyttä. Kokonaisuus on mukavan raikas ja helposti lähestyttävä. Maut ja suutuntuma ovat hyvin tasapainossa, ja jälkimakukin on keskipitkä.

Raikas, runsas ja mutkaton valkoviini, jonka valitsin tähän Halloween-viikolle koska monella varmaankin on kurpitsaa nyt kotona, ja kurpitsa mielestäni sopii todella hyvin yhteen vuohenjuuuston sekä fetan kanssa. Vuohenjuusto puolestaan on luonteva pari sauvignon blancille. Eli jos satut viikonloppuna nauttimaan vaikkapa kurpitsa-vuohenjuustokeittoa, -salaattia tai -piirakkaa, suosittelen kokeilemaan Mud Housea niiden parina. Myös savulohi loistaa sauvignon blancin kanssa, eikä katkarapukaan tälle olisi yhtään huono kumppani.

Mud House Sauvignon Blanc 2019 on Alkon vakiovalikoiman tuote, ja hintaa sillä on 15,48€

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Shamppanjatasting: huippuvuosi 2012

Perjantaina pääsin järkkäämään kaveriporukalle shamppanjatastingin. Maistettiin rinnakkain viisi upeaa, eri tyylistä skumppaa tuoreelta huippuvuodelta 2012!

2012 oli Champagnessa äärimmäisen haastava vuosi viljelijöille. Alkuvuodesta harvinaisen kovat pakkaset, joita seurasi epätavallisen lämmin lopputalvi. Kasvukauden alkua ja kukintaa häiritsivät rajut rankkasateet sekä kovimmat raekuurot joita alueella on koettu yli 200 vuoteen. Elokuussa saatiin vielä lähes 40 asteeseen nousseet helteet. Sato jäi pieneksi, joillain alueilla puoleen tavallisesta. Ilmeisesti ääri-ilmiöistä selvisivät parhaat ja sitkeimmät rypäleet, sillä jo sadonkorjuun aikaan tästä vuosikerrasta povattiin jopa 90-luvun huippuvuosien veroista. Etenkin pinot noir loistaa vuoden 2012 shamppanjoissa.

Nicolas Feuillatte Collection Vintage Blanc de Blancs Champagne Brut 2012
100% chardonnay, 8g dosage

Valitsin illan ensimmäiseksi viiniksi grand cru blanc de blancsin Champagnen suurimmalta osuuskunnalta Nicolas Feuillattelta. Rypäleet viiniin tulevat Côtes de Blancsilta. Viini oli todella raikas ja hedelmäinen, framilla erittäin nuorekasta vihreää omenaa ja sitruunaa ja kevyttä paahteisuutta. Puhdas ja raikas esimerkki blanc de blancsista, vielä hyvin nuori skumppa joka hyötyisi kellaroinnista. Illan edullisin viini ja paras hinta-laatu-suhde.

Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012
60% pinot noir, 40% chardonnay, 9g dosage

Viini-lehden vuoden shamppanja 2020 perinteikkäältä, Britannian kuningashuoneenkin suosiossa olevalta Pol Rogerilta. Kiinnostavana knoppina pullot on tanssitettu käsin.

Pol Roger oli myöskin tyyliltään hedelmäinen ja raikas, mutta edellistä viiniä runsaampi ja leveämpi. Kypsempää hedelmäisyyttä: persikkaa, mangoa ja siiderimäistä omenaa sekä aprikoosihillon ja appelsiinimarmeladin aromeita. Myös voidellun paahtoleivän fiilistä. Pol Roger oli yksi illan suosikeista.

Louis Roederer Vintage Champagne Brut 2012
70% pinot noir, 30% chardonnay, 10g dosage

Illan kolmas viini oli Louis Roederer, jonka valitsin esimerkkinä reduktiivisesta tyylistä. Toisin sanoen shamppanjaa on joka valmistusvaiheessa suojeltu hapen vaikutukselta, ja talon tyyliin kuuluu myös malolaktisen konversion (viinin terävien omenahappojen muuntuminen pehmeämmiksi maitohapoiksi) estäminen. Viinissä olikin hyvin rapsakka happorakenne, jota oli tasapainotettu hitusen korkeammalla dosagella.

Reduktiivinen fiilis oli varsin voimakas, sain itse heti vahvana raapaistun tulitikun tuoksua ja asiasta keskustellessa osa koki tämän popkornimaisena, paahtuneena fiiliksenä. Myös vinkeää marsipaania! Roedererissa oli illan viineistä eniten kuplia, ja ne myös säilyivät lasissa hyvin. Reduktiivinen fiilis jakoi mielipiteitä, eikä tämä viini ollut kenenkään ykkössuosikki.

Charles Heidsieck Vintage Champagne Brut 2012
60% pinot noir, 40% chardonnay, 8g dosage

Charles Heidsieck toimi esimerkkinä oksidoituneemmasta tyylistä. Talon tyyliin kuulu non vintage -shamppanjoissa käyttää erityisen paljon ja tavallista vanhempia reserviviinejä, joten oli hauska päästä kokemaan miten tyyli näkyy vintageshamppanjassa.

Viinissä olikin selvästi aikaisempia kehittyneempi tunnelma ja paljon ruskeita, syksyisiä sävyjä: maatuvia lehtiä, pähkinöitä ja paahdettua sokeria. Viinissä oli myös kolhiintuneen ja vähän käyneen omenan aromia. Erittäin kompleksi viini, joka runsaudestaan huolimatta oli hyvin raikas. Illan arvokkain viini, joka kyllä nousikin yhdeksi suosikeista.

Philipponnat Blanc de Noirs Champagne Extra-Brut 2012
100% pinot noir, 5g dosage

Illan päätti pinot noirista valmistettu Philipponnatin blanc de noirs. Pohjaviiniä on osittain kypsytetty tammessa, ja myös malolaktinen käyminen on sallittu. Varmaankin osittain tästä johtuen matalampi sokeripitoisuus ei tuntunut liian brutaalilta, vaan viini säilytti hienosti tasapainonsa. Blanc de noirsille tyypilliseen tapaan tämäkin viini oli varsin maskuliininen ja harteikas.

Tuoksussa ja maussa oli kypsää sitruksisuutta sekä hieman hentoja metsämarjoja, sekä etenkin jälkimaussa tammen mausteisuutta. Tammi nousi esiin myös viinin suutuntumassa. Mukavan runsas päätös illalle. Viini oli mukavan persoonallinen, ja tuntui maistuvan hyvin kaikille osallistujille.

Ihan mieletön setti maisteltavana, tällaisten iltojen jälkeen on kyllä onnellinen ja kiitollinen siitä että tällaista pääsee tekemään ns. opiskelun puitteissa!

Kulttuuri Ruoka ja juoma