Perjantaipullo: Jean Loron Beaujolais-Villages 2019

Tällä viikolla maistetaan nuorekas erikoisuus Beaujolais’n alueelta Ranskasta.

Beaujolais Noveau on gamay-rypäleestä uuden sadon punaviini, joka tulee myyntiin aina marraskuun kolmantena torstaina. Todella nopeaa toimintaa siis – sato on korjattu syyskuussa! Viinit ovat kepeitä ja mehumaisen hedelmäisiä, ja tarkoitettu juotavaksi muutaman kuukauden sisällä pullotuksesta. Beaujolais on vähän kuin uuteen perunaan verrattava sesonkiherkku.

Le Beaujolais Nouveau est Arrive!

Viini valmistetaan hiilidioksidikäymisellä (maceration carbonique) eli rypäleet lastataan kokonaisina terttuina syvään käymisastiaan, jolloin alimmaiset marjat murskaantuvat ja alkavat käymään. Käymisestä vapautuva hiilidioksidi täyttää tankin, jolloin kokonaisena säilyneet marjat aloittavat käymisen kuoriensa sisällä. Niihin ei imeydy tanniinia kuorista, ja maku säilyy erittäin marjaisena. Tyypillisiä hiilidioksidikäymisen makuja ovat mansikka, vadelma, kirsch, banaani, purukumi (hubbabubba, ei Jenkki spearmint!) ja kaneli.

Vuosi 2019 on ollut Beaujolais’n alueella haastava, koska siellä on ollut rajuja raekuuroja jotka ovat tuhonneet osan rypäleistä, ja lisäksi elokuussa oli jopa 40 asteen helteitä. Sato jäi noin puoleen edellisvuodesta, mutta laatu on ollut keskimääräistä parempi. Alkon valikoimaan saatiin tänä vuonna kaksi beaujolais’ta, joista valitsin Jean Loron Beaujolais-Villagen.

Viini on liilaan taittava ja intensiivisen värinen. Ensinuuhkaisulla se on yllättävän ”viinimäinen”, puuttuu beaujolais’lle ominainen mehumaisuus ja banaani. Tuoksussa on vadelmaa, mustikkaa ja kirsikkaa. Maku on kuiva, keskihapokas ja yllättävän tanniininen – yleensä beaujolais on äärimmäisen kepeää, mutta tässä on selvästi suuta kuivattavia parkkihappoja. Vähän petyin tähän, kun odotuksena oli purkkainen mehupommi! Kyseessä ei ollut ollenkaan lajityypillinen viini. Viininä ihan jees, hyvin simppeli, ei herätä suuria tunteita suuntaan eikä toiseen.

Nämä maistelunihan löytyvät Instagramista videomuodossa nimimerkillä @riikkajv ja hashtageilla #korkinpäällä ja #perjantaipullo 😉

Tämmöisen kepeän ja marjaisen viinin kanssa sopii kepeä, simppeli ruokakin, esimerkiksi kasvisruoat, piirakat ja vaaleat juustot. Netissä vinkattiin beaujolais’ta myös joulupöytään sopivaksi.

Viini on Alkon valikoimassa, ja hintaa sillä on 11,89€

Kulttuuri Ruoka ja juoma Ajattelin tänään

Pelkoa ja inhoa ennen WSET-tenttiä

Nyt on iskenyt viimehetken tenttijännitys päälle. WSET Level 3 -tentti on siis tämän viikon torstaina, viimeinen luento oli kaksi viikkoa sitten ja tämän väliin jäävän ajan olen parhaani mukaan päntännyt, piirtänyt karttoja ja tehnyt kurssikirjasta ja netistä löytyneitä mallitenttejä.

Kylmä hiki nousee pintaan.

Tentti on kaksiosainen, ensin maistetaan ja kuvaillaan sokkona kaksi viiniä, joista pitää molemmista arvioida väriä, tuoksua, makua, laatua ja ikääntymispotentiaalia. Tämän jälkeen on teoriaosuus, jossa on 50 monivalintakysymystä ja esseekysymyksiä 100 pisteen edestä. Koko homma englanniksi.

Viininviljely, valmistus ja laajat kokonaisuudet mulla on hyvin hallussa, enkä maistelukokeestakaan ole erityisen huolissani. Mutta nyt ahdistaa kaikki nuo pienet nippelitiedot ja nimet, jotka eivät tahdo pysyä päässä mitenkään. Olen aina ollut huono vuosiluvuissa ja yksityiskohdissa.

”Nimeä kaksi tärkeää kylää Côte de Nuits’sa ja kaksi Côte de Beaunessa” – apua! Molemmat ovat Burgundissa Côte d’Orissa, mutta oliko Chassagne-Montrachet jommassakummassa? Pommard ja Pomerol menevät iloisesti sekaisin, toinen on Bordeaux’ssa ja toinen Burgundissa. Osaanko edes kirjoittaa yhtään nimeä oikein? Minne päin tulee mikäkin väkänen?

”Kuvaile viiniä, joka on tuotettu Weinviertel DAC’ssa” – ei hajuakaan missä tämä on, eikä siitä tuotetaanko siellä punaista vai valkoista.

”Listaa erot Chianti Classico Riservan ja Brunello di Montalcinon välillä” – öö, öö, molemmissa on sangiovesea, mutta kuinka paljon? Toisessa varmaan enemmän? Brunelloa kypsytetään aika kauan, mutta niin myös kaikkia Riservoja, nyt pitäisi muistaa vielä kauanko piti olla tammessa ja kauanko pullossa.

Toivon ja rukoilen, että esseissä on enemmän laajoihin kokonaisuuksiin liittyviä kysymyksiä. Olo on kuin ylioppilaskirjoituksiin lukiessa, sillä erolla että yo-kokeen uusii halvemmalla.

Keksiikö joku näppärän muistisäännön litanialle Gevrey-Chambertin, Morey-St-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosge-Romanee, Flagey-Echezeaux (miten lausutaan???), Nuits-St-Georges? Viime hetken ulkolukuvinkkejä otetaan vastaan!

Kulttuuri Ajattelin tänään