Perjantaipullo: That’s Neiss Pink Riesling

Perjantaipullo on somessa pöhinää aiheuttanut ja useista Alkoista jo loppunut viinijuoma, That’s Neiss Pink Riesling. Tämä viini maistettiinkin keskiviikkona Viinilehden Facebook-livessä, jossa mukana oli idean isä, Tuomas Meriluoto MW. Tarina varmaan onkin monelle tuttu mm. Ilta-Sanomien kirjoittamasta artikkelista.

Kyseessä on siis roseeviiniä muistuttava viinijuoma, johon on käytetty pohjana saksalaista riesling-valkoviiniä. Sekaan on lisätty vajaat 3% pinot noir -punaviiniä ja hieman vettä. Saksan viinilainsäädäntö ei tunnista valko- ja punaviinin sekoitusta viiniksi, ja sen vuoksi juomaan on pitänyt lisätä tuo vesitilkka ja nimetä se viinijuomaksi. Itse asiassa Euroopan alueella Champagne on ainoa apellaatio, jossa valkkarin ja punaviinin sekoittaminen on sallittua. Roseeviinien valmistuksesta voit lukea lisää tästä vanhemmasta postauksestani.

Otin itse varaslähdön Viinilehden tastingiin, ja maistoin viinin etukäteen. Yleensä käytän maistamiseen aina samaa lasia, eli Riedel Ouverture -punaviinilasia. Nyt Riedelit olivat kuitenkin pesussa, joten maistelin poikkeuksellisesti vanhasta, ehkä Ikeasta joskus hankitusta peruslasista. Myöhemmin, kun osallistuin tastingiin, sain taas Riedelin käyttööni, ja makukokemus olikin hyvin erilainen! Joka kerta yllättää, miten paljon lasin muoto vaikuttaa sekä tuoksuun että makuun. Niinpä päätin kuvata tastingvideonkin maistaen kahdesta eri lasista. Video löytyy täältä Instagramin IGTV:stä ja tekstitettynä Stoorien kohokohdista.

Lasit ovat keskenään samaa kokoluokkaa ja pohjaltaan saman muotoisia, eli sama määrä viiniä altistuu vastaavalle määrälle happea. Riedelin lasin malja on pari senttiä korkeampi ja kapenee voimakkaammin kuin peruslasin malja. Riedel on myös ohuempaa lasia.
Peruslasista viinin tuoksuprofiili oli kypsä ja makea. Akaasiahunajaa, seljankukkaa ja hyvin kypsää, jopa kuivattua aprikoosia. Myös hyvin kypsä päärynää, tai jopa päärynäkarkkia (vihreä aakkonen!), punaista omenaa ja mansikkahilloa. Tuoksu on erittäin rieslingmäinen.

Riedelistä tuoksuprofiili on raikkaampi ja happamampi. Siinä on sitruunankuorta, vihreää omenaa ja päärynää, sekä häivähdys metsämansikkaa. Hunajaisuus hävisi kokonaan, ja aprikoosi jäi taka-alalle.

Pink Rieslingissä on sokeria 9g/l eli saksalaisittain se olisi hapokkuutensa ansiosta kuiva (trocken). Peruslasista juotuna yleisfiilis on makeampi: sokkona olisin sanonut, että juoma on puolikuiva. Ja itse asiassa myös Alko on luokitellut tämän puolikuivaksi. Kun vaihdoin Riedeliin, kokonaisuus muuttui kuivemman ja hapokkaamman tuntuiseksi. Molempien lasien kohdalla tuoksu ja maku kohtaavat – peruslasissa makea, hunajainen ja hedelmäinen, Riedelissä raikkaamman omenainen ja hapokas.

Alko kuvailee viinijuomaa mineraaliseksi – minä en kyllä täältä löytänyt mitään mineraalisuuteen viittaavaa.

Maistuuko tämä sitten roseeviiniltä? No eipä oikeastaan, eikä ilmeisesti ole tarkoituskaan. Väriltään viini muistuttaa erehdyttävästi Etelä-Ranskan roseita (ja muutenkin vertaan roseeviinejä usein Provencen alueen roseeviineihin, koska kyseinen viinityyli on maailmalla hyvin kopioitu, ja Provencen roseita pidetään muutenkin yleisesti laaturoseiden esikuvana). Siihen samankaltaisuudet jäävätkin. Makuprofiili on erittäin rieslingmäinen, ja pinot noirin aromeita saa hakemalla hakea. Onhan pinot noirin pitoisuus tässä varsin pieni. Hentoa, makeaa mansikkaisuutta on havaittavissa. Ihan hyvä perus-risukka 🙂 Hänelle, joka haluaa juoda pinkkiä viiniä, mutta ei pidä roseesta tai täysin kuivasta viinistä.

That’s Neiss Pink Riesling on Alkon tilausvalikoimassa, ja hintaa sillä on 13,89€

*Korjattu 2.6.2020: Juoma on tilausvalikoiman tuote, eikä vakiovalikoiman kuten aiemmin virheellisesti kirjoitin

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
  1. Lopussa on virhe, tää ei kuulu alkon vakiovalikoimaan vaan näyttää olevan tilausvalikoiman kamaa 🙂

    1. Niinpä näyttääkin olevan, kiitos tarkkasilmäisestä huomiosta! Korjaan tämän tekstiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *