Perjantaipullo: Tommasi Crearo 2014
Oikein hyvää uutta vuosikymmentä vielä kerran kaikille lukijoille! Korkin päällä ei vietä tipatonta tammikuuta, vaan jatkaa joulutauon jälkeen Perjantaipullo-sarjaa. Palataan viime vuoden tunnelmiin sen verran, että korkkasin tälle viikolle marraskuussa valitun Viinilehden vuoden punaviinin, Tommasi Crearo 2014. Tommasin viinitalo on varmasti monelle viininystävälle tuttu, kyseessä on nimittäin suureksi kasvanut perheyritys joka viljelee viiniä useilla eri alueilla ympäri Italiaa. Juuret ovat Veneton alueella, jossa Crearokin on tuotettu.
Viiniin on käytetty alueelle hyvin tyypillistä corvina veronese -rypälettä, hieman vähemmän tunnettua oseletaa, ja Ranskasta kotoisin olevaa cabernet francia. Cabernet francin vuoksi viini ei ole saanut DOC/DOCG-merkintää, vaan se on IGT. Tuottaja itse kutsuu viiniä ”super-venetolaiseksi” viitaten siis Toscanassa niin sanotuista kansainvälisistä rypäleistä valmistettuihin super-toscanalaisiin. Viiniä on kypsytetty ensin ranskalaisissa 500 litran tammitynnyreissä kuuden kuukauden ajan, ja sen jälkeen valtavissa slovenialaisissa 65 hehtolitran tammitynnyreissä vuoden ajan.
Viini on väriltään kauniin rubiininpunainen ja aavistuksen läpikuultava. Tuoksussa on kypsiä punaisia marjoja, itse sain siitä karpaloa, puolukkaa ja punaherukkaa. Tuottaja itse lupaa kirsikkaa, ehkäpä tästä voisi sitäkin haeskella. Marjojen ohella syvyyttä tuo hienostunut, pehmeä nahkaisuus ja hento mausteisuus, neilikkaa ja aavistuksen myös kanelia. Tuoksussa on myös savuisuutta tai tupakkaisuutta ja rustiikki, maanläheinen vivahde joka tuo mieleen maatuvat lehdet.
Maku toistaa tuoksun aromit, marjaisuus on hyvin kypsää ja tuo mieleen jopa karpalo- tai puolukkahillon, vaikka viini on kuiva. Tanniinit tuntuvat mukavan silkkisinä. Suutuntumaa raikastaa hyvä hapokkuus, joka nostaa veden kielelle. Mausteisuus ja nahkaisuus tuntuvat maussa voimakkaammin kuin tuoksussa. Jälkimaku on pitkä, ja kehittyy suussa päättyen kuivattujen viikunoiden aromeihin. Kokonaisuus on elegantti ja erittäin hyvin tasapainossa.
Crearo on ruokaviininä varsin monipuolinen, koska siinä on pituutta ja intensiivisyyttä joka kestää punaisen lihan, jopa lampaan tai kauriin, mutta myös notkeutta ja kepeyttä jonka ansiosta se maistuu myös sellaisenaan. Hapokkuuden ja mehevyyden ansiosta tämä varmasti kestäisi myös tomaatin, joka on aika armoton viinille. Tätä kirjoittaessa napsin viinin kanssa Chaumes-juustoa, ja nekin maistuvat ihan mainiolta yhdessä.
Kuvauksesta saattaa paistaa läpi, että tykkäsin tästä viinistä ihan hirveästi. Viinilehti osui tänä vuonna nappiin! Veneton alueen viinit muutenkin ovat usein oikein tasapainoisia ja suunmukaisia. Pidän corvina veronesen mehevästä hapokkuudesta, ja viinit ovat tyylikkään kevyesti tammitettuja niin, että tammen mausteisuus tukee rypäleiden makuja eikä jyrää niitä alleen. Perus-valpolicelloista löytyy paljon hyvän hinta-laatu-suhteen viinejä kevyemmille ruoille.
Tommasi Crearosta on nyt Alkon valikoimassa vuosikerta 2016, ja hintaa sillä on 19,99€. Videoarvio löytyy tuttuun tapaan Instagramista @riikkajv
Ensi viikolla on luvassa leikkimielinem perjantaipullo-special, nimittäin Alkolla on ollut tapana julkistaa 10.1. edellisvuoden myydyimmät juomat. Olen tulkinnut kristallipalloani, ja ennustanut myydyimmän punkun ja valkkarin. Maistan ne ensi torstaina Instagramissa, perjantaina (mikäli Alko pysyy aiempien vuosien aikataulussaan) nähdään osuiko veikkaukseni oikeaan!