Rypäleet aasta ööhön: Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon. Voimakas, maailmanvalloittaja, aina tunnistettava, maailman viljellyin rypäle. Onkohan maailmassa yhtään kolkkaa, jossa cabernet sauvignonia ei viljeltäisi? Rypäle on kotoisin Ranskasta, jossa se on olennainen osa Bordeaux-blendiä, mutta viljelyalaltaan suurin tuottaja on Kiina. Ranskan jälkeen eniten cabernetia tuottavat Chile, Kalifornia ja Italia. Kalifornian Napa on Bordeaux’n ohella saanut mainetta erityisen laadukkaista caberneteista. Cabernet sauvignon on luonnossa risteytynyt sekoitus cabernet franc ja sauvignon blanc -rypäleitä, josta kertoo nimikin.

Cabernet sauvignonilla on kaksi selkeää etua, joiden takia se on noussut viljelijöiden suosioon: Se on varsin helppo kasvatettava, ja terroirista sekä valmistusmenetelmästä riippumatta maistuu aina itseltään. Cabernetille on tyypillistä hyvin selkeä mustaherukan tuoksu, minttu tai eukalyptus, voimakkaat tanniinit ja iän myötä lyijykynän tai sikarilaatikon aromit. Se on lämpimähkön ilmaston rypäle, Bordeaux’ssa on viileämpinä vuosina hankaluuksia saada cabernet kypsymään kunnolla, ja siksi se saakin Bordeaux’ssa lämpimimmät palstat, joissa on soramaata. Alikypsä cabernet maistuu vihreältä paprikalta.
Klassiseen Bordeaux-blendiin kuuluu cabernet sauvignonin lisäksi cabernet franc ja merlot. Blendin tarkoituksena on tasapainottaa viiniä: Pelkkä cabernet sauvignon viileähkössä ilmastossa voi olla viininä kova ja kömpelö, ja se hyötyy mehevän pehmeästä merlot’sta ja cabernet francin makeasta vadelmaisuudesta. Aikanaan Bordeaux’ssa on käytetty myös syrahia blendirypäleenä, nykyään ei, mutta Australiassa cabernet-shiraz-blendit ovat suhteellisen yleisiä. Uudessa maailmassa cabernet sauvignon on usein yhden rypäleen viini, mutta sitä myös blendataan milteinpä kaikkiin mahdollisiin punaisiin rypäleisiin.

Minäkin olen Perjantaipullo-sarjassa esitellyt pari 15 euron cabernet sauvignonia: Omassa hintaluokassaan mahtavan hyvän chileläisen Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignonin ja bordeaux’laisen Château Bonnin Pichonin, jossa on lisäksi merlot’a ja cabernet francia. Bordeaux’n premier grand cru classè -tason tuottajilta löytyy Alkon valikoimasta mm. puolentoista tonnin Château Latour 1990, 800 euron hintainen Château Haut-Brion 2016 sekä neljänsadan euron Château Margaux 2013. Ihan vain muutamia poimiakseni. Näihin verrattuna viidenkympin Le Dragon de Quintus 2016 tuntuu jo varsin edulliselta! Napan tuottajilta poimin tähän tyrkylle itseäni kiinnostavat Stag’s Leap Artemis Cabernet Sauvignonin, jossa myös malbecia ja merlot’a, sekä arvokkaamman Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignonin.