Viinivinkit pääsiäisaterialle
Ruoan ja viinin yhdistämisessä keskitytään usein siihen, minkä lihan kanssa mikäkin viini sopii. Mutta itse asiassa lihaa enemmän viinivalintaan vaikuttaa lihan kypsyys ja maustaminen / lisukkeet. Reippaasti roseeksi jätetty liha kestää punaviinin rotevatkin tanniinit. Kypsä liha puolestaan maistuu pehmeämmän punkun kanssa. Karitsalle kannattaa valita hieman herkemmän makuprofiilin viini kuin voimakkaamman makuiselle lampaalle.
Suola ja rasva ovat viinin ystäviä, sokeri ja tuliset mausteet tuovat haastetta sopivan juoman etsimiseen. Ruoan makeus korostaa viinin kitkeryyttä, ja voi saada kuivan viinin maistumaan metalliselta. Chili puolestaan korostaa alkoholin polttavaa tuntua – jotkut tykkäävät alkoholin ja tulisuuden yhdistelmästä, mutta usein viinivalinta pyritään tekemään niin että se ennemminkin pehmentäisi chilin potkua.

Jos tarjoat pääsiäispöydässä roseeksi kypsennettyä lammasta, esimerkiksi karetta tai paahtopaistia, saa viinissä olla voimaa ja täyteläisyyttä. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi cabernet sauvignon tai siitä tehdyt Bordeaux-blendit, espanjalainen tempranillo, tai syrah/shiraz joko Rhônesta tai Australiasta. Blogissakin esittelemäni Tarapaca Gran Reserva on loistava ja hyvän hinta-laatu-suhteen cabernet sauvignon Chilestä. Tempranilloja tehdään Riojan ja Ribera del Dueron alueilla – kehittyneemmän viinin ystävä valitsee reservan tai gran reservan, kuten Coto de Imaz ja Faustino I. Omasta pöydästäni löytyy tänä vuonna nuorekkaampi Malasenda Roble 2018 (tuote saatu maahantuojalta). Italiasta nappaisin pöytään brunello di montalcinoa.
Villinä korttina voi kokeilla myös Lähi-Idän viinejä. Esimerkiksi libanonilaisen kulttituottaja Chateau Musarin viinejä löytyy Alkosta useammassa eri hintaluokassa, edullisin on Chateau Musar Jeune 2017 ja arvokkaampana löytyy mm. 1,5l magnum-kokoinen, jo ikää saanut Chateau Musar Magnum 2007. Ota harkintaan myös israelilainen Galil, jolta Alkosta löytyy sekä shirazia että cabernet sauvignonia.

Jos pääsiäisaterian kruunaa kypsä lammas, esimerkiksi lampaanviulun tai lammaspadan muodossa, viiniksi kannattaa valita keskitäyteläinen ja matalampitanniininen viini. Rhônen alueella tehdään myös kepeämpiä punkkuja, hyvänä esimerkkinä biodynaaminen Lunar Apoge Côtes du Rhône 2018. Ranskasta voi kokeilla myös Bourgognen alueen pinot noiria – pieni hintavaroitus, näistä saa pulittaa useamman kympin. Uuden maailman pinot noirit ovat usein huomattavasti edullisempia, ja tyyliltään helpommin lähestyttäviä.
Myös monet italialaiset kevyet viinit sopivat hyvin lampaan kanssa. Pohjois-Italian barbera on yksi hyvä vaihtoehto, myös valpolicella tai kevyempi chianti sopii mainiosti lampaalle. Mikäli haluaa kuitenkin juomaltaan täyteläisyyttä, voi kokeilla kevyemmän tyylin amaronea Alkon ”mehevä & hilloinen” -makutyypistä.
Mikäli lampaassa on kunnolla mausteisuutta tai jopa tulisuutta Lähi-Idän tai Aasian hengessä, voi mausteisuutta joko pehmentää tai alleviivata viinivalinnalla. Lempeä viinivalinta on matalatanniininen ja hieman jäännössokeria sisältävä viini, kuten italialainen apassimento. Myös tämän viikon tulevaa perjantaipulloa Jam Shed Shirazia kannattaa kokeilla – tosin sillä varoituksella, että en ole itsekään vielä sitä maistanut! Paperilla australialaisen, reilusti sokeria sisältävän viinin pitäisi sopia lampaan seuraan.

Mikäli tulisuutta ja alkoholin potkua haluaa korostaa, luontevin valinta on täyteläinen shiraz tai GSM-blendi Australiasta. Blogissa aiemmin esittelemäni Miss Harry tai possunkuvalla hämäävä The Hedonist Shiraz 2017 ovat molemmat tähän soveltuvia vaihtoehtoja. Muuten valitse mikä tahansa roseeksi jätetylle lampaalle suosittelemani viini.
Entäs jos pääruokana onkin kanaa? Kokonaisena paahdetulle broilerille luontevin valinta on kermainen, tammitettu chardonnay joko Ranskan Burgundista tai Yhdysvalloista. Kendall Jackson on loistava, Burgundista löytyy paksumman lompakon vaihtoehtoja. Myös viognier toimii, jos viiniltään haluaa hieman alkoholin potkua ja matalaa hapokkuutta. Kanan kanssa voi hyvin tarjota myös kevyempiä punaviinejä, lähtisin pinot noir -linjalle. Myös muut kypsän lampaan makuparit menevät broilerin kanssa.

Vegeherkkujen ja viinin yhdistäminen ei ihan osu omaan osaamisalueeseeni. Mikäli pääsiäispöydässäsi on kasvisruokaa, Master of Wine Tuomas Meriluodon insta-stooreista löytyy ”Kasvisruoat”-kohokohdan alta useita vinkkejä erilaisten kasvisruokien ja viinin yhdistämiseen. Suosittelen tsekkaamaan!
Mitä teidän pääsiäisaterialla tarjotaan?