Lainalupauksesta asuntokaupoille

Kun olin säästänyt ASP-tilille ja ensiasuntomme alkoi olla ajankohtainen, tuntui ajatus asuntolainasta ja asunnon ostamisesta silti vielä tosi jännittävältä jutulta. Koska kyseessä oli ensiasuntoni, en oikein edes tienny,miten minun tulisi asuntolainan hakemisessa edetä ja miten uskaltaisi tehdä jostakin asunnosta tarjouksen.

 Pidän tällaisia ajatuksia tosi luonnollisena, koska olin uudessa tilanteessa ja kyseessä oli elämäni suurin ostos! Lainalupauksen hakeminen ja asuntolainan saaminen kävi kuitenkin helposti ja koko prosessi asunnon ostamisen osalta sujui tosi sujuvasti. Tässä postauksessa kerron niistä lainannostamiseen ja asuntoon liittyvistä rahaan liittyvistä kysymyksistä, joita itse pohdin: Miten lainalupausta haetaan ja miten asuntolainatarjousta voi kilpailutta? Mitä lainaneuvotteluja varten pitää tietää ja mitä kannattaa pohtia päätöksiä tehdessä? Miten voi arvioida, millaisen asuntolainan voi ottaa ja milllaisen asuntotarjous kannattaa tehdä? Laitan postaukseen myös hyödyllisiä linkkejä liittyen lainan hakemiseen ja asuntotarjouksen tekemiseen liittyen, joita olemme itse hyödyntäneet näitä kysymyksiä puntaroidessamme.

Hae ensin lainalupaus.Voit täyttää lainahakemuksen netissä.

Ennen kuin voit tehdä asunnosta tarjouksen, on hyvä olla pankin lainalupaus. Lainalupauksia kannattaa toki kilpailuttaa täyttämällä asuntolainahakemuksen useampaan pankkiin, mutta usein omasta pankista tulisi saada paras tarjous. Vinkkinä, että pankkien lisäksi myös Hyposta voi saada kilpailukykyisen lainatarjouksen, etenkin jos et ole ostamassa ensiasuntoa ASP-lainalla.

Linkki Suomen hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon sivuile, joka myös tarjoaa asuntolainoja

Miten lainahakemus tehdään ja mitä tulee tietää? Netissä on helppo täyttää lainahakemus, jonka pohjalta käydään lainaneuvottelut. Lainahakemusta varten tarvitset lähinnä omat tulotietosi, tiedot muusta varallisuudestasi ja käsityksen omista menoistasi. Kun olet täyttänyt lainahakemuksen, pankista ollaan sinuun yhteydessä varsinaista lainaneuvottelua varten, jolloin sinulle voidaan myöntää lupaus asuntolainasta.

Mitä lainaneuvottelussa tulee tietää? Lainalupauksen saaminen ei edellytä sitä, että tiedät tarkalleen, koska asunnon löydät tai tarkkaa asunnon hintaakaan. Lainalupaus on yleensä voimassa puoli vuotta ja tarvittaessa sille usein saa jatkoa. Jo ennen lainahakemuksen täyttämistä on kuitenkin hyvä olla käsitys siitä, millaista, eli minkäkokoista, miltä alueelta  ja etenkin minkähintaista asuntoa, olet ostamassa. Ja jos olet ostamassa asuntoa puolison kanssa, haetteko yhteistä vai omia lainoja. Yleensä neuvotteluissa käydään läpi ne tiedot, jotka olet täyttänyt lainahakemukseen: työtilanteesi ja tulosi, varallisuutesi. Pankeilla on hyviä ohjenuoria siitä, millaiset asuntomenot eli minkäsuuruiseen lainaan ja asuntoon voisi olla enimmillään varaa.

asuntolaina kilpailuttaminen

Lainalupauksen saaminen ei edellytä sitä, että tiedät tarkalleen, koska asunnon löydät tai tarkkaa asunnon hintaakaan. Lainalupaus on yleensä voimassa puoli vuotta ja tarvittaessa sille usein saa jatkoa. Jo ennen lainahakemuksen täyttämistä on kuitenkin hyvä olla käsitys siitä, millaista, eli minkäkokoista, miltä alueelta  ja etenkin minkähintaista asuntoa, olet ostamassa.

Linkki yhteen lainalaskuriin (Nordea), jolla voit karkeasti arvioida sinun varallisuuteesi sopivan asunnon hintaa

Linkki yhteen asuntolainalaskuriin (OP), jolla voit arvioida lainan kuukausierää erisuuruisilla ja eripituisilla laina-ajoila

Tässä laskuri, jonka avulla voit arvioida omia tulojasi ja menojasi (Hypo) ja arvioida, minkä suuruista lainaa pystyisit maksamaan

Lainaneuvottelut ja mitä kannattaa miettiä päätöksiä tehdessä

Lainaneuvotteluissa sinä voit myös kysyä! Lainaneuvotteluja varten kannattaa miettiä valmiiksi kysmyksiä, jos jotakin ei ole ymmärtänyt, ja millaista laina-aikaa toivoo, millaista, minkähntaista asuntoa on ostamassa ja mahdollisesti kenen kanssa. Muista, että lainan voi aina maksaa nopeammin pois, mutta pidempi laina-aika tuo joustoa ja minulle myös turvaa, kun kaikki rahani eivät mene samaan sjoitukseen eli asuntoon.  Jos sinulla on ASP-tili, ja aiot nostaa ASP-lainan, käy se yleensä aika yksinkertaisesti.

Tästä voit lukea edellisen postaukseni ASP-tilistä.

Varaudu myös siihen, että sinulle tullaan tarjoamaan erilaisia korkosuojia, ja mieti omaa riskinsietokykyäsi ja laske oletko sellaisesta kiinnostunut. Muista myös ASP-lainaan kuuluva korkokatto ensimmäisille vuosille. Kuten muissakin asioissa: ole perillä, mistä palvelusta maksat ja kuinka paljon: jos olet kiinnostunut korkosuojasta, laske, mitä sen hinta sinnulle kustantaa.

Varaudu myös siihen, että sinulle tullaan tarjoamaan erilaisia korkosuojia, ja mieti omaa riskinsietokykyäsi ja laske oletko sellaisesta kiinnostunut.

Välittäjä auttoi tarjouksen tekemisessä. Asuntokaupat pankissa oli simppeli toimenpide.

Meillä oli tosi ammattitaiotinen välittäjä, ja hän hoiti kaikki ilmoitukset ja paperit asunnon ostamista varten valmiiksi. Minua yllätti, miten paljon välittäjä auttoi koko prosessissa. Meille hänen kauttaan tuntui myös helpommalta kommunikointi asunnon edeltävien omistajien kanssa, vaikka mitään ongelmia ei olutkaan. Kehotan kyllä huomioimaan, että jos asioi suoraan asunnon omistajan kanssa, niin täytyy olla itse paljon tarkempi ja käyttää enemmän aikaa.

Kehotan kyllä huomioimaan, että jos asioi suoraan asunnon omistajan kanssa, niin täytyy olla itse paljon tarkempi ja käyttää enemmän aikaa.

Välittäjä laati meille asuntotarjouksen valmiiksi niillä ehdoilla, jotka olimme sille asettaneet, ja hyväksyimme sen molemmat netissä, jolloin se lähti eteenpäin. Kun asunnon edeltävä omistaja oli hyväksynyt tarjouksen, välittäjä sopi meille ajan pankkiin ensikauppaa ja myöhemmin lopullista asuntokauppaa ja asuntolainan nostamista varten. Asuntokaupat pankissa onli tosi nopea ja simppeli toimenpide. Henkilöllisyystodistus riittää omaan pankkiin.

asuntolainan kilpailuttaminen

Teimmekö hyvät asuntokaupat?

Kun meille asunnon etsiminen ja ostaminen oli ajankohtaista, järjestettiin näytöt yksityisnäyttöinä, mikä helpotti meidän prosessia kyllä tosi paljon. Ennen näytön sopimista välittäjän kanssa pyysimme nähtäväksi asunnon papereita, mm isännöitsijätodistuksen, jotta näkisimme, että taloyhtiöllä ei olisi liikaa velkaa ja isot remontit olisi tehty eikä isompia suunnitteilla. Näin siis yritimme varmistaa, ettei tulisi yllättäviä kustannuksia lähivuosina.

Vastausta siihen, teimmekö hyvät asuntokaupathan ei kukaan tiedä. Mutta uskomme niin. Olimme vertailleet asuntojen neliöhintoja, ja laskeskelleet, millaisen asunnon vosimme kultakin alueelta saada. Ajattelimme myös, että emme todennäköisesti asu ensiasunnossamme loppuelämäämme, joten halusimme löytää asunnon alueelta, joka todennäköisesti säilyttäisi arvonsa ja olisi myös helppo saada eteenpäin.

Tästä linkistä pääset selaaman toteutuneita asuntokauppoja (pois lukien uudiskohteet) joilla voit laskea neliöhintaa alueella, ja katsoa, mitä asunnoista on tarjottu

Tästä voit arvioida asuntosi arvoa

lainalaskuri

Olemme vihtyneet kodissamme tosi hvyin. Ja se on kuitenkin kaikkein tärkeintä, koska kyse on ennen kaikkea kodistamme.

Olemme vihtyneet kodissamme tosi hvyin. Ja se on kuitenkin kaikkein tärkeintä, koska kyse on ennen kaikkea kodistamme. Siihen, miten me löysimme oman unelmiemme asunnon ja millainen meidän eka oma koti on, palaan toisessa postauksessa!

Lue myös

Uusi koti ja ensiasunnon ostaminen

ASP-tili ja asuntosäästäminen

Näin säästän kuukausimenoissani

Muistathan, että kerron vain omista kokemuksistani ilman minkäänlaista alan koulutusta tai pätevyyttä ketään neuvomaan. En halua ohjeistaa ketään, mutta toivon, että postauksesta on apua, jos oma ensiasunto on sinulle haaveissa, mutta lainannostamiseen ja asuntotarjouksen tekemiseen liittyvät asiat vähän jännittää!

asuntolaina asp

Jännittääkö asuntolainan nostamiseen tai asuntotarjouksen tekemiseen liittyvät asiat?

Rakkaudella,

Ida

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *