Näin säästän kuukausimenoissani

Kaupallinen yhteistyö: liittymätarjoukset.net

Postauksessa kaupallinen yhteistölinkki liittymätarjoukset.net -siutolle. Linkki merkitty ** -merkillä

Lisäksi postauksessa Elisan mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

Minun  tuloni ovat aina jääneet alle suomalaisten keskitason. En silti koe jääneen rahan vuoksi mistään paitsi. Säästeliäs elämäntapani on mahdollistanut minulle muun muassa sen, että pystyn asumaan lähellä Helsingin keskustaa. Tässä postauksessa kerron, mitkä ovat olleet minun tapani säästää kuukausimenoissani.

Miksi säästän?

Haluan säästää, koska näen sen mahdollistavan minulle asioita nyt ja tulevaisuudessa. Lyhyemmällä tähtäimellä säästän esimerkiksi minun ja poikaystäväni yhteisiä lomamatkoja varten ja hieman pidemmällä omaa asuntoa varten. Ns. Puskurirahasto, eli se, ettei elä täysin ”kädestä suuhun”, tuo myös turvaa ja vapautta.

Lyhyemmällä tähtäimellä säästän esimerkiksi minun ja poikaystäväni yhteisiä lomamatkoja varten ja hieman pidemmällä omaa asuntoa varten.

Miten olen onnistunut säästämisessä?

Säästämisen tulee olla paitsi motivoivaa, myös riittävän helppoa ja rutiininomaista. Kukaan ei jaksa loputtomiin kikkailla eri niksien kanssa, ja ne vievät liikaa aikaa muulta elämässä. Tämä postauksen tarkoituksena on antaa sinulle yksinkertaisia ja konkreettisia neuvoja, joilla pystyt karsimaan kuluissa ja säästämään vuosi- ja kuukausitasolla. En ole alan asiantuntija, tai ammatillisesti pätevä antamaan neuvoja raha-asioissa.

Kukaan ei jaksa loputtomiin kikkailla eri niksien kanssa, ja ne vievät liikaa aikaa muulta elämässä. Tämä postauksen tarkoituksena on antaa sinulle yksinkertaisia ja konkreettisia neuvoja, joilla pystyt karsimaan kuluissa ja säästämään vuosi- ja kuukausitasolla.

Kerron minun keinoistani säästää arjessa, jossa perusperiaatteena on ollut säännöllisten kulujen minimoiminen. Siinä olen onnistunut toistaiseksi melko stressittömästi näiden periaatteiden avulla, jotka ovat mahdollistaneet minulle samalla myös elämästä nauttimisen:

  • Tiedän, mihin rahani kuluvat.
  • Valitsen, mihin haluan käyttää rahaa.
  • Käytän ylimääräisen rahani asioihin, joista saan rahoilleni vastinetta ja mielihyvää.
  • Hyödynnän mahdollisuudet, kun voin maksaa vähemmän.

Alla kerron hieman tarkemmin, miten säästän näillä tavoilla säästää kuukausimenoissani. Postauksen loppuun olen myös koonnut hyviä blogeja säästämiseen ja sijoittamiseen liittyen. Löydät sieltä myös **puhelinliittymätarjouksen.

1. Tiedän, mihin käytän rahani

Tällä tarkoitan sitä, että olen tietoinen siitä, mihin minulla kuluu rahaa kuukaudessa ja suunnilleen kuinka paljon. Kehotan selaamaan välillä  omaa mobiili-/verkkopankkia muutaman kuukauden taaksepäin. Sen perusteella pystyy jo aika hyvin havainnoimaan, mihin rahat kuluvat. Ainakin Nordealla on myös ilmainen wallet-mobiilisovellus, joka lajittelee ja laskee korttiostoista automaattisesti, kuinka paljon rahaa menee kuukaudessa esimerkiksi viihteelle, ruokaan tai matkustukseen.

Kehotan selaamaan välillä  omaa mobiili-/verkkopankkia muutaman kuukauden taaksepäin. Sen perusteella pystyy jo aika hyvin havainnoimaan, mihin rahat kuluvat.

Menojani on ainakin kolmenlaisia:

  • pakolliset säännöllisiin menoihin: vuokra, ruoka, terveydenhoito, puhelinlasku jne.
  • mahdollisesti yllättäviin pakolliset menot, esimerkiksi kun joku kone hajoaa/ylimääräinen terveydenhuolto-kustannus
  • Vapaa-ajan ylimääräinen rahanmeno, joista osa on säännöllisiä, kuten kuntosalijäsenyys ja spotifypremium, ja osa vaihelevia, kuten lomamatkat, vaateostokset ja (elokuva)teatteriliput.

Loput rahat jäävät säästöön. Säästöön jäävä osuus riippuu myös tuloistani.

Ladattuani walletin yllätyin itse näistä menoistani:

  • kuinka paljon minulla menee ravintoloihin rahaa pikkusummia, vaikka en käytä alkoholia. Etenkin kesällä tapaan paljon ystäviäni kahvilassa tai terasseilla. Olen kuitenkin nauttinut niistä hetkistä, ja haluan ne säilyttää.
  • Toinen yllätys oli, miten paljon rahaa on kulunut kulkemiseen/matkustamiseen, eli ratikka-/junalippuihin, ja aion tarkkailla sitä osuutta tarkemmin, niin tiedän, olisiko kuukausilippu minulle kuitenkin järkevämpi vaihtoehto.

2. Valitsen, mihin käytän ylimääräisen rahani

Joistakin välttämättömistä menoista pystyn jonkin verran karsimaan pienemmiksi. Esimerkiksi kauppalaskuun ja puhelinlaskuuni voin vaikuttaa. *Jos epäilet, maksatko liikaa liittymästäsi, kannattaa kurkata nämä elisan tarjoukset

Ylimääräisiin vapaa-ajan menoihin vaikuttaminen on kuitenkin helpompaa kuin pakollisiin.  Tiedän, että voisin karsia edelleen menoissani, mutta en halua luopua kaikesta silloin, kun ei ole pakko. Mietin kuitenkin tarkasti, mihin haluan ylimääräisen rahani käyttää.

Tiedän, että voisin karsia edelleen menoissani, mutta en halua luopua kaikesta silloin, kun ei ole pakko. Mietin kuitenkin tarkasti, mihin haluan ylimääräisen rahani käyttää.

Minä olen valinnut käyttää ”ylimääräistä” rahaani (yksinkertaistetusti):

  • Kulttuuriin: minulla on museokortti, käyn silloin tällöin elokuvissa, joskus teatterissa ja oopperassakin.
  • Ulkona syömiseen ja kahvitteluun ystävieni kanssa.
  • Harrastuksiini,eli kuntosalijäsenyyden oikeuttaviin joogatunteihini ja käsityötarvikkeisiin. Lisäksi minulla on nyt spotify-premium musiikin kuunteluun kävelyillä, ja aikaisemmin on ollut äänikirjapalvelu.
  • Matkustelu kerran-pari vuodessa. Lisäksi teemme poikaystäväni kanssa pienempiä kotimaanreissuja.
  • Lisäksi pieniä summia menee tietysti vaateostoksiin, kosmetiikkaan, kotiin liittyviin asioihin ym, mutta ostan näitä lähinnä tarpeeseen ja vaattteita paljon kierrätettynä.

Joskus kannattaa pysähtyä miettimään, kuluttaako rahojaan niihin asioihin, joihin haluaa ja joista nauttii. Nämä ovat tietysti erilaisia asioita eri ihmisillä, ja saavatkin olla.

Joskus kannattaa pysähtyä miettimään, kuluttaako rahojaan niihin asioihin, joihin haluaa ja joista nauttii.

Joka tapauksessa pakollisten menojen ja hyvää mieltä tuovien (eli omien valintojen) ulkopuolelle jäävät menot kannattaa minusta minimoida. Olen oppinut myös huolehtimaan siitä, että en kuluta rahaa ”ajankuluksi” esimerkiksi pyörimällä (netti)kaupoissa. Minulle se ainakin nuorempana toi erilaisia ”tarpeita”. Onneksi olen nykyään laiskistunut!;)

Olen oppinut myös huolehtimaan siitä, että en kuluta rahaa ”ajankuluksi” esimerkiksi pyörimällä (netti)kaupoissa.

3. Nautin niistä asioista, joihin käytän rahaa

Säästelijäs elämätapa ei tarkoita minulle monimutkaista elämää ja kaikesta kieltäytymistä. Minun elämässäni on paljon mielihyvää tuovia asioita, ja saan iloa monista kokemuksista ja hetkistä vapaa-ajallani. Osa niistä maksaa ja osa on ilmaisia.

Kun olen säästelijäs, ja tiedän, että olen itse valinnut käyttäväni rahani vaikkapa teatteriesitykseen ja minulla on siihen varaa, teen sen hyvällä omalla tunnolla ja nautin kokemuksesta.

tiedän, että olen itse valinnut käyttäväni rahani vaikkapa teatteriesitykseen ja minulla on siihen varaa, teen sen hyvällä omalla tunnolla ja nautin kokemuksesta.

Tässä esimerkki minun elämästäni:

  • Ulkona syöminen on minulle nautinto. Teen pääsääntöisesti kotona edullista ja välillä tosi hyvääkin kotiruokaa. En käytä wolttia tai osta pikaruokaloista ”hätäisiä pakkoratkaisuja” ajanpuutteessa. Meillä ei mene ruokaa roskiin siksi, että se ehtisi vanheta.
  • Käyn kuitenkin silloin tällöin ystävien kanssa syömässä tai kaverini kanssa lateilla tai jäätelöannoksilla vaihtamassa kuulumisia ihanassa kahvilassa. Nautin niistä hetkistä, ja olen valinnut käyttää niihin rahaa. Ne ovat elämyksiä ja tärkeitä hetkiä, jotka antavat minulle paljon, ja siksi olen siitä valmis maksamaan.

4. Huolehdin, että saan parhaan hinnan

Entisenä puhelinmyyjänäkin tiedän, että esimerkiksi lehtitilaukset ja matkapuhelinliittymä kannattaa aika-ajoin tarkistaa. Muuten vanhana asiakkaana maksaa tarjouskauden jälkeen usein korkeampaa hintaa kuin uudet asiakkaat. En halua maksaa samasta palvelusta liikaa vain, koska en ole jaksa selvittää asiaa.

Entisenä puhelinmyyjänäkin tiedän, että esimerkiksi lehtitilaukset ja matkapuhelinliittymä kannattaa aika-ajoin tarkistaa.

Merkitsen tarjouskausien päättymisen tai esimerkiksi kokeilukausien päättymisen suoratoistopalveluissa kalenteriin, päätän haluanko jatkaa, ja maksanko edelleen parasta hintaa. Esimerkiksi puhelinliittymäni vaihdoin juuri.

Vertailen hintoja myös suurempien hankintojen kohdalla, ja joskus myös lykkään hankintaa esimerkiksi odottaessani tarjousta, jos tarve ei ole akuutti. Kannattaa kuitenkin huomioida, että etu on nimenomaan kuukausittain menevissä maksuissa kuten puhelinliittymissä vuositasolla suurempi.

*Elisan liittymissä ei ole koskaan sitoutumispakkoa, eli toisin kuin useammat liittymät, ne voi purkaa vaikka heti tarjousjakson päätyttyä, tai kun löydät paremman tarjouksen.

Elisan huoleton liittymät sisältävät rajattoman netin käytön, paketin mukaisen hyvän määrän puheaikaa ja viestejä ja ne kerryttävät S-bonusta. Jos et ole päivittänyt vähään aikaan matkapuhelinlittymääsi, kehotan tarkistamaan elisan ajankohtaiset tarjoukset *täältä.

Mahdollisuudet säästää ovat erilaisia eri ihmisillä ja eri elämäntilanteissa

Loputtomiin omiin menoihinsa ei voi vaikuttaa, ja toiset voivat enemmän kuin toiset. Mahdollisuuksiin säästää vaikuttavat tietysti myös tulot ja itsestä riippumattomat syyt.

Omat asumiseen liittyvät kuluni taas laskivat itsestään muun muassa kun muutin poikaystäväni kanssa yhteen, ja jaoimme vuokran ja muut asumiseen liittyvät yhteiset kulut.

Kaikkiin elämäntilanteisiin säästäminen ei sovi. Joskus tietyt elämäntilanteet edellyttävät omien menojen karsimista, kuten minulla oli väliaikaisesti opiskelijana ja sairaslomallani.

Kaikkien taas ei tarvitse tai he eivät halua säästää. Minusta ihmisten, jotka ovat saavuttaneet tai saaneet sellaisen elämäntilanteen, että heidän ei tarvitse säästää, tulisi myös nauttia rahan tuomasta vapaudesta ja elintasosta tuntematta siitä syyllisyyttä.

Valitettavasti Suomessa on myös ihmisiä, joilla on rahavaikeuksia ilman omaa syytään. He eivät pysty elämään ilman rahahuolia, koska raha ei riitä edes pakollisiin menoihin. He eivät tietysti hyödy näistä neuvoistani, koska eivät voi säästää.

Säästäminen tai mahdollisimman pienellä rahamäärällä toimeentuleminen ei ole itseisarvo tai mikään ihmisarvon mittari. Kulutustottumukset tai ihmisen varallisuus eivät määrittele missään tapauksessa ihmisen arvoa.

Suurin osa ihmisistä pystyy kuitenkin vaihtelevissa määrin vaikuttamaan omiin menoihinsa, ja harva tietoisesti haluaa maksaa esimerkiksi samasta palvelusta enemmän kuin muut.

Toivottavasti tästä postauksestani oli hyötyä sinulle, jos olet sellaisessa tilanteessa, että voit ja haluat karsia menoissasi.

Jos aihe kiinnostaa, suosittelen näitä blogeja ja podcasteja säästämisestä ja sijoittamisesta:

  • Juliaihminen blogikirjoittanut loistavan kirjan ”Kaikki rahasta”, ylellä podcasti ”melkein kaikki rahasta”
  • Hamdi Jasiminin inspiroiva ja helposti lähestyttävä sijoitusblgi Hyvän päivän varalle
  • Mimmit sijoittaa -blogi, sijoittamisesta ja sen termeistä helpostiymmärrettävästi ja pilke silmäkulmassa. Suosittelen myös podcast

Oletko jo kokeillut elisan äänikirjoja? Postaukseeni ja ilmaiseen kokeilukuukauteen pääset tästä linkistä

Yhteistyökumppanini *elisakaupan liittymätarjoukset pääset katsomaan tästä

Mitä ajatuksia postaukseni ja minun tapani säästää sinussa herättivät?

Rakkaudella,

Ida

tyo-ja-raha oma-elama raha ostokset
Kommentit (10)
  1. Olipa kiinnostavaa lukea tämä postaus – etenkin nyt, kun säästäminen on itsellenikin ajankohtaista!

    Olen kyllä jo vuosikausia laittanut rahaa säästöön tietyn summan tasaisesti joka kuukausi (tulevaisuuden asuntoa varten), mutta nyt haluaisin tulevien häiden vuoksi tehdä pieniä muutoksia arkiseen rahankäyttööni. Työskentelen Helsingin keskustassa, ja täällä on vähän liiankin hyvä tarjonta lounaspaikkojen suhteen. Näin kesällä tulee lähdettyä herkemmin työkavereiden kanssa ravintolaan lounaalle, koska on hauskaa vaihtaa kuulumisia ja viettää aikaa ulkona. Siihen kuluu kuitenkin ihan älyttömästi rahaa, kun alkaa kuukausitasolla laskemaan. Siksi aionkin nyt ennen kaikkea karsia niistä ja syödä entistä enemmän eväitä! Lopetin myös salikorttini kalliimmalla salilla ja aion siirtyä halvempaan.

    Eli samoilla linjoilla Julian kanssa – arki kutsuu…. :–D Kiitos siis hyvästä herätyksestä!

    1. Kiva kuulla Hanna, että tykkäsit!:)
      Ja noilla muutoksilla pääset varmasti jo tosi pitkälle! Salin kuukausimaksuhan on samanlainen toistuva meno kuin puhelinlaskukin, josta kertyy vuositasolla mukavat säästöt, kun ne vaihtaa edullisempaan.
      Ehkäpä sinun työpaikallasi on muitakin samassa tilanteessa olevia, joiden kanssa voisitte vaikkapa yhdessä sopia tietyt päivät viikossa, jolloin käytte yhdessä lounaalla ulkona, ja muulloin söisitte eväitä yhdessä. Jos nämä ilmat jatkuu, ehkä eväitä voisi syödä vaikka välillä myös ulkoilmasta nauttien? Nuo yhteiset lounaat ovat varmasti myös mukavia sosiaalisia tilanteita, joista ei halua jäädä paitsi, mutta uskon, että näin lomien jälkeen löytyy muitakin, jotka mielellään karsivat vähän kustannuksissa… Itse olen myös huomannut että ravintoloissa syömisestä nauttii myös enemmän, kun sitä on vähän harvemmin 🙂
      Mahdollisimman mukavaa paluuta arkeen ja kiitos kommentistasi!<3
      Ida

      1. Tuo puhelinmaksu oli kyllä myös hyvä muistutus – muistelen nimittäin, että mullakin loppuu tuo nykyinen tarjous ihan näillä näppäimillä…

        Monet työkavereistani onneksi syövät myös eväitä, joten aivan erakoksi ei tarvitse ryhtyä! Ja ulkolounaat onnistuvaat tosiaan hyvin myös esimerkiksi puistonpenkillä tai nurmella istuen :–)

        Ihanaa uutta viikkoa sinne suuntaan! <3

        1. Kannattaa kurkata nuo elisan tarjoukset! Jos et ole elisan aikaisempi asiakas, niin tuo premium huoleton ainakin on tosi hyvä tarjous. Ainakin poikaystäväni on ollut tyytyväinen, ja on kiva, kun voi käyttää nettiä myös matkoilla huolettomammin. Ja myös alle 26-vuotiaat saavat liittymän elisalta tosi hyvään hintaan 🙂
          Mutta tutkiskele rauhassa vaihtoehtoja, ja elisan liittymäthän eivät ainakaan sido mihinkään eli ne voi sitten taas vaihtaa parempaan, kun tarjous päättyy, jos parempi löytyy.
          Jos päädyt elisan liittymään, niin olisin tietysti superkiitollinen, jos tekisit sen minun postaukseni linkkien kautta 🙂
          Mukavaa viikkoa myös sinulle ja ihania työlounaspiknikejä siis teille!<3 Ihanaa, kun kommentoit!<3
          Ida

  2. Hyviä vinkkejä! Itse puhun aina säästämisen puolesta. Työskentelen itse finanssialalla ja välillä asiakkaat kummastelevat, että miksi pitäisi säästää ja monilla on käsitys, että säästämisen summa pitäisi olla iso tai että se olisi vaikeaa. Kuitenkin sekin on jotakin, jos laittaa pienen summan eri tilille/rahastoon sivuun joka kuukausi. Mukavasti alkaa pikkuhiljaa kertyä säästöjä. Se ei kuitenkaan tapahdu nopeasti, pitää olla pitkäjänteinen 🙂 Myös arjen menoja on hyvä miettiä etukäteen. Suurin säästö tulee sieltä. Itse saatan syyllistyä siihen, että kulutan rahaa illallisiin ulkona tai hetken muotivillityksiin. Pitäisi opetella pitämään pää kylmänä ja se on joskus haastavaa 😀

    1. Kiitos Johanna, onpa kiva saada kommenttia myös ammattilaiselta!:)
      Minullakin oli nuorempana myös se käsitys, että rahastoihin säästäminen olisi tosi vaikeaa tai riskialtista. Varmasti moni ei vieläkään tiedä, miten jo muutama kymppi kuukaudessa riittää hyvin ja miten helposti rahasto-osuuden ostaminen tai rahan siirtäminen korkoa tuottavalle tilille käy.
      Sijoitan kuukausittain pienen summan rahastoihin. Asp-tili on myös ensiasunnon ostoa suunnittelevalle luonteva vaihtoehto.
      Kun tulot ovat pienet, on tietysti kuukausittaiset menot pitänyt karsia riittävän pieneksi, jotta ylimääräistä rahaa yhtään jäisi säästöön/sijoitettavaksi.
      Mukavaa viikonloppua ja kiitos kommentistasi!:)
      Ida

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *