Muuminäyttely kansallismuseossa

Muumit 75 vuotta Rohkeus, rakkaus, vapaus!

Kansallismuseon Muumit 75 juhlanäyttelyn nimi Rohkeus, rakkaus, vapaus! On minusta jo ihastutava! Kävimme tietysti muumit-näyttelyssä poikaystäväni kanssa heti avajaisviikonloppuna. Vaikka olen ollut muumitfani jo lähes 30-vuotta, yllätyimme molemmat silti positiivisesti tavasta, jolla kansallismuseo oli toteuttanut muuminäyttelyn.

Vaikka olen ollut muumitfani jo lähes 30-vuotta, yllätyimme molemmat silti positiivisesti tavasta, jolla kansallismuseo oli toteuttanut muuminäyttelyn.

Suosittelin näyttelyä kohta kaksivuotiaalle kummipojalleni ja ystäväni perheelle, sekä siskolle ja vanhemmilleni. Haluan kertoa kokemukseni ja suositella Kansallismuseon muuminäyttelyä myös täällä blogissani, sillä näyttelyssä on  mahdollista vierailla  helmikuuhun saakka.

Muumit 75 kansallismuseossa
Pienet muumifanit saivat kiivetä näihin veneisiin Kansallismuseon muuminäyttelyssä
muumitnäyttely
Muumit 75 näyttely Kansallismuseossa sopii kaikenikäisille muumafaneille!

Millainen on 75-vuotis muuminäyttely Kansallismuseossa?

Kansallismuseon ala-aulasta pääsee matkalle muumien maailmaan, joka jatkuu kierroksella useassa erilaisessa muumimaisema huoneessa. Näyttely alkaa ensimmäisestä Muumit-kirjasta, ja kertomuksesta siitä, kuinka Tove aloitti Muumilaakson luomisen poikkeukselliseen ja epävamaan aikaan, jollaista nytkin elämme. Talvisodan aikaan Tove aloitti luomaan, maalaamaan, piirtämään ja kirjoittamaan muumihahmoja ja muumilaaksoa, johon jokainen on tervetullut sellaisena kuin on ja jossa mitään ei tarvitse vastustaa.

Talvisodan aikaan Tove aloitti luomaan muumilaaksoa, johon jokainen on tervetullut sellaisena kuin on ja jossa mitään ei tarvitse vastustaa.

Viisaita lainauksia muumikirjoista voi pohtia yhdessä isompien lasten kanssa tai itsekseen. Omia lemppareitani: ”Sinä haluat tulla joksikin. Minä haluan tehdä. Veljenpoikani haluaa omistaa. Mutta Juksu vain elää.”, ”Minun nuoruudessani ei koskaan tapahtunut tällaista. Sitä ei olisi ikipäivinä sallittu! Mutta nyt ajat ovat tietenkin toiset ja nuoriso kuritonta.” ja ”Te olette aivan ääliömäinen perhe, mutta te sentään elätte päivän jokaisen hetken.”

Muumit kansallismuseossa
Kansallismuseon muumitalosta
Muumitnäyttely kansallismuseo
Välillä tunnen samaistuvani Niiskuneitiin 🙂
muumitnäyttely
Tove Janssonin suunnittelema käsiohjelma muumioopperaan

Seinissä on pieniä ikkunoita, joissa voi kurkistaa asetelmiin eri hahmoista. Opin esimerkiksi että Muumipappa on kirjoittanut teoksen ”Ikävöin turvaisaa kuistiani”, ja että Tove Jansson kuvasi Tuutikin puolisonsa kuvakseen.Niistä löytyy myös Tove Janssonin suunnittelemia näytelmä-lavasteita 40-luvulta, hänen suunnttelmansa Muumimamman käsiohjelma Muumioopperaan vuodelta 74. Pohditaan, miksi muumeista joulua pitää pelätä ja miksi Ruttuvaarista tuli niin pessimistinen.

Miksi muumeista joulua pitää pelätä ja miksi Ruttuvaarista tuli niin pessimistinen?

Muumit 75

muumit kansallismuseo
Poikaystäväni on kaikkien virallisten testien mukaan muumihahmoista Mörkö ja minä Hattivatti

Muuminäyttely sopii kaikenikäisille ja koko perheelle

Jokainen huone on rakennettu myös omaksi hetkeksi Muumilaaksosta. Sillä välillä, kun aikuiset pohdiskelevat ja oppivat uutta, lapset saavat leikkiä huoneen keskellä muumilaaksossa. Yhden huoneen keskellä kohoaa lumikinos, johon saa kiivetä pomppimaan. Toisessa huoneessa saa kiivetä kelluvaan teatterin lavalle tai veneisiin, ja yhdessä kömpiä yksinäisten vuorten onkaloon.

Kansallismuseon muuminäyttely tavoittaa Muumien ytimen: se tarjoaa viisautta, oppia ja iloa kaikenikäisille muumifaneille, lapsille ja aikuisille, ja on kiva yhteinen kokemus koko perhelle. Olen suomalaisena ylpeä 75 vuotta meitä ilahduttaneista muumeista. Ja nyt vähän kansallismuseostammekin: museon rohkeudesta uudistua ja siitä rakkaudesta ja vapaudesta, jolla se on rakentanut muuminäyttelyn  poikkeuksellisten aikojen keskelle.

Kansallismuseon nettisivuilta voit lukea lisää Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelystä ja museon ohjeista ja aukioloajoista

Muumit kansallismuseo
Muuminäyttely kansallismuseossa jatkuu helmikuulle saakka!
muumitnäyttely 75
Kansallismuseo kutsui muumitnäyttelyyn

Olen suomalaisena ylpeä 75 vuotta meitä ilahduttaneista muumeista. Ja nyt vähän kansallismuseostammekin: museon rohkeudesta uudistua ja siitä rakkaudesta ja vapaudesta, jolla se on rakentanut muuminäyttelyn  poikkeuksellisten aikojen keskelle.

Muumit siis Kansallismuseossa Helsingissä helmikuuhun saakka. Hauskaa retkeä Kansallismuseon muuminäyttelyyn!

Rakkaudella,

Ida

kulttuuri museot-ja-nayttelyt ystavat-ja-perhe lapset
Kommentit (2)
 1. Mukavaa lukea arvio näyttelystä. Minua kiinnostaisi Muumi-aihe kovasti, mutta en ole nyt korona-aikana käynyt museoissa tai liikkunut julkisilla, ja olen miettinyt viitsinkö poiketa näistä tavoistani tuon näyttelyn takia. Näyttely vaikuttaa ehkä sen verran lapsille suunnatulta, ettei haittaa, jos en pääse sinne.

  1. Kiva, että tykkäsit postauksesta!:) Varovainen kannattaa olla ja huomioida turvallisuus.
   Näyttely oli minusta kyllä suunnattu ihan kaikille. Minulle näyttely toi paljon iloa ja opin uutta vaikka olenkin aikuinen, tosin myös vähän lapsenmielinen muumifani!;)
   Kiitos kommentista ja aurinkoista loppuviikkoa sinulle,
   Ida

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *