Helppoa kasvisruokaa
Miten käyttää kasvispohjaisia proteiininlähteitä ruoanlaitossa jauhelihan tai kanan tilalla? Me käytämme kasvispohjaisista tuotteista kotona useimmiten Härkistä, Elovenan Muru kaurajauhista, Apetitin kasvisjauhistuotteita ja käyttövalmiita papuja ja linssejä. Tässä postauksessa kerron, mitä nämä valmisteet ovat, millaisiin ruokiin mikäkin sopi parhaiten ja miten löydät ne kaupasta. Postauksessa on myös käyttövinkkejä ja reseptejä, joilla teet hyviä koko perheelle maistuvia helppoja kasvisruokia.
1.Härkis
Härkis on maukas Versofoodin käyttövalmis tuote. Härkis valmistetaan suomalaisesta härkäpavusta. Se myydään 250 gramman muovirasiassa, joka korvaa resepteissä 400grammaa jauhelihaa. Löydät härkispakkaukset kaupasta usein einesten tai puolivalmisteiden läheltä kylmähyllystä. Härkistä löytyy myös tomaattisena makuvariaationa ja valmiina pihveinä ja pyöryköinä. Härkistä ei tarvitse kypsentää ja myös original versio on jo valmiiksi suolainen ja maukas.
Härkis sopii hyvin miedonmakuisiin uuniruokiin, kuten kiusauksiin, makaronilaatikoihin tai peruna- tai bataattisoselaatikkoon, johon sen voi lisätä suoraan pakkauksesta uunivuokaan ilman esipaistamista tai maustamista. Ruoanvalmistuksessa kannattaa huomioida, että härkiksessä on jo suolaa. Meidän lemppari on yksinkertainen härkis-makaronilaatikko, johon lisäämme parsakaalia, josta tulee uunissa superhyvää. Härkis tuo niin hyvin makua, että muita mausteita ei juuri tarvita.
Resepti: Härkis-makaronilaatikko
Paketti Versofood Härkistä 250g
Noin 300g makaronia
Noin 300g (pakaste)parsakaalia
Noin 7dl maitoa, 2 kananmunaa, ripaus suolaa ja pippuria.
Keitä makaronit lähes kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Riko munat maidon joukkoon, mausta kevyesti. Sekoita uunivuoassa kypsät makaronit, härkis paketista, parsakaalin kukinnot (pakasteita ei tarvitse erikseen keittää tai sulattaa). Kaada munamaito päälle ja halutessasi vähän juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt. Tarjoa ketsupin kanssa.
2. Apetit kasvishjauhistuotteet
Apetitin kasvisjauhistuotteet valmistetaan turvotetusta suomalaisesta herneproteiinista. Kasvisjauhistuotteet löytyvät pakkasesta. Kasvisjauhistuotteet ovat valmiita kypsennettäviä pihvejä ja pyöryköitä, ja ovat eineslihapullia paljon paremman makuisia ja esimerkiksi rasvahappokoostumukseltaan terveellisempi vaihtoehto.
Kasvisjauhistuotteiden lisäksi Apetitilla on kanaa muistuttavia paneroituja crispychick -pihvejä ja vegenuggetteja. Nuggeteista on aika mausteinen mexican versio, ja nyt tullut myös uusi maustamaton versio.
Olemme käyttäneet pihvejä myös itsetehtyjen hampurilaisten välissä. Me testasimme original kasvisnuggetit lohkoperunoiden ja kermaviilidipin kanssa. Oli hyvää.
Leikkaa perunat lohkoiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Sekoita suolaa, pippuria, paprikajauhetta pieneenmäärään oliivi tai rypsiöljyä. Kaada perunoiden päälle. Paista lohkoperunoita reilu vartti 225 asteessa, ja lisää vielä 10 minuutiksi kasvisnuggetit pellille. Valmista kermaviilikastike maustamalla se haluamallasi tavalla. Me sekoitimme siihen jääkaappiin jääneen pikkelssin lopun, ja sopi tosi hyvin!
3. Elovena Muru kaurajauhis
Muru kaurajauhis on kaurahiutaleistaan tunnetun Elovenan oma kaurasta ja palkokasvien proteiineista valmistettu kasvisversio jauhelihalle. Muru myydään pussissa, ja on kaupasa kylmähyllyssä. Se on jauhelihan tapaan itsessään melko mauton ja kypsennettevä ennen käyttöä. Elovena muru sopii miedon makunsa vuoksi härkistä paremmin mausteisiin ruokiin kypsennettynä ja itse maustettuna. Meillä parhaiten ovat Elovena murusta onnistuneet Texmex ruoat, Elovena muru tacot ja chili sin carne.
Chili sin carne Elovena murusta
Tölkki chilitomaattimurskaa
Sipulia tai punasipulia, muutama valkosipulin kynsi
paprika
Tölkki käyttövalmiita kidneypapuja (esimerkiksi gogreen).
Yrttejä ja muita mausteita oman maun mukaan
Lisäksi riisiä tai tortillalettusia
Laita riisin keitinvesi kiehumaan, jos syöt riisiä lisäkkeenä. Paista sipulisilppu ja Elovena muru pannulla. Lisää tomaattimurska, paprikanpalat ja pavut pannulle. Hauduta vielä miedolla lämmöllä vajaa kymmenisen minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Tarjoa lisänä keitettyjä riisiä tai lämmitettyjen tortillalettujen täytteenä.
4. Käyttövalmiit linssit ja pavut
Monella on yhä se käsitys, että linssejä ja papuja pitää liotella ja keitellä päiviä, vaikka kaupassa on muun muassa gogreenin esikypsennettyjä käyttövalmiita kikherneitä, papuja ja linssejä. Käyttövalmiit pavut ja linssit ovat kasvissäilykkeiden kuten oliivien ja herkkusienien ja tomaattikastikkeiden lähellä. Käyttövalmiit pavut myydän usein kartonkipakkauksessa, ja periaatteessa ne tarvitsee vain huuhdella ennen käyttöä. Niitä on myös valmiissa maustekastikkeissa. Pavut ja linssit sopivat hyvin täydentämään tomaattikastikepohjaisia ruokia kuten edellä oleva chili sin carne tai käyttää pääraaka-aineena. Tämä linssibolognese maistui spagetin kanssa meille tosi hyvin. Voit paistaa halutessasi siihen linssien lisäksi myös esimerkiksi kananpojan jauhelihaa.
Tomaattimurskaa
sipuli ja valkosipulia oman maun mukaan
paketillinen linssejä
makusi mukaan kasviksia, esimerkiksi kesäkurpitsaa, paprika, herkkusieniä tai kirsikkatomaatteja ja halutessasi broilerinjauhelihaa
tomaattisosetta tai ketsuppia
suolaa, pippuria, oreganoa
Lisäksi spaghettia
Jos käytät jauhelihaa, kypsennä se ensin.Laita pastat kiehumaan, huuhtele linssit siivilässä. Kuullota sipulit pannulla. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, linssit ja paloitellut kasvikset ja noin puolitölkillistä (tomaattimurskapurkista) vettä. Keitä hiljalleen 5-10 minuuttia. Maista ja mausta. Ripottele pinnalle runsaasti oreganoa tai basilikaa ja halkaistuja miniluumutomaatteja. Tarjoa pastan kanssa.
Käy myös kurkkaamassa lisää vinkkejä ja reseptejä ja vinkkejä postauksestani kasvisruokaa arkeen ja Lihattoman lokakuun parhaat kasvisreseptit
Lisää tuotteista ja reseptejä myös https://apetit.fi/
https://versofood.fi/tuotteemme/
https://www.elovena.fi/tuote/-/p/elovena-muru-kaurajauhis?productId=6411200110675
Aiotko kokeilla jotakin näistä resepteistä, tai saitko inspiraatiota kehitelläksesi omista parhaista arkiruoistasi lihattomia verisoita kasvisproteiineja hyödyntäen?
Rakkaudella,
Ida