Tuusulan rantatielle haluan aina uudestaan

Tuusulan rantatielle muodostui 1900-luvun alussa suurten suomalaisten taiteilijoiden yhteisö.Tuusulan rantatien taiteilijakodeista on pidetty huolta, ja ne ovat nyt kaikille avoimia kotimuseoita. Tuusulan rantatiellä pääsee tutustumaan Jean Sibeliuksen Ainolaan, kirjailija Juhani Ahon ja runoilija Erkon kotiin. Parin kilmetrin päässä ovat Järnefeltin ja Pekka Halosen ateljeekodit ja taidemuseot upeissa Suomen kansallismaisemissa.Myös Aleksis Kiven vaatimaton kuolinmökki on matkan varrella, vaikka hän ei muiden jo aikanaan arvostettujen taiteilijoiden tapaan kokoontunutkaan Halosenniemeen taiteilijaseuroihin. Aivan lähellä on myös Lottamuseo, jonka pihapiiri on pidetty vaikuttavan siistinä.

Retki Tuusulan rantatielle taiteilijakoteihin

Tuusulan rantatielle ajaa Helsingistä alle tunnissa, lähijunalla pääsee Ainolan läheisyyteen, ja siitä voi jatkaa esimerkiksi pyörillä tai museobussilla muihin kohteisiin. Tuusulan rantatie on upea elämys monella tapaa. Siellä yhdistyvät suomen luonto, ja upea taide. Kaikkiin Tusuulan rantatien kohteisiin käy museokortti.

Ensimmäisen kerran kävin Tuusulan rantatiellä jo lapsena, ja sen jälkeen olen vieraillut siellä lähes joka kesä. Viime kesänä vierailin Tuusunlanrantiellä poikaystäväni kanssa ja muutama viikko sitten äitini kanssa. Tällä kertaa emme jaksaneet ihan jokaisessa kohteessa käydä, joten valitsimme ne meistä upeimmat, eli Sibeliuksen Ainolan ja Halosenniemen.

Halosenniemessä Naisia tupa täynnä upeiden kansallismaisemien ympäröimänä

Halosenniemessä on nyt meneillään näyttely Naisia tupa täynnä -maalauksia naisilta ja naisista. Pekka Halosen ja Järnefeltin teosten lisäksi sinne on kerätty kultakauden upeimpia tauluja aiheeseen liittyen, mm yhdeltä suosikki taiteilijaltani Scherfbeckiltä. Naisia tupa täynnä -näyttelystä voit lukea lisää täältä.

Hirsitalossa pääsee kulkemaan kaikkialla, myös yläkerroksen parvilla, ja maalauspaikat ateljeen ruutuikkunoineen on pidetty hyvin kunnossa. Opas kehotti meitä kiinnittämään huomiota taiteiljan sukulaisen suunnittelemiin uuniluukkuihin, jotka olivat joka huoneessa hieman erilaisia.

Halosenniemi on upea korkea hirsitalo järven rannalla, mäntymetsien suojassa ja rantakallioiden ympäröivänä. Laiturilla on soutuvene, vastakkaisella poukamalla näkyy pieni punainen saunamökki. Katsoimme siis kallionkielekkeeltä kesäistä kansallismaisemaa parhaimmillaan.

Halosenniemi

Sibeliuksen Ainolassa upeinta on Ainon puutarha

Sibeliuksen Ainola on niin ikään pidetty mahdollisimman autenttisessa kunnossa. Keittiössä on kuparipannut ja posliiniastiat, sekä lähes 60 vuotta siellä palvelleiden kodinhoitajien kuvat. Sibeliuksen työhuoneessa on kirjahyllyt, sikarirasiat ja nahkatuolit.

Ainolan puutarha

Upeinta Ainolassa on kuitenkin sen puutarha. Puutarhanhoito oli Sibeliuksen puolison Ainon intohimo, ja ruusutarha kukkii yhä upeasti ja kasvimaa höyrysaunan vieressä on pidetty kunnossa. Istahdimme Ainolan kahvion terassille jäätelöille.

Ainolan saunamökki
Ainolan kahviosta sai Suomenjäätelön ihanaa jäätelöä!

Hotelli Krabin pihapiirin lounas

Retkemme yhteydessä lounastimme äitini kanssa Hotelli Krabin Mankeli-kesäravintolan terassilla. Krabissa on useampikin kesäravintola, jossa on tarjolla salaattibuffet, keittoa ja kotiruokaa. Pihapiiri on ihana, iso terassi on rakennettu puutalojen keskelle, vieressä kasvavat omenapuut. yksi rakennuksista on kunnostettu kesäteatteriksi.

Oli ihana tunne, kun ei ollut kiire mihinkään. Saimme istuskella terasseilla, nauttia Suomen kauniista kansallismaisemista, kuunnella mielenkiintoisia juttuja kansallistaiteilijoistamme, ihailla upeaa taidetta. Ja ennen kaikkea nautti toistemme seurasta, kesästä ja auringosta.

Halosenniemen näyttelyistä, aukioloajoista ja ajo-ohjeet täältä

Lisätietoa Ainolasta

Ravintola Mankelin lounas

Oletteko te käyneet jo Tuusulan rantatiellä taiteilijakodeissa? Kilkkaathan postauksen sydäntä, jos tämä postaus sai sinut haaveilemaan kesäretkestä Tuusulan rantatielle!:)

Rakkaudella,

Ida

kulttuuri museot-ja-nayttelyt ravintolat oma-elama
Kommentit (2)
 1. Iina / MouMou
  20.6.2019, 07:43

  Oi, me juuri käytiin tuolla muutama kesä sitten. Oli todella kaunis ja viihtyisä paikka. 🙂

  http://moumou.fi

  1. Kiitos Iina, kun kommentoit!:) Ja tuo on kyllä aivan mahdottoman ihana kesäkohde!<3 Ihanaa juhannusta sinulle!<3
   Ida

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *