N-sanoja tekstityksessä ja muita erikoisia juttuja viikon varrelta
Maiden (Netflix)
Dokumentti naisista, jotka purjehtivat maailman ympäri Whitbread Round the World -kilpailussa vuonna 1989. Kukaan ei usko all female -miehistön onnistuvan. Toimittajat ja muut kilpailijat suhtautuvat naisryhmään järkyttävän sovinistisesti, ja kapteeni Tracy Edwardsista tuleekin purjehduksen aikana aito feministi, joka näyttää naisten pystyvän samaan kuin miehet. Raivoava meri on aina vaikuttava, ja haasteiden selättäminen on kiintoisaa seurattavaa.
Vähän piti hieraista silmiä, kun erään kerran satamassa odottavien joukko piteli Hyvä Suomi -lakanaa. Wikipedia tiesi kertoa, että samaan kilpaan osallistui myös kaksi suomalaista venettä, joista toista luotsasi Harry Harkimo.
Cliffhanger
Seikkailulle päästään myös tässä Renny Harlinin elokuvassa, joka kuuluu ohjaajan menestyneimpien tuotosten joukkoon. Minulle riittää pelkästään päätähuimaavien pudotusten ja komeiden vuorten katselu, mutta leffassa on myös lento-onnettomuuksia, liipaisinherkkiä ryöstäjiä ja lumivyöryjä.
Erikoisinta tässä Blu-Ray-levyltä katsotussa elokuvassa oli kuitenkin aivan luokaton suomennos. Eniten pisti silmään kääntäjän tapa käyttää sanaa neekeri siitä huolimatta, että englanninkielisessä puheessa siihen ei ollut kaukaisinta viitettäkään: n-sanalla oli käännetty muun muassa ilmaukset boy ja bastard. Joko suomentaja on rasisti, jolla on agenda, tai sitten hän on kääntöhetkellä ollut täysin sekaisin. Välillä tekstitykset eivät vastanneet ollenkaan sitä, mitä henkilöt ruudulla puhuivat, ja välillä lauserakenteet olivat niin omituisia, että kääntäjän äidinkieli alkoi epäilyttää. Myös vain oli jatkuvasti väin.
Jos kaipaat nostalgiaa Cliffhangerin parissa, suosittelen jättämään tekstityksen pois.
The Good Fight
Sekopäiseksi meno alkaa mennä myös The Good Fight -lakisarjassa. Loistavan Mandy Patinkinin roolihahmon leikkioikeus oli kauden alussa riemukkaan absurdi, mutta pari viimeistä jaksoa on näyttänyt Hal Wacknerin rumemman puolen. Tuomari käyttäytyy täysin mielivaltaisesti, menettää hermojaan ja alkaa omia kaupunkia. Jos ei voi kansalainen aina luottaa viralliseen oikeuteen, onko katsojamenestystä havitteleva court 9 3/4 välttämättä yhtään sen parempi?
Algoritmit
Saan elää Instagramissa aika samanhenkisten kuplassa, mutta koin pari päivää sitten järkytyksen, kun ehdotettujen kuvien joukossa olikin pläjäys rokotevastaista propagandaa. Esimerkiksi sittemmin yksityiseksi muutettu, harhaanjohtavasti nimetty pelastakaa_lapset-tili kannusti nuoria olemaan fiksuja ja jättämään koronarokote välistä. Myös monet suositut instagrammaajat lobbaavat terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa (mikä on hyvä) ja meinaavat, että se riittää (mikä on huono). Jostakin he ovat saaneet sen käsityksen, että ilman mitään alan koulutusta tai asiantuntemusta heillä on meriittejä kehottaa rokotteen boikotointiin. Salaliittoteorioista tuttu ”me näemme totuuden, muut ovat lampaita” -kielenkäyttö kukoistaa.
Ilmeisesti rokotteen vastustajat ovat Suomessa aika vähemmistössä, mutta kieltämättä oli aika pysäyttävää törmätä samalla kertaa useaan samankaltaiseen Insta-tiliin. Toisaalta on hyvä pysyä perillä siitä, mitä oman kuplan ulkopuolella tapahtuu, mutta toisaalta tulee tunne, että en halua tietää tuosta maailmasta mitään. Algoritmia muuttaakseni aloin klikkailla kaikkea muuta: antakaa näytölleni mieluummin vaikka julkkisjuoruja.