Eleanor Herman: Legacy of Kings – historiallista nuortenkirjallisuutta

Lapsuudenystävät, jotka vartuttuaan nuoriksi huomaavat tuntevansa vetoa toisiinsa. Jacobin lihaksikas vartalo, jonka Kat vasta nyt huomaa. Uiminen lammessa vaatteet päällä niin, että vaateparsi muuttuu läpinäkyväksi. Intohimoinen suudelma, jonka pikkusisarus kuitenkin keskeyttää.

Oh no, tässä todella on kaikki Harlekiini-romaanien elementit, ajattelin, kun Eleanor Hermanin Legacy of Kings -kirjan ensimmäistä lukua luin. Teos oli nimittäin jäänyt hyllyyn kummittelemaan vuosiksi ihan vain siksi, että ostamisen jälkeen huomasin sen selässä tekstin Harlequin Teen. Minä kun todella olen saanut oman osani romanttisista pokkareista, jotka toistavat samaa kaavaa.

Olin kuitenkin päättänyt vihdoin lukea hyllynlämmittäjän, joka jatkuvasti päätyy lukulistan hännille kiinnostavampien (= ei-Harlekiinien) kiilatessa edelle, mutta ennakkoluulot uhkasivat osoittautua todeksi heti alkuun. Kirjan kesken jättäminen ei ollut kaukana, mutta annoin sille vielä mahdollisuuden.

Onneksi teos on muutakin kuin romantiikan kliseitä, nimittäin entisajan Makedoniaan ja Persiaan sijoittuvaa valtapeliä ripauksella maagisuutta. Kirjassa on monta päähenkilöä, joita vuorotellen seurataan, ja Herman onnistuu hyvin herättämään mielenkiinnon näiden kohtaloita kohtaan.

Alexander, itse Aleksanteri Suuri, on Makedonian tuleva hallitsija, joka kärsii rammasta jalastaan. Hän on 16-vuotias, kunnianhimoinen nuorukainen, jota ei vielä oteta todesta.

Katerinalla on salainen tavoite: tappaa kuningatar, Alexanderin äiti. Pyrkiessään toteuttamaan tehtäväänsä hän ymmärtää, että hänellä on vielä paljon opittavaa menneisyydestään, johon julma, manipuloiva Olympias kietoutuu.

Persian prinsessa Zofia on luvattu vaimoksi Alexanderille, mutta hän haluaa paeta pakkoavioliittoa. Karkumatka menee kuitenkin pahasti pieleen.

Legacy of Kings on osa Blood of Gods and Royals -sarjaa. Ensimmäinen kirja – vaikka saakin omanlaisensa päätöksen – jättää kuitenkin lähes kaiken vielä auki. Tarina jatkuu vielä kolmessa seuraavassa osassa.

Teksti on vetävää ja teos sen verran hyvä, että luen varmasti sarjan loppuun – eikä siihen ehkä mene edes vuosia! Historia ja jumaltarut sekoittuvat tarinankerronnassa, joka keskittyy perheeseen, ystävyyteen ja sodankäynnin taitoon.

Voi toki myös olla, että kirjasarjan edetessä saamme lukea, kuinka Katerinan ja Jacobin rakkaus saa täyttymyksensä!

***

Eleanor Hermanin tietokirjoja:

The Royal Art of Poison

Off With Her Head

Kulttuuri Kirjat

Rescuekoira kotona – ensimmäinen viikko takana

Viikko sitten kotiutunut romanianluppakorva Kipinä mullisti elämämme. Olemme jo lyhyen tuttavuuden aikana rakastuneet tähän tarmokkaaseen neitiin, jolla todella on kipinää tassunpohjissa.

Ensimmäiset kolme päivää koiruus vain nukkui. Hetkittäin se havahtui hereille, ja valveilla ollessaan se teki pieniä tutkimusmatkoja ympäri taloa. Tukikohdakseen se otti sohvan, jonka turvista uskaltautui tassuttelemaan esimerkiksi keittiöön – josta ripein askelin takaisin makuusijalle.

Kun Kipinä alkoi selvästi olla aktiivisempi ja reippaampi, aloimme käydä lyhyillä ulkoiluilla pihalla. Uloslähtö rescuekoiran kanssa on joka kerta pieni operaatio, sillä korkean karkaamisriskin vuoksi kotoa on poistuttava pannan, valjaiden, lantiolle tulevan turvapalan ja kahden hihnan kanssa. Edes aidatulle pihalle ei hauvaa vielä uskalla vapaana päästää, sillä koirat ovat sille päälle sattuessaan näppäriä kiipeilijöitä – vaikka ei uskoisi!

Kipinä on joka tapauksessa ollut reipas ulkoilija, joka on tutkinut tarkasti ruohomättäät, kaivanut kuoppaa, haistellut tuulta ja saanut myös ekat juoksuhepulit vanhemman koiramme kanssa. Koska molemmat haukut ovat nuoria ja suunnilleen samankokoisia, ne ovat toisilleen mainiot paini- ja juoksentelukaverit.

Kaikki on siis toistaiseksi mennyt paljon paremmin kuin odotimme, sillä varauduimme nurkassa pelkäävään arkaan yksilöön, jonka kotiutumisessa menisi pitkään. Toki meillä on helppo ujon koiran olla: lähinaapuriin on puoli kilometriä, lenkkimaastona on metsää ja taloudessa asuu kaksi aikuista ihmistä sekä tasapainoinen, sosiaalinen koirakamu.

Joitakin takapakkeja on kuitenkin ollut, enkä epäile, etteikö rescuekoiran kanssa niitä tulisi jatkossakin, varsinkin kun tarhalla varttunut koiruus on meille laatuaan ensimmäinen eikä vastaavista ole aiempaa kokemusta. Pari kertaa Kipinä on päässyt säikähtämään ikävästi. Ensin rämähti lattiaan koiraporttina toiminut kompostikehikko, ja pelästys sai tytön jähmettymään paikalleen pitkäksi aikaa. Toisen kerran erehdyin pihalla hölkkäämään juoksevan koiran perässä, ja tömisevät askeleeni saivat Kipinän jäätymään. Onneksi säikähdyksistä toivuttiin, ja nyt pari päivää on mennyt ilman mitään kurjuuksia.

Aluksi Kipinä myös ilmahyökkäili Vinka-koiraamme kohti, jos tämä lähestyi nukkuvaa tai väsynyttä uutta kämppistään. Tätä tapahtui pari kolme kertaa päivässä, ja pyrimme estämään välikohtauksia sillä, että pyysimme Vinkan pois, mikäli se oli menossa kohti Kipinän leposijaa. Onhan toiselle annettava nukkumarauha! Pistimme äksyilyn myös stressin ja väsymyksen piikkiin – rescueyhdistykset korostavat, että koiran luonne muuttuu, kunhan sen stressitasot laskevat. Nyt pariin päivään Kipinä ei olekaan haukkaillut ilmaa Vinkan nenän edessä.

Kieltämättä olen noina hetkinä kuitenkin tuntenut epätoivoa ja pelännyt, että olemme menneet pilaamaan vanhan koiramme elämän, kun olemme tuoneet sen kotiin mokoman sähäkän nartun. Yhteyshenkilöt ovat kuitenkin vakuuttaneet, että sellaiset tuntemukset ovat ihan normaaleja ja koirat tarvitsevat vain aikaa. Myöhemmin tilanne tulee olemaan ihan eri.

Luulenkin, että olemme päässeet aika vähällä mitä tulee ongelmiin. Useimmiten tunnen vain iloa ja liikutusta näistä kahdesta maailman hassuimmasta ja viisaimmasta koirasta. ❤️

Katsotaan, mikä tilanne on kuukauden päästä!

Perhe Oma elämä Hyvä olo