Slush-juoma ja kesäkurpitsa-suklaakakku sopivat kesäiseen lukuhetkeen
Eilen puhalsi jo syksyinen tuuli. Olen avannut työsähköpostin ja etsinyt yhteystietoja työpuhelimesta, tarkistanut aikatauluja kurssitarjottimesta. On haikea olo — miten voin taas alkaa siihen rutiiniin, jossa Wilma-viesteihin vastataan vuorokauden sisällä ja tehtävälistalle tulee uusi asia sitä mukaa, kun yhden asian on vetänyt yli?
Tiedän, että toisilla kesäloma vasta alkaa. Somessakin on irvailtu ihmisille, jotka ovat vetäneet villasukat jalkaan ja vaipuneet syysmasennukseen. Onhan vasta elokuun neljäs! Silti on tunne, että kesä on ohi. Miten ehdin lukea kaikki ihanat kirjat, joilla olen hyllyni täyttänyt?
Kirjojen puolesta elokuu on kyllä alkanut laadukkaasti. Riikka-Maria Rosenbergin Ninon — rakkauden mestari oli luettu parissa päivässä. Ninon de Lenclos oli yksi barokin ajan itsenäisistä naisista, jotka elättivät itsensä ja elivät omannäköistään elämää. Fiktiivisessä teoksessa asetutaan kuuluisan kurtisaanin kenkiin. Rosenbergin sujuvaa kieltä on miellyttävää lukea, vaikka joihinkin kohtiin onkin jäänyt lyöntivirheitä.
Lukiessani olen myös herkutellut, ja niin ihanasti olenkin, että suosittelen näitä reseptejä myös muille. Lämpimämpään säähän sopii vesimelonislush, jonka alkuperäisen reseptin voit kurkata K-ruoan sivuilta. Suurpiirteinen ohje menee näin: pakasta pari tuntia vesimelonin paloja (noin 1,5–2 kg) ja soseuta ne limemehun kanssa. Lisää kourallinen mintun tai sitruunamelissan lehtiä sekä mieleistäsi hiilihappojuomaa (esim. Kotimaista mansikka-raparperi). Surauta vielä nopeasti sekoittimessa. Kohmeisen kylmä ja raikas juoma yllätti ihanuudellaan!
Vilpoisemmalla säällä puolestaan lämmittää vihreä tee ja pehmeänkostea suklaa-kesäkurpitsakakku. Jos sinulla on tätä vihreää pötkylää pursuileva kasvilava, tässä on ainakin yksi toimivaksi todettu resepti. Satu Koiviston simppelit ohjeet eivät ikinä petä — resepti on luettavissa täällä.
Suklaakakku valmistuu näin: Sulata 200 g taloussuklaata ja 100 g voita. Vatkaa kaksi munaa ja 1,5 dl sokeria vaahdoksi. Raasta kesäkurpitsaa niin, että saat karkeaa raastetta 4 dl. Puristele enimmät nesteet pois. Lisää suklaa-voiseos sokeri-munavaahtoon ja sekoita vielä joukkoon kesäkurpitsa ja 1,5 dl vehnäjauhoja.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla puoli tuntia. Tarjoile esimerkiksi vatkatun ranskankerman (alkuperäinen ohje) tai vaniljalla maustetun turkkilaisen jogurtin kanssa. Päälle vielä vadelmia, niin syksyn tulo hetkeksi unohtuu.