Soittolistafiilistelyä
Fiilistelin pitkästä aikaa soittolistojen parissa, kun perhekuntamme siirtyi Spotifysta Tidalin käyttäjiksi. Poistin, muokkasin, lisäsin kappaleita ja loin kokonaan uuden listankin. Kuuntelin musiikkia ja, jälleen kerran, ajattelin, että pitäisi kuunnella enemmän. Useammin valitsen luureihin kuitenkin äänikirjan kuin biisejä.
Nyt aion fiilistellä lisää näin julkisesti, vaikka olenkin huomannut, että jaetut musiikkivalinnat (minun tai jonkun muun) eivät välttämättä ole kaikkien ykköskiinnostuksenkohteita. Minäkin olen niin kaavoihini kangistunut, että jos artisti ei ole minulle etukäteen tuttu, skrollaan sen yli pikavauhtia sen sijaan, että klikkaisin linkkiä.
Puhumattakaan jonkun vaikuttajan jakamasta syyssoittolistasta, jossa on pelkkiä vieraita nimiä — oh no! Sormi hapuilee jo Bookbeatin kuvaketta.
Ihailen tosin ihmisiä, joilla on laaja musiikkimaku ja jotka pysyvät kuuntelussaan ajan hermolla.
Soittolistoja minulla on vain kymmenisen kappaletta. On treeni-, musikaali- ja suomirock-listaa. On parhaat matkustusbiisit, jotka sopivat sekä minun että puolison makuun. On lista, johon on koottu mahtavimmat leffa- ja TV-sävellykset, ja lista, jonka parissa voin nostalgisoida 90-lukua.
On lista, joka pyörittää satunnaisia suosikkeja, ja yhdelle listalle olen poiminut lempparit Ultra Bralta ja Haloo Helsingiltä. Hassisen Kone, System of a Down ja tv-sarja Skam ovat ansainneet omat listansa.
Alla on soittolistoittain kappaleita, joista innostun kerta toisensa jälkeen. Klikkaa linkkiä, jos haluat päästä kurkkaamaan koko listan.
Tv-tunnarit ja leffasoundtrackit
Maailman hienoin ja upein elokuvamusiikki on Unelmien sielunmessussa: Clint Mansellin säveltämä, Kronos Quartetin esittämä Lux Aeterna. Hyvänä kakkosena tulee musiikkimies Quentin Tarantinon ohjaama Kill Bill vol. 1. Listalle ovat päässeet myös tunnarit sarjoista Succession, The Americans, True Blood ja The X-files (klassikkojen klassikko). Luonnollisesti listalla on myös oltava Harry Pottereista tuttu Hedwig’s Theme.
Kun haluan askeleen kulkevan ja painojen nousevan, musiikki saa olla erilaista kuin mitä ehkä yleensä kuuntelisin. Monet listan kappaleet ovat tarttuneet matkaan crossfit-tunnilta. Täytyy myöntää, että joistakin biiseistä tulee suorastaan guilty pleasure -olo, vaikka moinen häpeily onkin nolompaa kuin minkään kappaleen kuunteleminen.
Treenatessa ilahdun erityisesti näistä biiseistä: Alex Mattsonin ja Solamayn Ufo, Aron Chupan ja Little Sis Noran Rave in the Grave ja Imagine Dragonsin Believer. Mobyn Flower puolestaan sopii mainiosti kyykkybiisiksi, kuten kaikki Youtube-haasteet todistavat.
Suomi-listaa hallitsevat itseoikeutetusti Apulanta ja Zen Café.Mukana on hittejä myös Leevi and the Leavingsiltä. Listalla soivat lisäksi niin Che Guevara, Allah ja jahve kuin Lasten mehuhetkikin. Suomalaiset laulut toimivat myös suomen kielen opetuksessa, ja usein bongailen biiseistä toistuvia kielioppi- tai sanastoteemoja, joita voin opiskelijoille melodisesti syöttää. Tällaisia ovat esimerkiksi Aamuisin (imperatiivi) ja Leijonakuningas (passiivi).
Kaksi ikisuosikkiani. Haikeaa, tunnelmoivaa, rytmikästä, mukana laulettavaa.
Tämä on kuunnelluin listani. Rakastan Hamiltonin poliittisesta päätöksenteosta kertovaa The Room Where it Happens -kappaletta. The Thrill of First Love -laulussa Falsettosin miehet puivat myrskyisää suhdettaan. Confrontation on puolestaan itse David Hasselhoffin taidonnäyte Jekyll & Hyde -musikaalista. Hello! ja Turn It Off taas ovat The Book of Mormon -musikaalin vetävimmät biisit.
Suosikkilistani on lyhyt ja vaihtuva. Sille pääsevät kappaleet, jotka eivät oikein kuulu muille listoille mutta joita tekee mieli silloin tällöin kuunnella. Summer Wine on paras kesäbiisi, joka saa himoitsemaan viiniä yöttömässä yössä. Antti Tuiskun Rahan takii on yhtä aikaa kauhea ja hyvä. Bart&Bakerin Istanbul (Not Constantinople) on outo ja mukaansa tempaava. Grace Jonesin Libertango on kerta kaikkiaan… jännittävä.
Everyboooodyyyy, yyyeaah…
If you wannabe my lover…
Näissä kappaleissa on pakko laulaa mukana. Miten ne sanat tulevatkin niin suoraan selkärangasta? Ala-asteaikojen soitetuimpia yhtyeitä olivat tietysti Backstreet Boys, Spice Girls, Hanson, Rednex ja Ace of Base. 2000-luvun lisäyksenä listalla on myös Limp Bizkitiä — My generation vie muistoissa suoraan nostalgisiin hetkiin, niin omaan huoneeseen mankan ääreen kuin poikaystävän ensimmäiseen autoonkin.
Ah, Skam-sarja on karkkia korville! Skamin soundtrackilta keräsin omalle listalle mieluisimmat, kuten Hozierin Take me to church, M.I.A:n Borders ja Little Mixin ja Jason Derulon Secret Love Song. Listalla on myös muun muassa Die Antwoordia ja Britney Spearsia, Sandra Lyngiä ja Abbaa sekä Rockettotheskyta ja Michael Jacksonia.
SOAD on ollut kuuntelulistallani siitä saakka, kun Perttu ensimmäisen Suomen Big Brotherin voitti ja voitonpäivänä Radio/Video ohjelmassa kuului. Kuuntelen SOADin levyjä totta kai usein ihan sellaisinaan, mutta tälle listalle kokosin the best of the best -kokoelman.
Stam1naa, Mokomaa, Nirvanaa, Offspringiä, Viikatetta… Lista on suunniteltu pitkille automatkoille kumppanin kanssa, jonka musiikkimaku on osin sama ja osin eri.
Kuolemattomia hittejä.
Millainen musiikin kuuntelija sinä olet? Millaisia soittolistoja luot, jos luot, vai kuunteletko levyn kerrallaan, ehkä ihan cd:ltä tai vinyyliltä?
(Kuva: Pixabay.)