9 asiaa ennen aamuyhdeksää

Björn Borg-1-2.jpg

 

Listasin yhdeksän asiaa, mitä kannattaa pyrkiä tekemään aamuisin ennen kuin päivä on jo käynnissä. Omalla kohdallani päivän tehokkaimmin käytetyt tunnit ovat klo 7-9. Silloin aivot ovat virkeimmillään ja eikä ympärille ole kertynyt ärsykkeitä. Ajatuksenjuoksuni kiihtyy päivän mittaan, enkä usein enää pysy sen perässä.

Arki rullaa monilla selviytymistilassa ja ne omat tehokkaimmat tunnit sijoittuvat varmasti jokaisella eri aikaan. Näillä aamurutiineilla haluan kuitenkin kannustaa jokaista löytämään itselleen ”omaa aikaa”, jotta päivä sujuisi tehokkaammin ja mieluisammin.

 

Björn Borg.jpg

 

1. Nuku vähintään 7h.

Mitä enemmän kärsin uniongelmista, sitä enemmän alan arvostamaan hyvin nukuttuja öitä. Uni ja lepo ovat meille yhtä tärkeitä kuin ravinto ja puhdas happi, joten pidä huoli, että päivien välissä on tarpeeksi tunteja palautumiseen.

 

2. 30g aamuproteiinia.

30 grammaa proteiinia 30 minuuttia heräämiseen jälkeen pitää nälän loitolla ja verensokerit tasaisena. Näin vältyt myös hiilarihimoilta ennen lounasta.

 

3. Ei kahvia.

Saan tästä varmaan selkääni jokaiselta minut tuntevalta. Olen kahvihirmu, mutta pyrin juomaan jotain muuta heräämisen jälkeen. (Sitruuna)vesi tai tuoremehu virkistää kehon ja kahviin tartun vasta aamupäivällä. Sitten, kun siihen on oikea tarve.

 

4. Aamutreeni.

On varmasti sanomattakin selvää, että paras aloitus päivälle on saada hiki pintaan. Power walk, ylämäkikävely, HIIT tai plyotreeni pistää aineenvaihdunnan käyntiin heti aamusta! 

 

5. Merkityksellisyys.

Aseta jokaiselle päivälle jokin merkityksellinen tavoite. Se voi liittyä oman tulevaisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen tai vaikkapa ihmissuhteiden hoitamiseen. Kunhan selviytymistila katkeaa ja saat jännitettä päivään!

 

Björn Borg-1-5.jpg

 

6. Kuuntele/lue jotain kehittävää.

Pienet ajattelua avartavat hetket, jotka eivät liity töihin tai opiskeluihin, voivat antaa ihan uudenlaista perspektiiviä asioihin. Hyppää hetkeksi ulos kuplastasi ja kuuntele esimerkiksi jotain uutta podcastia. Erilaiset artikkelit ja äänikirjat ovat parasta tekemistä esimerkiksi kuntosalin matolla tai duunimatkalla.

 

7. Sovi tapaamiset aamuun.

Aamutapaamiset voivat tuntua työläiltä, mutta kun järjestää aamusta aikaa ystävälle, kollegalle tai mielitietylle, niin päivä lähtee ihan eri tavalla käyntiin. Kaverista voi saada aivan valtavasti motivaatiota päivään, kun pääsee brainstormaamaan heti aamusta!

Paljastus: olin poikaystäväni kanssa ”ensi treffeillä” klo 7.00 aamiaisella. Itse en laskenut niitä treffeiksi, mutta mies käsitti sen toisin.

 

8. Hengitä.

Ota syvään henkeä ja tee aurinkotervehdys tai meditoi. Kaikilla toimii eri jutut, mutta ainakin kolme syvää hengistystä päivän positiivisine mantroineen antaa valtavasti energiaa, ennen kuin astuu ovesta ulos. Täältä inspistä mantroihin.

 

9. Muista rakastaa.

Huomioi rakkaimpasi, toivota hyvät huomenet ja ihanaa päivää. Ennen kaikkea, muista rakastaa itseäsi ja anna itsellesi paras startti päivälle!

 

 

Kaikkia näitä ei välttämättä voi toteuttaa saman aamun aikana, mutta näistä voi poimia omaan arkeen sopivia juttuja! Mikäs sen parempi fiilis aamuyhdeksältä, kuin se että on jo saanut jotain järkevää aikaan.

 

 

Kuvat: Liisa KiviTreenivaatteet: BjöRn Borg

 

 

Lue myös:Good Morning!Mitä sinä haluaisit osata?

hyvinvointi terveys mieli
Kommentit (7)
 1. Hyvä postaus ja tärkeitä pointteja! Aiemmin, kun itse kilpailin ja treenasin paljon, tuli fyysisyyteen painottuvia osia näistä toteutettua paremmin. Nyt kun olen vaikeasti ja parantumattomasti sairas, joudun elämään pitkälti kipujen ehdoilla. Se on opettanut minua kuuntelemaan entistä tarkemmin kehon (ja mielen!) viestejä. Keho kyllä kertoo mitä se tarvitsee, kunhan vain osaa kuunnella. Nykyään rauhoittuminen, hengittäminen, rakastaminen,.. ovat lisänneet merkitystään arjessani. Merkityksellisyyden löytäminen on ollut myös haasteellista nyt, kun en voi tehdä töitä (olen pediatrinen sairaanhoitaja), en opiskella ja arjesta selviytymiseenkin tarvitsen henkilökohtaisen avustajan tukea..

  Perfektionistina haluaisin tietysti noudattaa kaikkia noita ohjeita, mutta armollisuus itseään kohtaan on myös hyvä muistaa. Ihanasti toit esille myös sen, ettei kaikkia kohtia välttämättä voi (tai tarvitse) saman aamun aikana toteuttaa. 🙂

  1. Kiitos kommentistasi ja ihanaa, että löysit blogiini! Juurikin tuo perfektionismi aiheuttaa sen, että puskemme ja ruoskimme itseämme niin kovaa, ettemme osaa pysähtyä kuuntelemaan itseämme kuin vasta kun on liian myöhäistä. Toivon, että pysyt oppimmalla tielläsi ja pidät myös huolta psyykkisestä hyvinvoinnistasi (kuten omassa blogitekstissä kirjoitit). Armollisuus itseään kohtaan on myös täällä ruudun toisella puolella prosessissa.

   En voi edes kuvitella, millaisia kipuja joudut sietämään, mutta on huojentavaa kuulla, että olet löytänyt päiviisi merkityksellisiä asioita, kuten hengittämisen. Rakkaus antaa voimaa ja koirista saa paljon hyvää energiaa! Suosittelen sulle luettavaksi Henkka Hyppösen Nautitaan Raakana -kirjan, jos et ole vielä sitä lukenut. 🙂

    

   1. Kiitos kirjavinkistä! Täytyy lukea! 🙂

 2. Ihana postaus ja hyviä pointteja! Niin samaa mieltä – aamutreenailun tai ystävien tapaaminen heti aamulla – kanssa. Aurinkoista päivää muru <3

  1. Kiitos <3 Aamuissa on jotain maagista ja varsinkin ystävien kanssa maailman parantamisesta saa hurjasti motivaatiota loppupäiväksi tai jopa -viikoksi! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *