Kahden vuoden projekti: iho-onglemista eroon

 

Kriselda_iho.jpg

Maaliskuu 2016

 

Parisen vuotta sitten ihoni alkoi oireilla ja olen täällä blogissakin niihin aikoihin avautunut siitä, miten en enää tunnista itseäni peilistä. Nyt, kun ongelma-ajoista on kulunut aikaa ja olen löytänyt itselleni toimivat ratkaisut, voin vihdoin jakaa kokemukseni. Ensimmäistä kertaa koskaan olen kirjaimellisesti itsevarma omassa ihossani.

 

Olen pikkuhiljaa löytänyt intohimoni kauneuden parissa ja tällä hetkellä elän unelmaani, kun pääsen tekemään yhteistyötä eri kauneusbrändien kanssa. Saan nykyään sekä asiakkailtani että muilta alan ammattilaisilta kehuja ihostani. Siinä ei kuitenkaan ole ennen ollut paljoakaan kehumista ja ensimmäisiä kertoja, kun tein mallikeikkoja, häpesin silmät päästä, kun saavuin kuvauspaikalle ilman meikkiä. Enkä puhu pelkästään aknesta, vaan ihon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista; kosteustasapainosta, epätasaisesta sävystä, tummista silmänalusista jne. Näytin sairaalta ilman ehostusta.

 

Iho-ongelmat laukaisivat kiinnostuksen ihonhoitoa kohtaan ja bloggaamisen myötä mulle on avautunut kauneudesta täysin uusi maailma. En syynää INCI-listoja tarkkaan, mutta joitain tiettyjä aineita olen oppinut välttämään. Kaapista löytyy myös omat ”turvatuotteet”, joiden avulla tiedän, että iho paranee, mikäli tasapaino alkaa horjua.

Listsasin omista kokemuksestani muutaman tärpin, jolla voit auttaa itse itseäsi, mikäli haluat päästä paremman ihon apajille. 

 

Kriselda_iho l.jpg

Helmikuu 2017 / Tammikuu 2018

 

Konsultaatiot

Käy ihokonsultaatiossa alan eri ammattilaisilla (kosmetologit, ihotautilääkärit ja muut asiantuntijat). Älä käy yhdellä, vaan useammalla. Itse kävin eri ihmisillä ja sain jokaiselta eri mielipiteet ja ohjeet. 😀 Lopulta en tiennyt ketä uskoa ja mitä ohjeita noudattaa, mutta sen tiesin, etten halua antibiootteja tai muutakaan kovaa lääkitystä. Ystävän välityksellä löysin kuin löysin oman ihoni hyvä haltijattaren, Olivia Kleinin.

Kävin Olivian luona, hän tarjosi keksiä ja juotavaa, ja höpötti tunti tolkulla. Hän en missään vaiheessa ”tutkinut” ihoani laitteilla tms., mutta antoi matkaan tuotepaketin. Olisin toivonut akneiholle tarkoitettuja tuotteita, mutta hän pyysi minua luottamaan ja kokeilemaan hänen valitsemia tuotteita. Sain varoitukseksi, että iho pahenee ensimmäisten viikkojen aikana – sinä aikana ei saisi lopettaa tuotteiden käyttämistä ja lisäksi joutuisin sinnittelemään kolme kuukautta ennen kuin iho alkaa näyttää paranemisen merkkejä. Varoitus kävi toteen ja iho oli entistä huonommassa kunnossa. Tottelin kuitenkin Olivian neuvoja ja parin kuukauden sinnittelyn tuloksena iho alkoi parata. Iso kiitos Olivialle, nimittäin pahimmat ja kipeimmät näpyt jäivät vuoteen 2016.

Tarinan opetus: olemme kaikki erilaisia, iho ja iho-ongelmine. Käy siis eri ammattilaisilla ja löydä itsellesi sopiva tyyppi, jonka käsiin luotat iho-ongelmasi. Käytä hoitotuotteita säntillisesti, äläkä luovuta, mikäli tilanne näyttää menevän pahempaan suuntaan.

 

Ihonhoitotuotteet

Monet kauneusalanammattilaiset herkistyvät uransa aikana eri ainesosille. Tämä voi tapahtua myös meille tavallisille kuluttajille, eikä esimerkiksi ekosertifikaatti vielä sano, että tuote olisi juuri sinulle sopiva. Oma ihoni reagoi joistain luonnonkosmetiikkatuotteista, enkä enää tuijota sertifikaatteja tai luomuleimoja (ne ovat sitä paitsi kalliita, eikä esimerkiksi pienillä ja laadukkailla brändeillä ole aina niihin varaa). Kylppärinkaapistani löytyy tällä hetkellä sekalaisesti Olivian suosittelemia tuotteita ja ihon paranemisen jälkeen olen löytänyt muitakin lemppareita, joista ihoni tykkää – osa luonnonkosmetiikkaa, osa ei. Tärkeintä on se, että tuntee oman ihonsa ja tietää mitä se kulloinkin tarvitsee. Mikäli olet epävarma, kokeile hajusteettomia ja herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Muista: less is more! Iho voi herkistyä ja stressaantua, mikäli se altistuu päivän aikana monelle erilaiselle tuotteelle.

 

Ilmasto

Se, mitä iho kulloinkin tarvitsee, vaihtelee itselläni ilmaston ja vuodenaikojen mukaan. En siis käytä samoja tuotteita ympärivuoden. Suomen karuissa sääolosuhteissa iho kärsii ja ihon kosteustasapaino häviää. Talvella se tarvitsee suojaa kuivalta ja kylmältä ilmalta. Kun taas kesällä iho tarvitsee voimakkaamman UV-suojan auringolta (SPF läpivuoden!). Ihoni voi parhaiten lämpimässä ja trooppisessa ilmastossa, mutta koska olen päättänyt asettua Suomeen, niin ilmankostutin on must.

 

Öljyt

Käytän iholla erilaisia öljyjä, niin puhdistukseen kuin hoitamiseen. Vaikka minulla on paikoittain rasvoittuva iho, niin en silti luopuisi tästä rutiinista. Eräs meikkaaja muistutti, että rasvoittuva iho pysyy nuorekkaampana, sillä siihen ei synny yhtä helposti ryppyjä kuin kuivalle iholle. Tilannetta voi verrata esimerkiksi nahkaan (laukkuun, kenkiin, takkiin etc.); tasaisin väliajoin hoidettu ja rasvattu nahka pysyy paremmassa kuosissa pidempään verrattuna sellaiseen, jota ei ole koskaan huollettu. Meikinpoistoon öljy on muutenkin ehdoton, sillä käytän vedenkestävää ripsaria. Mikäli olet epävarma, kokeile hajusteetonta ja allergisoimatonta (vauvoille tarkoitettua) öljyä. Kookosöljyn jättäisin ihonhoidosta veks.

 

Muslin-pyyhe

Toinen rutiini, josta en luovu: viimeistelen kasvojen pesun ja kuorin ihoani joka päivä musliinipyyhkeellä. Kyseessä on 100% puuvillainen pyyhe, joka muistuttaa vauvojen harsoliinaa (uskoisin, että nekin käy passelisti ja ajaa saman asian). Tämä mahdollistaa sen, että voin huoletta käyttää öljyjä iholla. Likaiselle ja rasvaiselle iholle on turha laittaa lisää mömmöjä, kun epäpuhtaudet jäävät alle muhimaan. Vaikka kuinka hyvin olisi pessyt kasvonsa, pyyhkeeseen jää silti aina meikkirippeitä. Lisäksi se kuorii ihoa kevyesti ja edistää ihon pintaverenkiertoa. Tämänkin asian kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kaikkien iho ei kestä päivittäistä kuorintaa. Uudelleenkäytettävyydestä iso plussa ja luontoäiti kiittää. Niitä löytyy mm. Olivia Kleinilta, Lumenelta, Kicksiltä ja The Body Shopista.

 

Kriselda_iho.JPG

Kesäkuu 2018

 

Stressi

Kiinalaisen lääketieteen mukaan iho-ongelmani viittasivat kaikin tavoin stressiin ja nyt, kun analysoin elämääni taaksepäin, niin olin aika turhautuneessa elämäntilanteessa. Henkinen stressi ulottuu ihon hyvinvointiin, eli mikäli on suinkin mahdollista: vähennä kuormittavia tekijöitä elämässäsi. Muistan kamppailleeni uniongelmien kanssa ja ei edes hävetä myöntää, että nukun nykyään 8-9 tunnin yöunia. Tiedän, ettei sellainen luksus tule jatkumaan ikuisesti, mutta toinen tärkeä seikka stressinlievitykseen on hengittämisen tärkeys. Iho-ongelmat ovat tulehduksia, eivätkä tulehdukset viihdy happirikkaassa kehossa. Olen myös oppinut olla stressaamatta, mikäli iholle ilmestyy näppylöitä. Ne eivät enää kaada maailmaani.

 

PRP (Platelet-rich plasma)

Mulla on aina ollut tummat silmänaluset ja vaikka olen kokeillut ties mitä silmänympärysvoiteita, niin peitevoide on ollut ainoa, jolla saan ne häivytettyä. Alan ammattilaiset ovat olleet rehellisiä ja sanoneet, että ainoa tapa saada ne piiloon, on joko täyteaineilla tai vampyyrihoidolla, eli PRP:llä. Perusteellisen googlettelun jälkeen päädyin luonnollisempaan vaihtoehtoon, eli PRP-hoitoon. Huom. nämä kaksi ovat hyvin erilaisia hoitomuotoja ja täyteaineilla saadaan hyviäkin tuloksia tummille silmänalusille, mutta PRP on huomattavasti kokonaisvaltaisempi ja kuten mainitsin, luonnollisempi. Olen kirjoittanut kokemuksesta yes girliin, mutta lyhykäisyydessä siinä injektoidaan hoidettavalle iholle omaa veriplasmaa. Tein hoidon kolmen sarjassa ja aloitin viime keväänä. Viimeinen hoitokerta oli kesäkuussa 2018. Kyseinen hoito on parasta mitä nykyiselle iholleni on tapahtunut. Ihon sävy on huomattavasti tasaisempi, iho kimmoisampi, eikä näppylöistä ole kuulunut. En ole myöskään joutunut turvautumaan peitevoiteeseen, mutta uskon että tähän on myös vaikuttanut uudet unirutiinit ja se, että iho sai päivetystä kesällä. Tekisin silti kaiken uudestaan ja turvautuisin varmasti tulevaisuudessa PRP-hoitoon, mikäli iho sitä tarvitsee.

 

Lopuksi vielä; multa on kysytty, onko ruokavalio auttanut, niin vastaus on, että en usko. En ole mitenkään radikaalisti muuttanut ruokavaliotani paitsi, että aloitin puolitoista vuotta sitten syömään lihaa. Silloin, kun iho-ongelmani alkoivat, söin ihan perusterveellisesti kasvis- ja vegaanipainotteisesti. Nyt syön ehkä aavistuksen monipuolisemmin kaikkea (myös roskaruokaa). MUTTA! Tiedän, että monilla auttaa ruokavalion muuttaminen ihon-ongelmiin. Iho voi oireilla voimakkaastikin ruoka-aineisiin, eikä sitä välttämättä tajua, että ratkaisu löytyy suolistosta.

 

Huh! Ehkä elämäni pisin blogipostaus. Toivottavasti saatte näistä jotain apua ja kommenttiboksiin voi heitellä kysymyksiä ja mielelläni vaihtelen aiheesta lisää ajatuksia. Nämä jutut toimi itsellä (toivottavasti en unohtanut mitään oleellista). Kaksi vuotta tässä meni, että sain ihon ”takaisin” ja vielä parempaan kuntoon.

 
 
Lue myös:
Täydellisen ihon salaisuus
5 täsmävinkkiä herkän ihon hoitoon

Kommentit (10)
 1. Kiva ja avaava postaus! Ihojutut ovat mielenkiintoisia, vaikka ainoa totuus taitaa olla ettei ole mitään totuuksia 😀 Jonkun iho riehaantuu toiselle sopivasta ja joku löytää avun vasta vahvoista lääkekuureista.
  Oma akneni oli niin selkeästi hormonaalinen ja itkukurkussa koitin liki kymmenen vuoden ajan kaikenmaailman poppaskonstit ja kaiken trendikkään ja ei trendikkään villityksen (omaa virtsaa en sentään vanulapulla sivellyt naamalle, kuten eräs kaverini….. kuulemma sekin voi auttaa?). Vasta epillerit, jotka vastahankaisesti aloitin auttoivat. Mitään pahaa sanottavaa ei ole ks. tableteista, vaikka nimenomaan niitten sivuvaikutuksia pelkäsin.

  1. Se on just näin, ettei ole mitään totuuksia vaan kaikilla toimii eri jutut. E-pillerit auttavat monelle ja kiva, jos olet löytänyt niistä avun! Hormonit on kyllä yks mielenkiintoinen puheenaihe ja se, miten kokonaisvaltaisesti ne vaikuttaa meidän hyvinvointiin. Oon kirjoittanut mm. yes girliin, miten ne vaikuttavat vanhenemiseen.

   Mun ex-poikaystävä kamppaili aikoinaan iho-onglemien kanssa ja myötäelin, kun hän veti melkein vuoden verran Roaccutan-kuurin. Se ei ollut mikään helppo tie, mutta taisi kuitenkin olla sen arvoista, sillä iho parani ”siltä istumalta”. 🙂

 2. Vitsit, miten inspiroiva ja tärkeä kirjoitus! Oli tosi kiinnostavaa lukea sun kokemuksiasi ihonhoidosta ja nähdä, miten radikaalisti sun ihosi tila on muuttunut. Hetkessä se ei ole selvästikään tapahtunut! 

  Mulla on käytössäni Olivia Kleinin mineraalikasvovesi, josta tykkään valtavasti <3 Olisi kyllä ihanaa kokeilla muitakin Olivian tuotteita ja etenkin ihokonsultaatiota.

  Kärsin tummista silmänalusista, mutta apua, tuo PRP-hoito kuulostaa ja näyttää vähän rajulta :–D Luin Yes Girlistä, että hoidon vaikutus alkaa noin kolmen viikon kuluessa. Kuinka pitkään vaikutus säilyy? Tulisiko hoidossa käydä tasaisesti vuoden tms. välein vai silloin, kun siltä tuntuu – vai voidaanko hoitoa ylipäätään toistaa useita kertoja? Sattuuko? Kuinka kauan kasvot näyttävät hakatuilta hoidon jälkeen? :–D Haha!

  1. Hei Hannali <3 Olivia Kleinilla on hyviä tuotteita, mutta niistäkin pitää löytää itselleen sopivat. Esimerkiksi ne Vitamin-sarjan tuotteet on mun ihoon aivan liian stydit! 🙂

   PRP on näyttää rajulta, mutta siihen tottuu ja jää koukkuun. Tämäki yksilöllistä. 😉 Mikään ei tietenkään ole ikuista ja vaikutus riippuu pitkälti omasta aineenvaihdunnasta. Suositellaan, että hoidoissa käydään tietyn ajan välein. Jotkut käy puolen vuoden välein, jotkut vuoden. Mulla oli kolmen kerran sarjasta viimeinen kesäkuussa ja haluaisin kovasti mennä jo uudestaan. Varmaan viimeistään talvella. 😀

   Hoito tuntuu enemmän juuri ennen menkkoja, kun keho on herkimmillään. Jos on alhaisempi kipukynnys, niin suositellaan, että hoidossa tulisi käydä vasta kuukautisten jälkeen. Muuten se ei satu (ei se kyllä myöskään tunnu rentouttavalta, mutta ei satu).

   Pistosjäljet näkyvät vielä 1-2 päivää hoidon jälkeen – tosin tämäkin vaihtelee; ekan kerran jälkeen mun iholla ei näkynyt mitään (siis ollenkaan), kun taas viimeisen ja kolmannen kerran jälkeen iho oli täynnä pistosjälkiä melkein viikon verran. 😀

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *