Kesäaamujen pelastus: Cold Brew

FiveAM.jpg

 

Terkut kesälaitumilta! Täällä ollaan kotiuduttu parin viikon reissaamisen jälkeen. Rundi alkoi juhannuksesta, jolloin oltiin ystäväpariskunnan landella, siitä matka jatkui Beyoncén ja Jay-Z:n keikalle Tukholmaan, josta mentiin taas mökille, sitten oli hyvän ystäväni polttarit, sitten taas landeilua, sitten Hangon Regatta ja nyt viime päivät oltiin taas mökillä viettämässä poikaystäväni synttäreitä… 😀  Niin paljon kuin rakastankin (kesä)stadia, niin tällä hetkellä haaveilen kovasti takaisin maalle menemisestä.

 

Joka tapauksessa, on myös ihanaa olla hetken kotona omien rutiinien parissa ja halusin tulla vinkkaamaan kesäaamujen kahvisuosikistani: kyseessä on kylmäuutettu kahvi, eli Cold brew. Se valmistuu hauduttamalla kahvipuruja kylmässä vedessä. Joillekin riittää 8 tunnin haudutus, kun taas toiset haluavat 36 tunnin cold brew’tä.

 

Five AM-4.jpg

 

Cold brew’n suosio on alkanut nousemaan myös täällä meidän kahvilapiireissä ja joistain paikoista saa sitä ehtaa kamaa, kun jotkut taas myyvät jääkahvia cold brew:nä (jääkahvi ja cold brew eivät ole sama asia!). Paras tulee tietenkin omasta keittiöstä, jos multa kysytään.

Olen maailman iloisin Kitchen Aidin kylmähaudutuspannusta – siitä riittää sumppia suunnilleen viikoksi ja kätevästä hanasta saa suoraan jääkaapista kaadettua päivän kahviannoksen. Onneksi kahvipannuhyllyiltä löytyy tätä nykyä ihan kivasti vaihtoehtoja, mutta jos haluaa hauduttaa kahviaan yli 24h, niin tämä on laiskalle ihmiselle kätevin vaihtoehto.

 

Olen hyvin tarkka kahvistani, sillä vatsani ei esimerkiksi kestä tavallista suodatinkahvia lainkaan. Kylmäuutettu kahvi on vähähappoisempaa, eli kehon pH-taso pysyy kurissa vaikka joisi useamman kupin päivän aikana. Lisäksi kahvipapujen antioksidantit ja mineraalit eivät tuhoudu, koska juomaa ei kuumenneta valmistuksessa. Raakakahvia niin sanotusti!

Kylmäuutetussa kahvissa on myös enemmän kofeiinia, sillä valmistuksessa käytetään suhteessa huomattavasti enemmän kahvia ja vähemmän vettä. Uuttamisen lopputuloksena on ”kahvitiivistettä” ja annoksiin pitää lisätä vettä ja/tai maitoa.

 

FiveAM-1.jpg

 

Kriseldan kesäaamujen pelastus

1 dl kylmäuutettua kahvia

2 dl kylmää vettä

loraus kauramaitoa

jäitä

 

Kiinnostaa tietää, millaisia kahvinjuojia sieltä ruudun takaa löytyy? Kylmää, kuumaa, maidon kanssa vai ilman? Millaista maitoa? Löytyykö sieltä kenties tällaisia kahvivammaisia, jotka rakastavat kahvia, mutta tavalliseen tapaan valmistettu sumppi ei mene alas? 😀

 

P.S. Kiitos kärsivällisyydestä, kun blogi päivittyy nyt hitaampaan tahtiin <3

 

 

 
Lue myös:
Viikon tärkein oivallus
Safkainspistä kesään!
 
 

Kommentit (2)
  1. Laiskana tapauksena suodatinkahvi on paras vaihtoehto! Kauramaidolla, r e i l u s t i.
    Välillä myös kylmänä jääpalojen kera tai vaahdotetulla kauramaidolla 🙂

    1. Kylläää! Hurraahuudot kauramaidolle, etenkin hitaina aamuina vaahdotettu kauramaito kahvin seassa on parasta! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *