Mitä sinä haluaisit osata?

Kriselda - Mitä sinä haluaisit osata?Tiesittekö, että ihminen voi oppia uuden taidon 20:ssa tunnissa? Uuden rutiinin omaksuminen vie noin 28 päivää ja mikäli haluaa maailman huipulle, harjoittelu vie 10 000 oppituntia.

Aloitin alkuvuodesta uudet opinnot ja opiskelu on pääosin omatoimista. Olen ehkä asettanut itselleni vähän liian kunnianhimoiset tavoitteet, kun käyn ohessa päivätöissä ja aloitin tavoitteellisen treenaamisen. Onneksi on ystävät ja blogi – henkireikäni – tasapainottamassa tätä kaikkea. Elämä on yhtä oppimista ja kehittymistä, ja tälle vuodelle on yksi jos toinen uusi asia opittavana.

Blogin aloittaminen on vaatinut paljon itsenäistä opiskelua. Satoja tunteja tietokoneen edessä, suunnitelmien tekoa, kuvankäsittelyä, koodaamista… Tänä vuonna tavoitteena on kehittyä kuvaajana ja liikkuvan kuvan tekijänä (!).

Yksi parhaimmista ystävistäni Adama aloitti vloggaamisen vuosi sitten ja viime syksyllä hän liittyi myös osaksi Lilyä. Tämä ihanan energinen ja älykäs nainen jakaa viisauksiaan niin blogissaan kuin vlogissaankin. Hänestä inspiroituneena videoiden teko on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja viime viikolla elämäni ensimmäinen vlogi-vierailu tapahtui Adaman YouTube-kanavalla joogahaasteen muodossa!

Onni on, kun on samanhenkisiä ystäviä ympärillä, joiden kanssa voi inspiroitua ja jakaa ideoita toisilleen. Autetaan puolin ja toisin silloin, kun voi ja tarvitsee. Siispä blogissa tullaan näkemään myös videoita jatkossa! (Toivottavasti).

Kriselda - Mitä sinä haluaisit osata?Josh Kaufmanin mukaan uuden taidon opettelemiseen vaaditaan vain vaivaiset 20-tuntia?! Kun asettaa itselleen realistisen tavoitteen ja järjestelmällisesti jakaa opittavat asiat pienempiin osiin, ei voi muuta kuin onnistua.

Yhtä asiaa tarvitsemme kuitenkin enemmän kuin mitään muuta: motivaatiota. Sana on kuitenkin menettänyt merkityksensä, kun sitä tuupataan joka paikassa. Työpaikalla, koulussa, kuntosalilla, blogeissa, vlogeissa, you name it. Joten puen asian näin; Älykkyydellä ei ole mitään tekemistä oppimisen kanssa. Kuka tahansa voi oppia (melkein) mitä tahansa ja paras este luovuttamiselle on tunteeseen perustuva: ihminen ei halua tuntea itseään epäonnistujaksi.

Kriselda - Mitä sinä haluaisit osata?

 

8 ASKELTA KOHTI UUTTA TAITOA

1. Valitse sellainen aihe, joka kiinnostaa, innostaa ja josta on hyötyä. Videoiden teko ja editoiminen on seuraava kehitysaskel bloggaamisessa. Rakastan kuvien editoimista. Se on hyvin meditatiivista ja aika kuluu siivillä.

2. Hanki tarvittava pohjatieto uudesta taidosta. Mitä relevantteja asioita minun pitää tietää, jotta opin kuvaamaan ja editoimaan videoita? Tarvitsenko kenties uuden kamerakaluston? Jalustan? Mitä editointiohjelmia on olemassa? Mistä saan taustamusiikit videoihin? YouTube vai Vimeo?

3. Aseta itsellesi realistinen tavoite. Videomogulin status ei ole tavoitteena (ainakaan ihan heti), vaan haluan tehdä blogiin lyhyitä jooga- ja ruokavideoita, joista olisi iloa ja hyötyä teille lukijoille.

4. Jaa opittava asia osioihin. Teoria, kameran säädöt, editointiohjelman käyttö. Parhaiten ihminen oppii tekemällä ja hyvä jako olisi 20% teoriaa ja 80% käytäntöä. En siis tuhlaa sen enempää aikaa videoiden editointitutorialeiden katsomiseen, vaan paras tapa oppia on vaan kuvata ja editoida.

5. Opi korjaamaan omat virheesi. Mitä olisi pitänyt tehdä toisin, jotta videosta olisi tullut parempi? Olisiko sen pitänyt olla lyhyempi? Onko parempi puhua suoraan videoidessa vai tehdä voice over?

6. Poista häiriötekijät. Puhelin, some, kotityöt, ihmiset…

7. Toisto ja kertaus. Toisto on paras tapa oppia jokin asia lyhyessä ajassa ja kertaus taas pidemmällä aikavälillä.

8. Käytä 20 tuntia tehokkaasti. Jaa oppitunnit esimerkiksi 1h/päivä ja 5 krt/viikossa. Kuukauden päästä osaat jo!

 

Minkä uuden taidon sinä haluaisit oppia?

 

Kuvat: Julia Toivola

 

Lue myös:

Vuoden teema

Istuisitko itsesi viereen illallisella?

Hyvän itsetunnon rakennuspalikoita

hyvinvointi mieli opiskelu
Kommentit (9)
  1. Kiitos jälleen ihanan inspiroivasta postauksesta! <3 

    1. Kiitos, kun luet <3

  2. Hei onko sulla jotain vinkkejä miten kehittyä tuossa päällä seisonnassa? 🙂

    1. Moi, toki! Voisin tehdä siitä erillisen postauksen? Tai VIDEON?!

    2. Mutta muutama perusvinkki: pehmuste pään alla ja kannattaa aloittaa seinää vasten. Niska, yläselkä ja keskivartalo vahvana. Paino jakautuu pään lisäksi käsiin! 2/3 painosta on käsissä. Muuten niskaan/kaulaan tulee liikaa painoa – vaarallista!!! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *