Se aika kuukaudesta

Se aika kuukaudesta

 

Naisena olemisessa on paljon hienoja puolia, mutta yksi niistä ei kuitenkaan ole se, että siitä saa kiusallisen muistutuksen joka-ikinen-kuukausi. Noin 10% naisista kärsii PMS-oireista ja suunnilleen saman verran myös rajuista kuukautiskivuista. Kummatkaan eivät ole sidoksissa toisiinsa, mutta lukeudun niihin, jotka saavat nauttia näistä epämiellyttävistä vaivoista (eli helvetillisistä kärsimyksistä) joka-ikinen-kuukausi.

 

PMS-oireet alkavat noin viikkoa ennen kuukautisten alkamista, jolloin hormonit ja mieliala heittelehtivät joka suuntaan. Joskus sitä jopa luulee kärsivänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, vaikka kyse on vain kuukautiskierrosta. 

Kun kroppa alkaa valmistautumaan tulevaan koitokseen, kaikki tuntuu ärsyttävän. Jo pelkästään puolison hengitys, joka kuuluu muutaman metrin päässä ottaa päähän. Silloin myös pienemmistäkin asioista saattaa herkistyä. Oli se sitten söpö eläinvideo tai vilpitön kehu ystävältä.

Näinä aikoina tukala olo sekä näkyy että tuntuu kropassa, ja joutuu suorastaan taistelemaan mielitekoja vastaan. Kaiken tämän päätteeksi, kun kuukautiset vihdoin alkavat – seuraa voimakkaat kivut, joiden lisäksi (!) sivuoireina tuntuu pahoinvointi ja suolisto-ongelmat. On sanomattakin selvää, että menkat rajoittavat elämää.

 

Se aika kuukaudesta

 

Jotkut turvautuvat PMS-oireisiin masennuslääkkeillä, mutta onneksi apu voi löytyä myös luonnollisista ravintolisistä. Tutustuin muutama kuukausi sitten Wild Nutritionin Food Grown Premenstrual Complexiin, joka edesauttaa kehoa sopeutumaan kuukautiskiertoon.

 

Kapselit sisältävät vitamiineja, mineraaleja ja yrttejä, jotka ovat kasvatettu Food Grown -menetelmällä ravinnoksi:

– B6-vitamiini (tukee hormonitoimintaa, vähentää väsymystä ja uupumusta)

– Kromi (verensokerin ylläpitoon)

– Dong Quai –yrtti (kuukautiskipuihin, vaihdevuosioireisiin, anemiaan)

– Ashwagandha (lievittää stressiä ja kohottaa mielialaa)

– Magnesium (tukee psykologisia toimintoja)

– Sinkki (edesauttaa sekä kognitiivisen että immuunijärjestelmän toimintaa)

– Maarianohdake (suojelee maksaa)

 

Se aika kuukaudesta

 

Kapseleita voi nauttia joka päivä, mutta itse aloitan niiden käytön noin viikkoa ennen kuukautisten alkamista. Kipuja ja kramppeja Premenstrual Complex -kapselit eivät poista kokonaan ja omat kivut ovat sen verran tuskalliset, että tekisi vain mieli kääriytyä peiton alle sikiöasentoon.

Ennen turvauduin kokikseen ja sokerihumala lievitti jonkun verran kipuja. True story: opin tämän reissun päällä, kun reseptilääkkeet pääsivät loppumaan. Tätä en kuitenkaan suosittele, vaan kannattaa mielummin hakeutua luotettavan lääkärin hoitoon.

 

Kuukautisiin voi onneksi valmistautua myös appien avulla. Omasta puhelimesta löytyy Flo-niminen sovellus, joka laskee kuukautiskierron ja hälyttää ennen niiden alkua. Siihen voi syöttää omia oireita ja lisäksi se synkronoi muiden terveys-appien kanssa, jolloin voi esimerkiksi seurata unen, liikunnan ja ravinnon vaikutusta kiertoon.

 

Se aika kuukaudesta

 

Naisena olemisessa on paljon hienoja puolia, joihin muun muassa lukeutuu se, että saamme biologisesti kokea jotain niinkin ainutlaatuista kuin äitiys. Naiseus ja naisellisuus merkitsevät jokaiselle eri asioita, ja koen että olemme etuoikeutettuja, kun tällä aikakaudella naisena oleminen on kuitenkin paljon muuta kuin manikyyrejä ja leipomista.

Loppukevennykseksi tsekkaa vielä tämä BuzzFeedin meme-sarja naisena olemisen hienoudesta.

 

P.S. IHANAA NAISTENPÄIVÄÄ.

 

 

MENKKAPÖKSYT: MONKI

 

 

Lue myös:Vahvuudet voimavaroinaBeauty Routines: Valkoiset hampaat

Kommentit (5)
 1. Jos on taipumusta PMS-oireisiin, niin tosiaankin kannattaa etsiä se itseään helpottava juttu – oli se sitten luontaistuote, himoliikunta tai serotoniinilääkitys.

  Itse muutuin PMS-viikolla paholaiseksi ja oireet vain pahenivat tuonne kolmevitoseksi asti (ja kuulema yleisesti juuri niin käykin). Itse jouduin lopulta hakemaan ihan nuo serotoniinitabut avuksi, etten olisi pilkkonut miestä kilon paloiksi ja syöttänyt sitä naapurin koirille.

  PS: ja että tulevaisuudessa olisi jotain odotettavaa, niin gynekologini totesi myös, että naisilla, jotka kärsivät PMS-oireista on todennäköisempää olla myös varsin ärtyisä menopausimimmi.
  Hän oli oikeassa ainakin minun kohdallani. Tappaja hiipii taas nurkissa.
   

 2. Googlaa sellainen laite kuin Livia! 

  1. Vau! Toihan vois olla toimiva, jos sitä osais vaan pitää mukana. Kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *