Viisi terveellistä herkku-ruokaa!
Olen itse jo pidemmän aikaa karsinut ruokavaliostani punaista lihaa, ja yrittänyt lisätä sekä kasvisten että proteiinin määrää. Viimeksi mainittu on erityisen tärkeää keski-iän jo ylittäneille naisille (moni saa proteiinia ruokavaliostaan liian vähän).
Toivottavasti saatte alla olevista ruokavinkeistä iloa ja vaihtelua omaan ruokapöytään!
1. Risto Mikkolan kasvissosekeitto
Sosekeittojen ”sesonki”ei ehkä ole näin loppukevään päivinä parhaimmillaan, mutta – makoisia kasvisruokia voi tuskin koskaan syödä liikaa (ja mahtuuhan tähänkin kevääseen varmasti ja valitettavasti vielä koleitakin päiviä jolloin lämmittävä keitto on poikaa)!
Tästä keitosta ei makua puutu:
1 iso sipuli hakkeena
1 porkkana kuutioina
6 valkosipulinkynttä viipaleina
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl tuoretta timjamia
250 g paahdettua säilykepaprikaa
250 g puolikuivattuja säilyketomaatteja
3 tomaattia kuutioina
8 dl kasvis- tai kanalientä
1 tl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
¼ tl cayennepippuria
2 dl kuohukermaa
1 dl juustoraastetta (esim. Västerbottenost)
2dl tuoretta basilikaa viipaleina
1. Freesaa öljyssä sipulit ja porkkanat. Lisää timjami, paprika, tomaatit ja kanaliemi, kiehauta.
2. Lisää kuivat mausteet ja hauduta 20–30 min. Lorauta kuohukerma ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä.
3. Kuumenna keitto kattilassa, lisää lopuksi juustoraaste ja basilika, sekoita ja tarkista maku.
Aavistuksen työläs tämä keitto toki on mutta ehdottomasti vaivan väärti!
2. Raejuustorulla
Mistäpä muualtakaan kuin Lilyn sivuilta raejuustorullan bongasin – niin hyvää, helppoa ja herkullista!
300g raejuustoa + 3 munaa ripauksella suolaa tehosekoittimessa suloisesti sekaisin. Uuniin 180° puolisen tuntia, ja päälle omat lempitäytteet – minulla Italian yrtit tuorejuustoa, kalkkunaleikettä, kurkkua, pikkutomaatteja ja basilikaa.
3. Ruokaisa munakas
Vähän niinkuin raejuustorulla, mutta ”perinteisempi” proteiini-rikas herkku! Itse teen usein näin: 2 kananmunaa ja 2 ruokalusikallista vettä, ripaus suolaa ja mustapippuria. Paistan tilkassa öljyä rauhassa miedolla lämmöllä. Täytteissä on vain mielikuvitus rajana – alla suippopaprika, raejuustoa ja kanaleikettä, joskus laitan kananjauhelihaa ja esim. pinaattia, joskus fetaa jne. Vielä ruokaisamman annoksesta saa kun tarjoilee sen esim. avocado – leipien kanssa (tässä kohtaa ilman munaa😃).
4. Helpot kasvispihvit
Tämän ruoan juju on ehdottomasti helppous! Kasvispihvisekoitus (juuresraaste) löytyy valmiina kaupan hyllyltä kera reseptin. Kyseessä on tämä: Hetki kasvispihvimix (oranssi). Lisätä tarvitsee ainoastaan kananmuna ja vehnäjauhoa/kaurajauhoa. Tuunata voi vaikka fetalla. Tarjoaisin nämä raikkaan limejogurtti – kastikkeen kanssa (kreikkalaista jogurttia, limeä, suolaa, mustapippuria, hiukan hunajaa).
5. Grillinyytit valmiista perunasipulisekoituksesta
En ole varsinainen grilliherkkujen ystävä. En syö makkaraa enkä valmiiksi marinoituja pihvejä (en ylipäätään pidä punaisesta lihasta grillissä valmistettuna). Olemme aiemmin mieheni kanssa tehneet pottunyytit keitetyistä perunoista kunnes yhtäkkiä tämän kevään grillikauden aloittajaisissa lamppu syttyi pään päälle – huomattavasti helpompaa on tehdä nyytit valmiista perunasipulisekoituksesta! Lopputuloskin on pehmeämpi. Meidän nyytteihin tulee aina myös tuorejuustoa (esim. pippuri, ruohosipuli tai yrtti), vihanneksia kuten tomaattia, paprikaa tai kesäkurpitsaa (tai kaikkia näistä), sekä aika usein fetaa.
Nyytti valmistuu grillissä noin reilussa vartissa. Kylkeen voi grillata vaikka maissintähkät, ja tarjoilla tämän makoisan&terveellisen kasvis – grilliherkun vihersalaatin kera. No meat needed!
Herkullisia hetkiä❣️