Suosikkiresepti x 3 – 1. Hyväätekevä pastasalaatti 2. Älyttömän hyvä tonnikalatahna 3. Uunipaahdetut porkkanat

Olen harrastanut ruoanlaittoa koko aikuisikäni, sekä ahminut aiheeseen liittyvää tietoa niin netistä, lehdistä kuin tv:n kokkausohjelmistakin. Hyvä ruoka tarkoittaa minulle maukasta ja helppotekoista, terveellistä ja hyväätekevää ruokaa. En perusta vaaleista viljoista, sokerista, (kovista) rasvoista tai pitkälle prosessoidusta ruoasta. Ruoanlaitossa en jaksa kikkailla, punnita, tai noudattaa milllintarkkoja, seikkaperäisiä reseptejä. Rakastan ruokaa josta tulee itselle hyvä ja kevyt olo, mausta tinkimättä. Tämän postauksen kolme suosikkireseptiäni täyttää edellämainitut vaatimukset, ja ne ovat itse kehittelemiäni (toki vastaavia reseptejä löytyy paljon):

Hyväätekevä pastasalaatti. Salaattikaan ei aina itsestäänselvästi ole terveellistä, jos siinä on esim. kovia juustoja, leipäkrutonkeja, lihajalosteita tai majoneesipohjaista kastiketta. Tässä salaatissa on vain hyväätekeviä ainesosia (joita voi toki myös lisäillä oman maun mukaan, esim. omaa lempihedelmää tuomaan makeutta):

Sydänmerkki- täysjyväpastaa

Vihreää luomupestoa

Kirsikkatomaatteja puolitettuina

Buffalomozzarellaa revittynä

Marinoitua tai marinoimatonta punasipulia ohuina renkaina

Avocadoa (päälle voi puristaa hiukan sitruunamehua tummumisen estämiseksi)

Tuoretta basilikaa ja/tai rucolaa

Pippuria

Balsamicoa/sitruunavinegretteä

(Paahdettuja pinjansiemeniä)

En laittanut reseptiin määriä, sillä itse teen salaatit aina ilman sen tarkempia mittailuja, syöjien lukumäärän mukaan. Tämä salaatti on parhaimmillaan heti valmistuksen jälkeen eli usealle päivälle sitä ei kannata tehdä. Pastan keittoajaksi riittää noin 80% pakkauksessa mainitusta keittoajasta, merivedensuolaisessa vedessä. Pesto on tarkoitettu sekoitettavaksi pastan kanssa tuomaan suolaisuutta salaattiin. Pinjansiemenet puolestaan tuovat suutuntumaa – niiden paahtamiseen riittää 1-2 minuuttia kuivalla, kuumalla pannulla. Pehmeyttä tulee mozzarellasta, hyviä rasvoja avocadosta. Viinietikasta happoa, pippurista potkua, kirsikkatomaateista makeutta. Tuoreista yrteistä ja sipulista makua. Salaatti on yllättävän täyttävä (vielä täyttävämmän siitä saa lisäämällä joukkoon kanaa), ja pitää nälän loitolla pitkään.

Älyttömän hyvä tonnikalatahna rieskoille tai uunipotuille. Tonnikala on lohen ohella suosikkikalani (viimeksimainittu on kuitenkin työläämpi valmistaa). Olen jo pitkään metsästänyt täydellisen tonnikalatahnan reseptiä – sellaisen, joka maistuisi raikkaalle ja olisi koostumukseltaan sopivaa esim. rieskojen tai uuniperunoiden täytteeksi (ei liian tymäkkää tai liian juoksevaa). Useiden kokeilujen myötä täydellisen tahnan resepti löytyi kuin löytyikin:

Noin 2,5 dl kreikkalaista jogurttia

Noin 50 g/ kourallinen fetaa murusteltuna

1 tlk tonnikalaa vedessä valutettuna

sitruunanmehua maun mukaan

mustapippuria, sitruunapippuria

(punasipulia, suolakurkkua/kapriksia)

(pieni loraus hunajaa/hyppysellinen sokeria makeudeksi)

Itse olen valmistanut tahnan ilman suluissa olevia ainesosia, sillä pidän yksinkertaisista ja raikkaista mauista. Niin halutessa sipuli ja suolakurkku/kapris tuovat tahnaan vahvempaa makua ja suolaisuutta (mitä tosin tulee jo fetasta). Reseptistä riittää kahdelle syöjälle reilusti, yhdelle pariksi kerraksi. Parhaimmillaan tahna on mielestäni pehmeiden rieskojen (kuten Fazerin lemppari-kaurarieskat) täytteenä yhdessä rapean salaatin kanssa, mutta käy loistavasti myös uunipottujen kaveriksi.

Uunipaahdetut rakuunaporkkanat (kuvassa vasta uuniin menossa). Tästä reseptistä tuli minun ja mieheni suosikki kuluneen joulun aikana. Yksinkertaista mutta uskomattoman hyvää:

Porkkanoita sopiviksi suupaloiksi pilkottuina

Oliiviöljyä

Juoksevaa hunajaa

Rakuunaa (reilusti)

Suolaa ja mustapippuria myllystä

Kaikkia reseptin aineita voi laittaa oman maun mukaan; hunajaa riippuen siitä miten makeita porkkanoita haluaa. Paahdetaan uunissa 225:ssä asteessa puoli tuntia (ainakin meidän uunissa suutuntumasta tuli näin juuri sopivan rapsakka). Uunipaahdetut porkkanat on loistava ja terveellinen lisuke ruoalle kuin ruoalle, esim. kananfileille (paistuvat kätevästi yhtä aikaa samalla pellillä), lohelle tai pihville. Olen ollut viime aikoina ruoanlaitossani erityisen kiinnostunut viljojen (pastan/riisin) korvaamisesta kasviksilla, sillä olo ruokailun jälkeen on näin huomattavasti parempi. Porkkanoiden lisäksi esim. kukka- tai parsakaalista saa loistavia, terveellisiä lisukkeita.

Herkullisia hetkiä!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Terveys