Energiansäästövinkkejä (sillä jokaisen meistä energiavarastot ovat rajalliset)
Kirjoitan tämän tekstin itselleni ja kaikille (erityis)herkille sekä heille, jotka ovat joskus kokeneet energioidensa hupenevan ympäristön vaikutuksesta. Alapuolella asioita – energiansäästövinkkejä – jotka olen itse todennut hyviksi, toimiviksi ja tärkeiksi.
Voinko vaikuttaa asiaan? Tuo kysymys kannattaa kysyä itseltä aina silloin, kun huomaa jonkin asian, ihmisen, tilanteen tai olosuhteen kuluttavan omaa energiaa aiheuttaen ahdistusta, stressiä ja pahaa mieltä. Elämässä on paljon asioita joihin voimme vaikuttaa ja paljon asioita joihin emme voi vaikuttaa. Viisautta on erottaa nuo kaksi toisistaan. Viimeksimainittuun kategoriaan kuuluu mm. toisen ihmisen käyttäytyminen. Siihen saattaa kuulua myös tietyt sairaudet tai vaikkapa jokin tilanne töissä mikä ei ole omissa käsissämme. On tärkeää sisäistää, ettei murehtiminen, vatvominen tai ärsyyntyminen sinällään auta yhtään mitään, päinvastoin; energiasi valuu hukkaan.Tuulimyllyjä vastaan ei kannata taistella. Keskity suuntaamaan energiasi toisaalle.
Suurempi mittakaava. Vaikeassa ja omaa itseä kuluttavassa tilanteessa on aina hyödyllistä yrittää nähdä suurempi kuva. Kuinka isosta asiasta on oikeasti kysymys koko elämää ajatellen, niinsanotusti loppupeleissä? Hakkaatko päätäsi seinään asian takia, joka ei koko elämää ajatellen ja sen oikeasti tärkeiden asioiden rinnalla ehkä olekaan niin tärkeä? Mitä kamalaa itseä ahdistava asia voisi pahimmillaan aiheuttaa? Ja olisiko se sittenkään niin kamalaa?
Luovuttaminen – positiivisessa mielessä. Olen itse usein hyvinkin sinnikäs, päämäärätietoinen ja jääräpäinen ihminen. Olen pitänyt tässä elämässä kynsin ja hampain kiinni omista unelmistani, ja kiinni kaikesta siitä mihin itse uskon. En ole ns. luovuttaja-tyyppiä, en isoissa mutta en pienissäkään asioissa. Tämä on saattanut näkyä vaikka siinä, että jos mieleni on tehnyt kevätrullia olen etsinyt riisipaperiarkkeja vaikka kymmenestä kaupasta kunnes olen ne löytänyt. Joskus olen selvittänyt tietokoneen tai kännykän käyttöön liittyvää ongelmaa lähestulkoon kokonaisen päivän, sillä en yksinkertaisesti ole pystynyt luovuttamaan vaan olen pakkomielteisesti halunnut saada tekemiseni päätökseen. Joskus elämässä pakkomielteet eivät kuitenkaan ole hyvä juttu. Joskus jo pelkkä yrittäminen riittää. Siinä vaiheessa kun huomaa toistuvasti yrittävänsä ilman että mikään muuttuu on aika päästää irti.
Hyvään keskittyminen – ennenkaikkea siihen hyvään mitä sinussa itsessä on. Uskon siihen, että ihminen saa kaikista suurimman voiman omasta itsestään, ei ulkopuolelta. Silloin kun ympäristö kuluttaa energiaa ja aiheuttaa ahdistusta on hyvä aika kääntyä omaan itseen päin, vahvistaa omaa itseä (toisinsanoen keskittyä siihen ainoaan asiaan mihin ihan varmasti pystyy vaikuttamaan). Luota sinun omaan oikeaan ja väärään, ja lopeta omien tunteidesi kyseenalaistaminen. On tärkeää olla oman itsen puolella ja ymmärtää, että toisen ihmisen (ahdistava, epäoikeudenmukainen, ärsyttävä, satuttava) käytös johtuu hänestä itsestään ja hänen elämänhistoriastaan, ei sinusta. Hyvä mielikuvaharjoitus on mielestäni kuvitella itsensä ihmisen yläpuolelle, joka aiheuttaa pahaa mieltä. Ilman mitään ylemmyyden, ylpeyden tai paremmuuden tunnetta. Ihan vaan sen mielikuvan vuoksi, että kun olet jonkun yläpuolella hän ei pysty satuttamaan sinua.
Luottamus elämään ja asioiden tarkoituksenmukaisuuteen. Vaikka jokin asia tuntuisi ylitsepääsemättömän raskaalta ja turhauttavalta, on sillä kuitenkin aina jokin tarkoitus. Näin vahvasti uskon. Elämä ei ole tarkoituksettomien sattumien summaa – vaan tarkoituksellisten. Monien hankalien tilanteiden tarkoitus on joko se, että sinä itse opit jotain tai se, että opetat itse toista.
Oman henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin asettaminen elämän tärkeimmäksi asiaksi – asia mikä säteilee ja vaikuttaa suoraan kaikkeen muuhun, ihan kaikkeen. Tämä asia ei oikeastaan tarkennusta kaipaa. Uskon jokaisen tietävän sisimmässään mitä itse tarvitsee kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sensijaan että huolehtii ja huolii oman itsen ulkopuolisista asioista on viisautta katsoa sisäänpäin – pitää huolta oman elämän kannalta kaikkein merkityksellisimmästä asiasta: sinusta.
Syvään hengittäminen ja hymyileminen. Mielestäni yksi tehokkaimpia esiintymisjännityksen poistajia on niinkin yksinkertainen asia kuin kunnolla, rauhassa ja syvään hengittäminen, sekä hymyily. Niinikään monenlaiseen niin henkiseen kuin fyysiseenkin pahaan oloon auttaa syvä hengitys, mieluiten raittiissa ilmassa. Hymyileminen on surun ja vihan vastakohta – hymyllä pystyy positiivisella tavalla huijaamaan itseään. Kun hymyilet hetken, vaikka väkisin, et anna negatiivisuudelle valtaa.
Huumorin ja hauskan löytäminen, vaikka väkisin. Elämä on usein traagista, usein koomista – ja kaikkein useimmiten ehkä tragikoomista. Vain harva asia on niin paha ettei siinä olisi jotain hyvääkin. Tai ainakin hauskaa. Usein hauskan löytää kaikkein helpoiten kun asettuu hankalan tilanteen ulkopuolelle ja katselee sitä ikäänkuin sivullisen silmin.
Mitkä ovat ne pienet asiat mitkä tekevät sinut onnelliseksi? Ympäröi itsesi niillä. Ihan sama mitä muut tekevät, ihan sama minkälaista mustaa ympärilläsi on. Anna oman sisäisen valosi loistaa ja ruoki sitä kaikella hyvällä, sinulle hyvällä.
Kaikki ylläkirjoittamani kohdat liittyvät luonnollisestikin toisiinsa. Osa niistä on ehkä helpommin sanottu kuin tehty, mutta yrittämisen arvoisia jokainen! Pidetään huolta itsestämme ja rajallisesta energiastamme. Jokaisen omat energiansäästövinkit ovat enemmän kuin tervetulleita kommentti-boxiin!