Lautasellani – 11 ikisuosikkia
Olen ollut pienestä pitäen innokas kokkailija (liittyisiköhän luovuuteen?) ja myöskin nautiskelja kaikin mahdollisin tavoin. Muuta ei ole tarvittu siihen että olen jo vuosikaudet ollut erilaisten ruokablogien ja kokki- ohjelmien suurkuluttaja. Joka viikonloppu (joskus arkisinkin) kokkaamme intohimoisesti mieheni kanssa; siitä on tullut yksi harrastuksistamme. Näin ollen uskon ymmärtäväni jotain niin terveellisestä ja herkullisesta ruoasta kuin sen laittamisestakin.
En noudata mitään tiettyä ruokavaliota (enkä varsinkaan dieettiä jonka tarkoituksena on laihduttaa). Ruokafilosofiani on samanlainen kuin elämänfilosofianikin: voin hyvin kun teen asioita joita minun tekee mieli tehdä ja kehoni voi hyvin kun syön ruokaa josta minulle tulee hyvä olo. Noilla ”perusteilla” syön pääosin vähähiilihydraattista, vehnätöntä ruokaa. Sokerit ja rasvat ovat minimissä, ei rautaisen itsekurin vuoksi, vaan koska olen onnekas nainen siinä mielessä että inhokki-ruokiani ovat (merenelävien ja liian eksoottisen lisäksi) kaikki makea, sipsit, makkara ja grilli/roskaruoka. Arkisin syön usein tosi simppelisti kanaa/kalaa riisinuudeleilla (joskus riisillä), Kokkikartanon pinaattikeittoa ja erilaisia salaatteja. Viikonloppuisin- koska perheeseeni kuuluu mies ja teini-ikäinen poika- syömme usein tortilloita, joskus pizzaa tai lasagnea (kaikki gluteenittomina). Kuitenkin, jos saisin itse päättää, alla on 11 ruokaa joilla voisin elää koko loppuelämäni. Ne ovat terveellisiä, maistuvat herkulliselle, ja niistä tulee, ainakin itselleni, kaikinpuolin hyvä ja kevyt olo. Toivottavasti saatte näistä kivoja vinkkejä ja vaihtelua omaan kokkailuun!
1. Kevätkääryleet. Täytteiksi laitan kurkkua ja porkkanaa tulitikun- ohuina tikkuina, jotain rapeaa salaattia, kanaa, avocadoa, riisinuudeleita ja yrttejä. Rullien juju on kuitenkin mielestäni ehdottomasti kastikkeissa, joista toisena käytän sweetchili- kastiketta (usein extra-chilillä) ja toisena soijakastiketta missä on reilusti tuoretta chiliä ja valkosipulia. Vinkkini riisipaperi-arkkien rullailuun on käyttää liottamiseen kädenlämpöistä vettä ja vain hetki aikaa, ja laittaa täytettä maltillinen määrä.
2. Pinaattifetapinjansiemen- salaatti. Teen salaatin (useimmiten) gluteenittomaan pastaan, jonka keitän al denteksi (noin 80% pakkauksessa mainitusta keittoajasta riittää) merivedensuolaisessa vedessä. Tuore pinaatti tarvitsee vain hetken pyöräytyksen pannulla, ja pinjansiemenet niinikään hetken kuumalla, kuivalla pannulla. Fetana käytän ”oikeaa” fetaa minkä murustelen käsin salaatin joukkoon (en siis niitä muovisia noppia). Joskus lisään vielä joukkoon oliiveja, tosin niiden ja fetan yhdistelmä voi tehdä salaatista jo liiankin suolaisen. Kastikkeeksi riittää loraus oliiviöljyä ja vaaleaa balsamicoa.
3. Toinen salaattisuosikkini on välimerellinen couscous- salaatti. Salaattipohjan ohje löytyy couscous- paketin kyljestä, välimerellisen salaatista tekee feta ja oliivirenkaat. Kastikkeeksi sopii sweetchili- salaatinkastike tai kermaviili/turkkilainen – jogurtti sitruunanmehulla ja pippurilla maustettuna. Raikkaudesta täysi kymppi!
4. Gluteenittomat herkkusämpylät. Tämä on mieheni bravuuri ja ohje tulee tässä:
5dl lämmintä vettä
2 rkl psylliumia
1ps kuivahiivaa
4dl gluteenittomia kaurahiutaleita
4dl gluteenittomia kaurajauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 tl suolaa
1-2 porkkanaa raasteena
(1rkl hunajaa/sokeria)
Psylliumi vispataan veteen, kaurahiutaleet perään, ja annetaan turvota 5 minuuttia. Loput kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään ”taikinapohjaan” sekoitellen. Lopuksi öljy ja porkkanaraaste. Leivotaan tangoksi, leikataan paloiksi ja pyöritellään itselle mieluisiksi palloiksi. Annetaan kohota ilman liinaa 20 min. ja paistetaan 225 asteessa noin 17 minuuttia. Ladotaan parempiin suihin!
5. Uunilohi ilman smetanaa. Miksi kuorruttaa rasvainen kala rasvalla? Uunilohi on mielestäni ehdottomasti parasta maustettuna ”vain” suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi tankoparsat, joille riittää uunissa max. 10 minuuttia, mausteeksi niinikään suolaa, pippuria JA oliiviöljyä. Terveellistä ja ah niin herkullista!
6. Ruokaisat munakkaat. Vinkkini munakkaan paistoon on keskikuuma pannu ja rauhallinen kypsennys ilman turhia kääntelyitä. Munakkaan voi täyttää melkeinpä millä vaan, esim. jauhelihalla, tuoreella pinaatilla ja tomaatilla kuten yllä. Nälkä pysyy pitkään loitolla!
7. Jauhelihatäytteiset kesäkurpitsaveneet. Leikkaa kesäkurpista sopiviksi paloiksi, halkaise ja poista siemenet. Kurpitsanpalat voi halutessaan itkettää suolaamalla ne leivinpaperin päällä ja pyyhkimällä ylimääräiset nesteet pois noin vartin päästä. Täytä veneet oman mielen mukaan maustetulla jauhelihalla (johon voit halutessasi sekoittaa myös nokareen tomaattipyrettä/tomaattimurskaa) ja esim. pavuilla. Kuorruta komeus emmenatal(mozzarella)- juustoraasteella ja käytä parikymmentä minuuttia 200 asteissa uunissa. Pienen jäähtymisen jälkeen fingerfoodia parhaimmillaan! Toinen vastaavanlainen kestosuosikkini on kesäkurpitsa-lasagne, jonka olen tehnyt The Good Morning- sivuston ohjeella. Aijaijaijaijaiettä!!
8. Kanarahkapiirakka to die for. Tämä piirakka suorastaan sulaa suussa ja on pehmeää kuin hattara ja mehukasta kuin mikäkin. Ohje on niinikään The Good Morning- sivustolta (Kaisaminnin kanapiirakka), tässä kuvassa tosin kirsikkatomaateilla ja fetalla tuunattuna. Tomaateista kannattaa kovertaa sisus pois etteivät ne vetistä piirakkaa. Toinen ehdoton suosikki- piirakkareseptini löytyy Mamma rimpuilee- sivustolta nimellä ”erittäin hyvä gluteeniton suolainen piiras”. Toisinaan olen vaihtanut tonnikalatäytteen jauhelihatäytteeseen- yhtä hyviä molemmat, ja ovat vieneet niin omani kuin vieraidenkin kielet mennessään!
9. Ramen – keitto. Olen suuri sosekeittojen ystävä, mutta tässä ramen – keitossa on juuri kaikkea sitä mistä tykkään, myös sopivasti tulisuutta ja suolaisuutta! Ohje on sovellettu Maku- sivuston ohjeesta.
10. Legendaarinen avokadopasta a la Alexander Gullichsen. Oma reseptini on tuunattu pinaatilla ja extra- chilillä. Spagetin olen korvannut nuudeleilla. Taivas!
11. Sisilialainen sitruunakana. En ole itse mikään suuri kastikkeiden, varsinkaan kermaisten, ystävä. Sitruunaa sensijaan rakastan, sen vuoksi tämä raikas ja yrttinen kanaherkku on juuri omaan makuuni! Resepti on Alkon. Mistä puheenollen, eikun kuivaa jääkaappikylmää Rieslingia lasiin, kippis ja bon appetit!
Loppuun vielä kysymys kaikille lukijoilleni ja blogini seuraajille: minkälaisia postauksia lukisitte minulta jatkossa kaikista mieluiten; syvällisiä pohdiskeluja elämästä, tekstejä hiukan rankemmista aiheista, vai tällaisia kevyempiä juttuja esim. kahdesta intohimostani, ruoanlaitosta ja sisustuksesta? Todennäköisesti tulen kirjoittamaan jokaisen kolmen ”kategorian” aiheista, mutta mielipiteenne kiinnostaa ja on tärkeä – odottelen vastauksia kommenttiboxiin!
Herkullista alkavaa viikkoa! <3