Maistuva&helppo (arki)ruoka leikki-ikäiselle x 5!

Meidän pikkuisemme söi vauvana ja siitä vähän ylöskinpäin hyvinkin monipuolisesti ja valikoimatta – kunnes oppi valikoimaan.

Kun arki on kiireistä, luovuus ruokien suhteen hukassa, raha ei kasva puussa, ja lapsi on oppinut nirsoilemaan – toivottavasti näistä viidestä reseptistä on iloa ja hyötyä pikkulapsi-arkeen! Reseptit ovat minun ja mieheni omia tuunauksia klassikoista.

Joka jantterin jauhelihapizza

Tarvitset:

– kaksi palloa Fazerin valmista pizzataikinaa

– purkin Mutin tomaattimurskaa

– ketsuppia

– 400g vähärasvaista naudan jauhelihaa

– n. 1rkl jauhelihamaustetta

– purkin ananaspaloja

– hiukan suolaa ja oreganoa

– n. 1,5dl mietoa (esim. mozzarella tai Edam) juustoraastetta

Sulata taikinapallot pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista tomaattikastike kattilassa miedolla lämmöllä sekoittaen tomaattimurska, reilu loraus ketsuppia, sekä hyppysellinen suolaa ja oreganoa. Ruskista jauheliha pannulla jauhelihamausteen kanssa. Kaulitse sulaneet taikinapallot uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä pohjan päälle tomaattikastike, jauheliha ja puolitetut ananaspalat. Ripottele juustoraaste päälle. Paista 275°C uunissa keskitasolla noin 10  – 15 min. (taikinapakkauksen ohjeen mukaan).

Tämän pizzan salaisuus lienee ketsupin tuomassa makeudessa (taittaa tomaattimurskan kirpeyttä/hapokkuutta) sekä miedoissa maku-yhdistelmissä (meidän poikamme ei esim. syö kinkkua tai muutakaan kovin suolaista). Pisteet ehdottomasti myös Fazerin taikinalle – paras kaikista. Pizza on tehnyt hyvin kauppansa aikuisillekin vieraille. Ja kyllä – ananas kuuluu pizzaan!

Aikuisten puolelle peltiä olemme joskus lisänneet paprikaa tai tomaattia, ja valmiin annoksen päälle rucolaa (lapsi nyppisi nämä pois).

Kamalan hyvä kanaperunavuoka

Tarvitset:

– 1kg pakastealtaan perunasipulisekoitusta

– n. 2dl maitoa + n. 2dl vettä

– yhden kanaliemikuution

– 400g kananjauhelihaa

– 1rkl jauhelihamaustetta

– yhden keskikokoisen/suuren porkkanan

Levittele jäinen perunasipulisekoitus kevyesti voideltuun (itse käytän oliiviöljyä) uunivuokaan. Raasta sekaan pesty ja kuorittu porkkana karkeana raasteena. Paista kananjauheliha pannulla jauhelihamausteen kanssa. Kiehauta kattilassa maito&vesi, ja murenna liemikuutio joukkoon. Sekoita jauheliha vuokaan ja kaada neste päälle tasaisesti. Halutessasi voit ripotella päälle hiukan mietoa juustoraastetta. Paista 200°C uunissa alatasolla n. tunti.

Tämä vuoka on kätevä siitä syystä, että kasviksen (porkkanan) saa piilotettua muiden ainesten joukkoon (meidän poikamme ei syö porkkanaa raakana – muitakin kasviksia hyvin nirsosti). Vuoka on pehmeän makuinen ja maistuu koko perheelle! Ps. Piilotamme porkkanaa myös perinteiseen makaronilaatikkoon.

Taaperon tuhti tortilla

Tarvitset:

– täysjyvätortillalettuja

– ketsuppia

– Ruustinnan salaattia (tai omaa lempi-salaattia – tummanvihreät on ravintorikkaimpia)

– kirsikka – tai luumutomaatteja

– kurkkua

– ananasta

– rasvatonta raejuustoa

– oman maun mukaan miedosti maustettua, paistettua kanan – tai naudanjauhelihaa

Lämmitä tortillalettua n. 20s mikrossa. Levitä letun keskelle loraus ketsuppia, asettele päälle sopiva määrä jauhelihaa, ripottele sekaan pieniksi pilkotut tomaatti -, kurkku – ja ananaspalat sekä revitty salaatti, lopuksi laita päälle reilu ruokalusikallinen raejuustoa. Kääri tiukalle, toisesta päästä suljetulle, rullalle.

Mikäs sen herkumpaa ruokaa kuin tortilla! Aikuisten (ainakin minun ja mieheni) makuun tehty tulinen ja mausteinen tortilla tuskin on monenkaan leikki-ikäisen juttu. Tällä reseptillä tortillasta tulee miedon makuinen mutta silti makoisa, ja terveellinen! Erityisen kivaa on se, ettei kasvisten suhteen nirsoileva lapsi ”huomaa” lettuun kätkettyjä vihanneksia. Meidän poika syö vihanneksista sellaisenaan ainoastaan kurkkutikkuja – tortillassa uppoaa myös tomaatti ja salaatti!

Lutusen lempeä linssikookoskeitto

Tarvitset:

– yhden pienen sipulin

– yhden (pienen) valkosipulinkynnen

– lorauksen oliiviöljyä

– hyppysellisen currya

– suolaa maun mukaan

– yhden tölkin Mutti-tomaattimurskaa

– yhden tölkin kookosmaitoa

– vettä pari desiä

– punaisia linssejä n. 2dl

Kuullota pieneksi silputut sipulit oliiviöljyn ja curryn kanssa kattilassa. Lisää tomaattimurska, vesi ja huuhdellut linssit. Anna kiehua hiljalleen noin 20min. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Laita kattila uudestaan liedelle keskilämmölle, lisää kookosmaito sekoitellen (+ halutessasi vähän sokeria/ketsuppia makeudeksi), kuumenna ja tarkista maku (suolan määrä).

Porkkanasosekeitto, monen lapsen suosikkikeitto, ei jostain syystä maistu meidän pojalle. Tämä linssikookoskeitto puolestaan niin hyvin, että äiti on jo kyllästynyt! Ohjeen määrät ovat viitteellisiä – kokeilemalla löytynee omaan – ja lapsen – suuhun sopiva maku&koostumus.

Pikkukipparin kylmäsavulohikiusaus

Tarvitset:

– 500g pakastealtaan perunasipulisekoitusta

– 150 g kylmäsavulohta (me käytämme Kalaneuvoksen)

– 2dl kevytkermaa

– ripauksen suolaa ja mustapippuria

Kaada jäinen perunasipulisekoitus voideltuun vuokaan. Leikkaa lohi saksilla sekaan ohuina suikaleina. Kaada päälle kerma ja mausteet (vain vähän – lohi on suolaista jo itsessään, eikä monikaan pikkulapsi innostu liiasta pippurista) ja sekoittele. Paista 200°C uunissa alatasolla noin 50 min. Aikuiset voivat ripotella tilliä oman annoksen päälle. Meidän lapsi erottaa ”vihreät” annoksestaan alta aikayksikön, minkä jälkeen ruoka on hänen mielestään vähintäänkin epäilyttävää.

Lapsemme syö kalaa tällä hetkellä ainoastaan kalapuikkojen/leikkeiden sekä tämän kiusauksen muodossa. Tonnikala on ilmeisesti liian suolaista. Pannulla paistettu lohi/uunilohi maistui vauvana vaan ei enää. Tämä muutaman raaka-aineen kiusaus on edullinen ja todella helppo valmistaa!

Oliko tästä postauksesta hyötyä..? Jos, niin minulla olisi takataskussa vielä (ainakin) kolme herkku-reseptiä perheen pienimmille, nimittäin Pikkuisen parempi kanapasta Pikkuiselle, Kerrassaan hyvä kesäkurpitsalasagne, sekä Pikkumurun parhaat pitaleivät – laitanko jakoon?

Herkullista viikonloppua jokaiseen kotiin!

Ps. Vaikka em. reseptit on tehty pikkulapsen makumieltymysten ehdoilla syö näitä meillä koko perhe (resepteistä riittää noin neljälle – kuudelle syöjälle). Pyrimme syömään mahdollisimman paljon samaa ruokaa lapsen kanssa. Ajatus on mielestämme kiva ja ”tasa-arvoinen”☺️

Perhe Ruoka ja juoma Oma elämä Lapset