Lattemamman suosikkikahvilat Helsingissä

Kunnon Mamma

...Kyllä, rakastan kahvia!

Inspiroiduin Stellar-blogin Betinan eilisestä Helsingin suosikkiravintolat-postauksesta niin, että päätin listata omat suosikkini - tosin kahviloiden osalta. Se tuntui sopivalta, olenhan kirjaimellisesti aikamoinen lattemamma: äitiysvapaan viettäminen Helsingin keskustassa asuen ei todellakaan ainakaan vähentänyt kahviloissa luuhaamiseen ja latte kädessä kadulla patsasteluun käyttämääni aikaa... Poden erikoiskahvitörsäilystäni ajoittain vähän huonoa omatuntoakin, mutta toisaalta täydellinen latte jonkun muun valmistamana on kuitenkin ehkä aika sallittua pientä arjen luksusta.

Vaikka olen sitä mieltä, että vauvan/lapsen kanssa voi mennä ihan minne vaan enkä vauvavuoden aikana mitenkään tietoisesti hakeutunut niihin perinteisimpiin "vauvakahviloihin", tuli käytännössä huomattua, että kerta toisensa jälkeen ajauduin paikkoihin joihin oli a) helppo päästä rattailla ja b) tilaa rattaille. Tästä syystä esimerkiksi entinen ykköspaikkani La Torrefazione kapeine portaikkoineen jäi aikalailla unholaan.

Useimmin kärräsin - ja kärrään edelleen - rattaani ja lattehimoni seuraaviin osoitteisiin:

Karl Fazer Café

Makuhermojeni ykkössuosikki on ehdottomasti Fazerilta saatava kahvi, ja laktoosivaivaisena olen ilahtunut, että kahvit valmistetaan lähtökohtaisesti laktoosittomasta maidosta ilman erillistä pyyntöä. Fazereita on Helsingin keskustassa ainakin viisi, joista kärry-ystävällisimmät ovat Stokkan kasikerroksen ja Forumin Fazer (joka on myös sisutukseltaan upeaksi uudistettu).

Myös siihen alkuperäiseen eli vuonna 1891 Kluuvikadulle avattuun Fazer-kahvilaan mahtuu kärryjen kanssa hyvin muina kuin ruuhkaisimpina aikoina - itse suosin sitä kuitenkin eniten brunsseiluun ystävien kanssa (pöytävarauksella, että pääsee sinne kupolin alle).

Tehtaankadun Fazerin leipomomyymälässä on vain muutama asiakaspaikka, mutta täältä kahvi tuleekin useimmiten noudettua mukaan matkalla leikkipuistoon tai muualle - plussaa hyvistä aukioloajoista, arkisin auki jo 7.30 ja viikonloppuisin 8-16.

Café Succès

Korkeavuorenkadulla jo vuodesta 1957 asti toiminut Succès ei ole se tilavin kahvila, mutta olen aina mahtunut sinne tytön kanssa juuri passelisti jättämällä rattaat ulos tai tuuppaamalla ne tiskiä vastapäätä olevan kapean tason alle (josta vesilasit ja -kannut löytyvät). Tytöllä on täällä jo omat vakioherkut - riisipiirakka munavoilla ja tietysti korvapuusti (se pienempi). Succès liittyy muuten perheemme elämään silläkin tavalla, että kävimme siellä toissa talvena miehen kanssa kaakaolla vain muutamaa tuntia ennen kuin tuli lähtö Kätilöopistolle!

Starbucks 

Tunnustan olleeni Starbucksin saapumisesta Esplanadille vähintään yhtä innoissani kuin teinit. Pumpkin Spice Latte, Ginger Bread Latte ja kesäiset Frappet rytmittävät vuosikelloani. Kahvilan takaosassa on rauhallista ja tilavaa, ja sieltä on vain muutama askel Akateemiseen Kirjakauppaan haahuilemaan uutuuskirjojen kiiltävien kansien keskelle.

Café Aalto

Jos onnistun ohittamaan Starbucksin, päädyn aika usein Akateemisen toisessa kerroksessa sijaitsevaan Café Aaltoon (jonne pääsee rattaiden kanssa kätevästi Akateemisen sisääntuloaulan vasemmalla puolella olevilla hisseillä). Aallossa ilahduttaa erityisesti suomalaisittain epätyypillinen pöytiintarjoilu. 

Café Ursula ja Café Carusel

Merisataman rannan Carusel ja Kaivopuiston rannan Ursula ovat kuin tehty lasta rattaisiin raikkaassa meri-ilmassa nukuttaville vanhemmille. Molemmissa on niin isot terassit, että niiltä löytyy lähes poikkeuksetta tilaa lämpimänäkin päivänä, sekä melko väljät sisätilat. Ihaninta on tietysti meren läheisyys, erityisesti Ursulan Merisalin puolelta aukeaa kaunis näkymä Suomenlinnaan päin.

Sanomakahvila 

Se perinteisin "vauvakahvila" on tietysti Sanomatalossa sijaitseva Sanomakahvila, joka edelleen vetää puoleensa vaunukansaa, eikä syyttä. Keskeinen sijainti, väljyys ja yhdet Helsingin keskustan parhaimmista salaateista nimittäin löytyvät täältä - kuten myös jättiläismäiset pullat, kakut ja muut herkut...

Löytyikö listalta teidän suosikkeja?

Kommentit

Kahvin parhaaksi

Aalto erityisesti on ihana! Mä muuten ennustan, että Tennispalatsin Lumierista tulee mammakahvila. Jotain ei niin mamma ystävällisiä kahviloitakin tiedän: munkaveri ei päässyt Qulmaan rattaiden kanssa!

Aasara
Kunnon Mamma

Ahaa, tuolla Tennarin paikassa en ole käynytkään (ainakaan tuolla nimellä - onko se se yläkerran kahvila...?). Pitääpä kokeilla!

Ja voi höh. Toki sikäli ymmärrettävää jos kahvila on ihan minipieni ja vaunut ei yksinkertaisesti mahdu sisään, toivottavasti kyseessä ei ollut kuitenkaan mikään periaatepäätös ko. kahvilalta?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.