Sallitut aineet

Kunnon Mamma

Midnight Run on ylihuomenna! (Mistä tulikin mieleeni, että en ole vieläkään hakenut paitaani ja ajanottosiruani.) Olenko treenannut tarpeeksi? En.

Korjaus: ajallisesti kyllä olen, jopa 12 viikkoa. En vain ole treenannut tarpeeksi kovaa tarpeeksi pitkään suhteutettuna tavoitteeseeni, 5:30 min/km vauhtiin. Jep, onnistuin kyllä nappaamaan sen inhottavan, sitkeän flunssan käytännössä heti vauhtikestävyysharjoittelun alettua ja siten lyhentämään treenikauttani kaksi viikkoa melko kriittisessä vaiheessa - mutta valitettavasti myös muita syitä pyörii mielessä. Miksi en juossut niitä vapaaehtoisia neljänsiä lenkkejä viikkoon, vaikka olisin kyllä ehtinyt jos olisin yrittänyt? Vedinkö spurtit liian hitaasti? Juoksinko liian kovaa, kun piti juosta hitaasti?

Aargh. No, viimeisellä viikolla ja varsinkaan viimeisinä päivinä ei enää kuntoa parannella, joten olen suunnannut toivoni sallittuun dopingiin. Siskoni vinkkasi minulle jo taannoin punajuurimehun suotuisista vaikutuksista kestävyysurheiluun, ja viimein tällä viikolla, kun sekä Midnight Run että epätoivo kolkuttelivat jo ovella, kipaisin ensin lähikauppaan ja sitten googleen selvittelemään ihmemehun taustoja hiukan tarkemmin.

Hypetys ainakin juoksupiireissä vaikuttaa perustuvan paljolti erityisesti tähän Exeterin yliopiston tutkimukseen, jossa punajuurimehun nauttiminen ennen urheilusuoritusta paransi kestävyyttä jopa 16%. Muitakin samansuuntaisia tuloksia antavia tutkimuksia toki löytyy, ja jo aiemmissa tutkimuksissa punajuurimehun juomisen on arvioitu alentavan verenpainetta. Ilmeisesti osittain tähän liittyy myös kestävyyttä parantava vaikutus: punajuuren sisältämät nitraatit laajentavat verisuonia, mikä paitsi alentaa verenpainetta myös lisää veren virtausta. Lisäksi Exeterin yliopiston tutkimuksen mukaan nitraatit vaikuttavat myös lihaskudokseen vähentäen lihaksen tarvitseman hapen määrää suorituksen aikana. Näin ollen hapenkulutus urheilusuorituksen aikana pienenee, ja siten kestävyys paranee.

Kuulostaa hyvältä! Vaan jäitä hattuun - näitä tutkimuksia on vielä melko vähän, ja ne on tehty suhteellisen pienillä otoksilla. Löytyy myös tutkimuksia, joissa punajuurimehulla ei ole havaittu vaikutusta kestävyyteen, tai havaittu vaikutus on ollut häviävän pieni. Ja ettei menisi liian helpoksi, toisissa lähteissä runsaan nitraatinsaannin arvioidaan heikentävän veren hemoglobiinin kykyä kuljettaa happea kudoksille. Tämä maallikko alkaa olla jo päästään pyörällä!

Mutta yrittänyttä ei laiteta, parempi katsoa kuin katua, meni syteen tai saveen ja mitänäitänyton: KIPPIS!

Miltä maistuu? No, punajuurelta. Suosittelen miksaamaan vaikka omenamehuun.

Paljonko? Runner's World suosittaa puolta litraa (auts) 2,5 tuntia ennen suoritusta.

 

Kommentit

Uusi Alku

Huomenta :)

Mä oon kans pitkään ollut kiinnostunut punajuuresta. Mehuna en tosin oo vielä maistanut..hmm.. Mahtava juttu, että kirjoittelit lähdekriittisyydestä ja nostit tässä esiin tutkimuksen, johon voi edes vähän nojata \o/ Hyvin Midnight run menee, usko pois!

Aasara
Kunnon Mamma

Huomenta! :) Mä taas en ollut ikinä ennen ajatellutkaan koko punajuurta mitenkään erityisesti ennen tätä - mutta nyt katselen noita mukuloita ihan uusin silmin. ;) Lukemissani artikkeleissa ja jutuissa esiintyi kyllä myös vastaavia tuloksia kun punajuurta oli ihan syöty, perustuisiko tuo mehuna nauttiminen ainakin osittain siihen että juomaan on helpompi kuluttaa kurkusta alas isompia määriä.

Kiva kuulla, että muitakin mietityttää faktoina esitettyjen asioiden paikkansa pitävyys täällä blogimaailman(kin) puolella. Useinhan on vielä niin että melkein minkä tahansa väitteen tueksi kyllä löytyy joku "tutkimus" - mutta kuinka asiallisesti tehty se on tai onko johtopäätökset perusteltuja, onkin sitten eri juttu. 

Ja kiitos tsempistä! Ihan huvittaa, miten paljon hermoilen tuosta Midnight Runin sujuvuudesta kun sehän on pääasiallisesti sellainen leppoisan rento tapahtuma, josta voisi vain keskittyä nauttimaan. :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.