kepeä merinovillaneule

lainahöyhenissä

 

budjettivinkki kepeiden ja laadukkaiden neuleiden ystäville. 

riemukseni löysin kotikaupunkini h&m myymälästä näillä leveyksillä hyvin maltillisesti esiintyvän Premium Quality- malliston merinovillaneuletta. ostin heti edullisen neuleen kahdessa värissä, ja en voisi olla tyytyväisempi hankintaan. hengäyksen kepeä neulos ja kivan simppeli leikkaus tekee paidasta ihanan helppokäyttöisen. 

juuri nyt en muuhun tahtoisi pukeutuakaan. iso suositus. 

 

Kommentit

esmemar (Ei varmistettu)

Itse menin katsomaan näitä myös H&M:ään mutta jätin kauppaan. Tiedän monia valmistajia, joilta saa merino-tuotteita eettisemmin. Ei tietenkään yhtä halvalla...

Vierailija (Ei varmistettu)

Olisiko joku esimerkki eettisemmästä merinovillatuotteesta ja valmistajasta?

esmemar (Ei varmistettu)

Ilmeisesti H&M:n merinovilla on edelleen mulesing-vapaata (käytöntö, mikä oli aikoinaan ihan normi. Lampaisiin viilletään viiltoja ilman kivunlievitystä). Nykyisin merinovillatuotanto on vapaata tästä eläinrääkkäyksestä. Mutta silti en halua kannattaa itse yritystä, joka ei aina täysin pysty takaamaan turvallisia työoloja tai palkkaa. Ja ainakin merinopaita oli tehty Kambodžassa. Pari linkkiä vielä:
https://cleanclothes.org/news/press-releases/2015/04/09/h-ms-sustainabil...
tai http://www.salon.com/2015/03/22/the_slave_labor_behind_your_favorite_clo...

Itse ostan esim. R-collectionilta merinotuotteita. Merinovilla on yhä suositumpi materiaali ja kyllä sitä varmasti alkaa monella tuotantotavoiltaan eettisemmältä yritykseltä löytyä :) Eettisistä merinovilloista listaa esim. täällä:
http://villavoimala.blogspot.fi/2008/03/eettiset-merinovillat.html

Mirkkuli (Ei varmistettu)

Itseasiassa merinovillatuotanto ei todellakaan ole vapaata mulesing-käytännöstä! Mistä ihmeestä olet moista kuullut? Todennäköisesti nämä HM paidat on tuotettu juuri halvimmalla, epäeettisellä mulesing-villalla. Esimerkiksi suurin osa maailman suurimman villatuottajan, Australian, merinovillasta on mulesoitua, ei todellakaan eettistä.

Mulesointivapaata on paljon, esim Uhana-designillä, Varustelekalla. HMllä ei todellakaan, missään ei löytynyt sellaisesta takeita.

Vierailija (Ei varmistettu)

H&m itse ilmoittaa mm. nettisivuillaan käyttävänsä vain alihankkijoita, jotka voivat taata mulesing-vapaan merinovillan, he ovat julkisesti sanoutuneet irti mulesingistä. Toki ilmeisesti tuotannon todellinen eettisyys ja ilmoitettu voivat erota toisistaan, mutta tämä pätee varmaankin kaikkiin valmistajiin?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos tarkennuksesta! Vaatteiden eettisyys on niin moniulotteinen kysymys, että on hyvä tietää mistä milloinkin puhutaan eli reilusta työstä, eläineettisyydestä, ympäristöystävällisyydestä vai mistä. Ei ole eettisiä ja epäeettisiä vaatteita vaan vain jonkin yksittäisen kysymyksen suhteen tai kokonaisuutta arvioiden eettisempiä ja vähemmän eettisiä vaihtoehtoja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, kysyisin vielä onko tuo R-collectionin käyttämä merinovilla mulesing-vapaata? En löytänyt heidän nettisivuiltaan mitään asiasta.

Ei mulesoinnille (Ei varmistettu)

Näin ihanassa blogissa on kyllä kurjaa nähdä tällä tavalla esiteltynä halpaa merinovillaa, jolla ei todellakaan ole takuuta mulesoimattomuudesta :(

Piret
lainahöyhenissä

Hyvää keskustelua tärkeä asian puolesta.

HM kertoo käyttävänsä vain alihankkijoita, jotka pystyvät takaamaan villan olevan mulesing- vapaata. Kuluttajan asemassa tämän tarkempaa tietoa asian oikeasta tolasta on lähes mahdotonta saada tämän, tai minkään muunkaan toimijan valinnoista. 

Vierailija 18.11.16 kirjoittaa mielestäni todella osuvasti vaatteiden eettisyydestä käyttäen termejä vähemmän eettisiä ja enemmän eettisiä. Vaateteollisuutta rasittaa niin moni epäkohta, että harva vaate on täysin eettinen ellei ole isomummon kutoma jumpperi, jonka villa on keritty omista lampaista, ja jotka lampaat perheen penskat ovat ruokkineet ja hoitaneet hyvissä ja reiluissa olosuhteissa. 

Esimerkkini ei ole tarkoitus olla näsäviisas, vaan lähinnä osoittaa Vierailijan kommentin monipolvisuus siitä, kuinka monessa vaiheessa vaatteen eettisyys voi saada ikävän käänteen. 

 

Tasaraita

Valitettavasti kyseiset paidat eivät ainakaan omalla kohdallani osoittautuneet kovin laadukkaiksi. Hankin yhden paidan syksyllä ja pari ensimmäistä viikkoa se oli aika kovassa käytössä. Tänä aikana huomasin paidan nyppääntyneen todella rumasti sivuilta (johon kädet hankasivat) sekä kyynärpäistä. :(

Edullinen hinta ei kuitenkaan aina kerro huonosta laadusta. Muistan joskus kymmenen vuotta sitten ostaneeni Mangosta merinovillaneuleen ja Zarasra kasmirneuleen. Molemmat ovat vielä tänäkin päivänä hyväkuntoisia. Filippa K:n viime vuosien neuleisiin olen taas tosi pettynyt. Eli ilmeisesti se on aina vähän arpapeliä mitä saa hinnasta riippumatta.

Kommentoi