jokapäiväinen smoothiepuuro

BE3B2319-97CC-4E17-96BB-48C07254ADDA (1).jpg

 

olen innostunut viime aikoina chiatuorepuuro-smoothiekulhoista, joilla starttaa nykyään jo lähes jokainen aamu. 

kuten ruokafilosofiani yleensäkin, pyrin pitämään nämäkin herkulliset kulhoaamiaiset hyvin yksinkertaisina, sen kummemmin mittoja miettimättä. arkiaamujen kulhot eivät toki ole toteutettu kaksivärisillä smoothie pyörteillä, vaan nopeat aamut vaativat hieman nopeammin valmistuvat puurot.

 

chia-tuorepuuro 

( 1 annos) 

2 rkl chian siemeniä 

2 rkl kaurahiutaleita 

n. 1 dl manteli-kookosmaitoa (mikä vain neste sopii, itse suosin kasvimaitoja) 

sekoita kulhossa hiutaleet, siemenet ja neste – riippuen tahdotko täysin hyytynyttä puuroa, vai hieman juoksevampaa, säätele nesteen määrää. nosta puurot yöksi jääkaappiin. puuroon voit toki lisätä jo tässä vaiheessa siemeniä, pähkinöitä, kookoslastuja ja mitä ikinä – tämä on vain perus pohja. 

 

marjaisa smoothiepyörre

vapaavalintaisia pakastemarjoja kuten mansikoita, mustikoita & vadelmia

pakastettua banaania 

nesteeksi kookos-mantelimaitoa tms. 

makeutukseksi hunajaa tarvittaessa 

tykkään soseuttaa smoothiekerrokset sauvasekoittimella, koska smoothien raapiminen tehosekoittimen kannusta on jotenkin hankalaa. lado jäiset marjat sauvasekottimen survinastiaan, ja lirauta päälle vain hieman nestettä – vain sen verran, että marjat lähtevät soseutumaan. smoothie ei saa olla liian juoksevaa vaan tekstuuriltaan tahmean jäätelömäistä.

pakastettu banaani & kookosmaito ovat ehdottomia täyteläisen smoothien aikaansaamiseksi. pakasta banaani pakasterasiaan valmiiksi siivutettuna, kokonaan pakastettuun banaaniin ei pysty sauvasekoitin mitenkään. kuorestaan mustuneet banaanit ovat parhaita mahdollisia pakastettaviksi, koska banaanit ovat tällöin kaikkein makeimmillaan. raa`at banaanit säilyttävät karvaan makunsa myös pakastettuna. 

 

vaniljainen banaani-kookospyörre

2 pakastettua banaania

n. 1-3 rkl kookoskermaa (+ kookosmannaa)

vaniljan siemeniä 

hunajaa

tähän vaniljaiseen banaanismoothieen olen aivan koukussa – koostumus on ihanan jäätelömäinen ja samettinen.  soseuta jäinen banaani, tuoreet vaniljan siemenet & tilkka kookoskermaa sauvasekoittimella. lisää halutessasi hunajaa ja supertäyteläiseen smoothieeseen vielä lusikallinen kookosmannaa. 

lado eriväriset smoothiekerrokset tuorepuuron päälle, ja lisää ripotteiksi pähkinöitä, hedelmiä, marjoja ja siemeniä.

nauti!

 

AA885A7B-C049-416C-9937-175D9BF46CCD (1).jpg

B233DA10-436C-4759-A502-54BA90350E02 (1).jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

proseccospaghetti ja uunitomaatit

Kuvakaappaukset44.jpg

 

eilinen, viikonlopulta jääneen jämäproseccon maustama,  pikaspaghetti oli sen verta hitti, että tämä on syytä antaa eteenpäin. 

Soleralta uudenvuodenjuhliini saamasta Casa Di Malian luomuproseccosta on tullut ihan suosikkijuomani, mitä käytin tähänkin ruokaan kun sattui pullon jämät jääkapista löytymään. onneksi löytyi, pastasta tuli ihanaa. 

 

proseccospaghettia, uunipaahdettua fetaa ja tomaattia

tomaatti-fetapaistos (ohje tämän linkin takaa)

1 sipuli 

n 2-3 rkl tuoretta timjamia 

1 dl Proseccoa tai valkoviiniä 

1-2 dl hienoa pecorinoraastetta

voita, öljyä, hunajaa, suolaa & pippuria (puolikas luomu kasvisliemikuutio) 

spaghettia 2-3 hengen tarpeisiin 

tarjoiluun paljon rukolaa sekä tarvittaessa prosciuttoa

 

laita tomaatti-fetapaistos uuniin paahtumaan – ohje tämän linkin takaakäytä runsaasti öljyä ja hunajaa, jotta paistokseen kehkeytyy paljon maukasta lientä

keitä spaghetti hyvin suolatussa vedessä  (= lähes meriveden suolaisuusaste) al denteksi, eli 1-2 minuuttia alle paketissa ilmoitetun keittoajan. 

kuullota hienoksi kuutioitu sipuli, ja tuore timjamisilppu pannulla voi-oliiviöljyseoksessa. varo polttamasta sipuleita ja tuoretta yrttiä – ajattele pikemminkin kuullottavasti pitkään ja hartaasti sipuleita. kun sipulit alkavat olla läpikuultavia hulauta prosecco pannulle. jos mieli käyttää minun tavoin puolikasta liemikuutiota, lisää se tässä vaiheessa pannulle ja liuota kuutio proseccoon. anna proseccon tiivistyä ja imeytyä sipuleihin. 

lisää hunajaa loraus (n. 1rkl)  pannulle. mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. jos käytit liemikuution puolikkaan, et välttämättä tarvitse lisäsuolaa. 

tarkista sipuliseoksen maku. lisää keitetty ja valutetu spaghetti pannulle sipuleiden joukkoon – pyörittele hyvin sekaisin. lisää raastettu pecorino ja nostele spaghetin joukkoon. 

lisää tomaatti-fetapaistoksesta vuokaan kehkeytynyt paistoliemi spaghetin joukkoon pannulle, ja sekoita. nostele lopuksi tomaatit ja kauniiksi paahtunut feta paistovuuastaan spaghetin päälle pannulle ja voilá, ihana proseccospaghetti on valmis nautittavaksi. 

annoksiin vielä pippuria myllystä, tuoreet vihreät sekä ripaus suolaa myllystä pintasuolaksi. 

 

 

Koti Ruoka ja juoma