siiderisimpukat
sain yhdessä ihastuttavan Cocon kanssa mahdollisuuden testata uusia belgialaisen, Stassen- nimisen perheyrityksen, premium siidereitä – sopivasti juhannuksen korville ajoittunut maistiaislähetys pääsi sellaisenaan nauttimisen lisäksi myös rehellisesti osaksi kesämenyytä. ja koska lopputulos oli enemmän kuin suunmyötäinen, jaan sen teillekin.
pahoittelen etukäteen tarkkojen määrien puuttumista. olen henkeen ja vereen näppituntumalla pelaava kokki – määrät muuttuu syöjien mukaan ja maustaminen tästä syystä myös.
simpukoita siiderissä
- lompare voita ja loraus laadukasta oliiviöljyä
- muutama shalottisipuli ja 2-3 valkosipulinkynttä silputtuna
- laadukasta savupekonia vallitsevan mielihalun mukainen määrä – silputaan sopivaksi
- pullo Stassenin seljankukka-lime siideriä – kokille muutama siemaisu sellaisenaan, jolloin simpukkaliemeen jää passelisti vajaa pullo
- kaksi kukkuraista ruokalusikallista creme fraichea
- mustapippuria ja suolaa myllystä
- simpukoita syöjien mukaan – kuinkas muuten
- viimeisenä komeuden päälle ripoteltavaksi tuoretta persiljaa ja kesäsipulin varsia
aloita pesemällä tuoreet simpukat. kopauta auki olevia simpukoita nasakasti lusikalla – jos kuori ei sulkeudu, on simpukka kuollut ja syömäkelvoton.
kuumenna voi ja öljy kattilassa ja heitä sekaan shalotti- ja valkosipuli. kuullota sipuleita hetki ja lisää savupekonit. kun pekonit alkavat saada väriä nahkaansa, sihauta siideri pannuun, kiehauta hetki ja lisää simpukat liemeen. laita kansi päälle ja anna simpukoiden hautua liemessä 2-3 minuuttia kunnes simpukat napsahtavat auki ja ovat täydellisesti kypsyneitä – poista edelleen sulkeutuneet, eli kuolleet simpukat.
pyöräytä ranskankerma liemeen ja sekoita tasaiseksi. mausta koko komeus mustapippurilla ja suolalla suoraan myllystä ja viimeistele tuoreilla yrteillä.
nautitaan valloittavassa seurassa kylmän juoman ja maalaisleivän kera. ON hyvää.
en yleensä ole taipuvainen nauttimaan muuta kuin kuivaa omenasiideriä – junttura kun olen. stassenin seljankukka ja rosé- siiderit tekivät positiivisen notkahduksen tähän ainaiseen omenahuumaani ja voisi jopa sanoa että ihastuin hieman. siiderit tehdään panimon itse kasvattamista aidoista marjoista eikä makuesansseista tai muista hirvityksistä. tämä tuttavuus saa ison peukun.